Campionatul Mondial de Alergare 50 KM, castigat de sportivi din Marea Britanie si Spania

417

Zeci de alergatori din aproape 30 de tari s-au aliniat astazi la startul Campionatului Mondial de Alergare 50 KM. Daca in urma cu patru ani, in 2015, competitia de ultraalergare era organizata in Qatar, la Doha, de aceasta data onoarea i-a revenit… Brasovului! Intrecerea feminina a fost castigata de Alyson Dixon. Sportiva din Marea Britanie a terminat cursa in 3 ore 7 minute si 20 de secunde. La masculin s-a impus ibericul Iraitz Arrospide, care a oprit ceasul la 2 ore 47 de minute si 42 de secunde.

Campionatul Mondial de Alergare de 50KM de la Brasov a inceput duminica, de la ora 8.00, in fata Hotelului Aro. Competitia s-a desfasurat pe un traseu fara trafic, in totalitate pe asfalt. Au fost, in total, 175 de concurenti din 29 de tari. La feminin lupta s-a dat intre doua sportive din Marea Britanie. In spatele castigatoarei Alyson Dixon s-a clasat conationala sa, Helen Davies, care a oprit ceasul la 3:09:16. Podiumul a fost completat de Alicia Perez, din Spania, cu 3:15:09. Reprezentanta Romaniei care a scos cel mai bun timp este Paula Claudia Todoran, clasata pe 16, cu 3:28:08. Nicoleta Ciortan s-a situat pe locul 32 – 3:42:19.

Castigator din Spania la masculin

In intrecerea barbatilor, Lungile Gongqa, din Africa de Sud, a fost aproape de castigatorul spaniol, pe cei doi despartindu-i 32 de secunde. Pe ultima treapta a podiumului s-a clasat Nash Daniel, din Marea Britanie, care a terminat cursa in 2:49:01. Romanul cel mai bine clasat a fost Andrei Marius Crainic, care a terminat cei 50 de kilometri in 3 ore 7 minute si 28 de secunde, clasandu-se pe locul 32. Claudiu Gorgan a venit pe locul 49, terminând in 3:20:47.

Surpriza a venit in intrecerea Open. Cristian Marian Mosoiu, desi neselectat in lotul Romaniei, a castigat competitia. Mosoiu a alergat chiar mai bine decat Andrei Marius Crainic, incheind cei 50 de kilometri in 3:06:43.

La finalul curselor, primii trei sositi, atat la masculin, cat si la feminin, au fost intampinati cu flori si urcati pe podium. La Brasov, Campionatul Mondial de Alergare 50 KM a fost organziat de Federatia Romana de Atletism, cu suportul tehnic si logistic al subcomisiei de ultraatletism, in colaborare cu autoritatile locale. Competitia s-a desfasurat sub patronajul IAU – Asociatia Internationala de Ultramaraton, partener al IAAF – Asociatia Internationala a Federatiilor de Atletism.

Pentru Romania au concurat, in total, 14 sportivi. Opt dintre ei la masculin, iar sase la feminin. CSM Cluj-Napoca a dat cei mai multi alergatori din lotul Romaniei, la masculin. Au fost selectati de la clujeni Marian Mircea Sacara, Andrei-Marius Crainic si Balan Nicolae. Lotul a fost completat de Sorin Mineran (CS Universitatea Arad), respectiv Claudiu Gorgan si George Cosmin Popa, ambii de la CS Stiinta Bacau. Rezervele sunt Roland Unterwerger, de la CS Universitatea Arad si Raul-Ionut Detesan, de la CS Universitatea Cluj.

Lotul la feminin a fost format din Paula Claudia Todoran (CSM Zalau), Natalia Zbirnea (CSU Stiinta Bucuresti), Nicoleta Ciortan (CSM Danubiu Tulcea), Laura-Diana Popescu (CSM Cluj-Napoca), Olga-Iulia Ghinga (CS Universitatea Arad) si Denisa Alexandra Madalina Bota (LPS Cetate Deva).

Autor: Dan Oancia.