Cei 27 de PASI ai lui Tibi Useriu

1489

 „E o poveste complicată, nefardată, de o sinceritate pe alocuri brutală, fix așa cum a fost, exact așa cum continuă: ca o cursă de anduranță, unde este loc de orice, numai de plictiseală nu”. Este textul cu care si-a invitat Tibi Useriu prietenii la lansarea cartii cu povestea lui de viata:”27 de PASI”. O poveste ascunsa pana acum de ochii lumii. Tibi va asteapta miercuri la Bistrita si joi in Cluj sa-i cunoasteti trecutul.

   „Lumea ma stie drept alergator de anduranta. Ce nu stie insa este povestea vietilor mele paralele. Am fost pe rand: sluga la ciobani,pe Bargaie, porcar in armata romana, azilant politic in berlin, pizzar intr-un restaurant italian, bodyguard la un interlop sarb, martor intr-o galerie de alba-neagra in Gran Canaria si autor de jafuri armate. Am evadat din doua inchisori europene, dar nu si din a treia”,  scrie Tibi in recenzia cartii. In ultima inchisoare a stat 10 ani.

Cartea este o dezvaluire continua „despre vietile secrete” ale lui Tibi Useriu. Tibi se asteapta la toate reactiile posibile din partea publicului. Cu siguranta vor fi multe si diverse. Iata doar cateva paragrafe:

  • ” Ultima data, tata m-a prostit. Mi-a promis solemn, privindu-ma in ochi, ca, daca zic ca vreau sa stau cu el, o sa-mi ia doi manzuci. Nu unul, ci doi. As fi fost fericit si cu unul. Stia cat de mult imi plac caii. L-am crezut. Asa ca, la proces, am zis ca vreau cu el. Nu voia sa plateasca pensie alimentara, de aia ma pacalise. Manzucii aia i-am vazut de multe ori, dar numai in visurile mele de copil prost.”
  • „Daca mi-ar fi dat 123 de ani in loc de 23, cred ca la fel de rece as fi primit vestea.Nici n-am clipit. Cei 23 de ani reprezentau atunci doar un numar, nimic mai mult. Cu doi ani mai putin decat varsta mea. Aveam tot timpul din lume sa evadez si de aici, imi ziceam. Ce naiv.Tin minte ca judecatorul ma intrebase daca vreau sa-mi anunte familia despre sentinta.Am zis nu. Drept urmare, aveam sa vorbesc cu mama la telefon abia dupa vreo 3 ani.”
  • ” Eram acolo, la gramada, cativa dintre cei mai periculosi oameni din Europa: criminali, violatori, spargatori, recuperatori sau ucigasi in serie. Printre ei, slab, sters, mereu retras si necomunicativ , era un criminal in serie care terorizase Bavaria. Viola femei, le sugruma si le punea un trandafir rosu pe piept. Sau tipul masiv, cu figura plouata de buldog trist, caruia i se spunea Lunetistul. Urca in turnurile bisericilor si de acolo , la ora 12 fix, ucidea pe cineva de jos cu o pusca cu luneta. Pentru mine, omul ala a fost o inspiratie. Nu pentru precizia cu care impusca oameni nevinovati in cap, ci fiindca era unul dintre putinii care alergau la plimbarea zilnica.”

Zeci de mii de romani au rascolit internetul anul trecut pe vremea asta, cu sufletul la gura, pentru a afla vesti despre romanul ce conducea una din cele mai temute curse de pe glob: 6633. Un ULTRA desfasurat in nordul extrem al Canadei. L-a castigat. Dupa lansarea cartii va pleca sa-si apere titlul, iar aimx.ro va va tine la curent clipa de clipa cu parcursul sau.