Cel mai lung inot din istorie: Ben Lecomte inoata Pacificul de la Tokyo la San Francisco

898

 Ben Lecomte este unul dintre cei mai mari sportivi de anduranta ai lumii. Francezul de 51 de ani traverseaza in acest moment Oceanul Pacific inot. Pare ireal, dar se intampla. Sambata 21 iulie se implinesc 45 de zile de cand Lecomte inoata spre tarmul american. In total vor fi in jur de 8000 de kilometri. Aventura sa ar uma sa se incheie undeva in luna decembrie.

 Ben Lecomte sustine ca este si primul om din lume care a traversat Oceanul Atlantic inot

In 1998 Ben Lecomte traversa inot la varsta de 31 de ani Oceanul Atlantic. A avut nevoie de 73 de zile la dispozitie pentru o misiune ce parea imposibila. Pe 16 iulie a plecat din Hyannis, Massachusetts, iar pe 25 septembrie 1998 a ajuns in Quiberon, Franta. Pe tot parcursul inotului a fost insotit de o barca cu 3 membri in echipaj. In total a inotat se pare o distanta de 5980 de kilometri. Cartea Recordurilor nu i-a recunoscut insa traversarea Atlanticului. Criticii spun ca din cauza faptului ca barca se afla in deriva pe timpul noptii (atunci cand Lecomte se afla la odihna) si era impinsa de curent spre tarmul european, inotatorul nu mai incepea a doua zi din acelasi punct inotul si „fura” kilometri.

Sportivul a inotat in Atlantic pentru a strange fonduri pentru lupta impotriva cancerului. Tatal sau a murit din cauza acestei boli. Lecomte este insotit in „nebunia” sa de a traversa Pacificul inot de o ambarcatiune din 1940, reconditionata special pentru acest eveniment. Barca are 24 de metri lungime. Are sistem GPS pentru a nu mai lasa loc la interpretari, iar inotatorul sa poata relua de fiecare data inotul fix din locul in care l-a abandonat.

8000 de kilometri, 8 ore de inot zilnic, 6 luni de zile, in imensitatea Oceanului Pacific: acesta este proiectul lui Ben Lecomte

Ben Lecomte   Este un proiect pe care il gandeste de 7 ani de zile. Un proiect gigant. Nimic nu este lasat la voia intamplarii. Si totusi, nu poate aparea ceva neprevazut pe parcursul celor 8 mii de kilometri si atator luni departe de orice contact cu pamantul? Sunt echipe atat in barca, cat si la mal care analizeaza orice amanunt si gata sa ia cele mai bune decizii in functie de pericolele ce pot aparea.

„Siguranta este pe primul loc in acest proiect. Ne-am luat toate masurile de securitate posibile spunem noi. Daca apare o furtuna in drumul nostru suntem atentionati din timp pentru a parasi cat se poate de repede zona. Un dispozitiv este montat pe barca pentru a tine la departare orice inseamna vietati marine. Avem oameni care sa monitorizeze permanent rechinii” a spus pentru gq.com Ben.

Inotatorul vrea sa traga un semnal URIAS de alarma intregii omeniri privind degradarea vietii din oceane si asupra influentei negative pe care o au oamenii asupra vietii marine.

  Ben Lecomte:” Cand imbatranesti pierzi din viteza si putere, dar nu la fel de mult si din capacitatea de a rezista la un efort indelungat”

Ben LecomteBen s-a antrenat intre 3 si 5 ore pe zi, 6 zile pe saptamana, pentru a fi capabil sa inoate aceasta distanta uriasa intre Japonia si SUA. Ca multi dintre atletii de anduranta spune ca psihicul este principala sa „arma” intr-un astfel de demers.

 „Dificultatea consta in a face acelasi lucru ore, zile, luni…Cand te uiti la marile proiecte de anduranta, la marile realizari ale sportivilor observi ca toti au intre 40 si 50 de ani. Cand imbatranesti iti pierzi din viteza, pierzi putere, dar nu pierzi atat de mult rezistenta. Si cand vine vorba de partea psihica lucrurile stau mult mai bine la aceasta varsta” a precizat Ben intr-un interviu pentru redbull.com.

Ben inoata intr-un costum de neopren TYR. Poarta si casca de neopren, dar si labe precum si un dispozitiv cu tub care sa-i permita sa inoate cu capul in apa. Francezul in varsta de 51 de ani inoata „impins” de doi curenti din Pacific: Kuroshio si North Pacific. Ultimele zile au insemnat valuri mari, ploaie si vant. Evolutia lui Ben o puteti urmari LIVE aici.

„In 1998 atunci cand am traversat Atlanticul Franta a castigat Campionatul Mondial de fotbal. Dupa 20 de ani, cand eu inot deja de mai bine de o luna in Pacific, Franta a devenit din nou campioana mondiala” – Ben Lencomte pe blogul sau.

Autor: Vlad Lucian Arhire