Cristian Deacu despre Paragliding. Campion la parapantă!

98
Cristian Deacu despre Paragliding. Campion la parapantă!
sursa SkyDreamers

Cristian Deacu a învățat să zboare în 2011. A concurat începând cu 2014 în Campionatul XContest de distanță liberă și a avut foarte multe clasări pe podium. Anul acesta, în luna mai i-a întrecut pe Bogdan Selever și pe Casu Igor. La Săcele s-au desfășurat Skydreamers Open 2021 și Campionatul Național de Parapantă, la care s-au lansat peste 90 de piloți din 10 țări.

Cristian Deacu a vorbit pentru AIMX despre pasiunea pentru zbor!

Cristian Deacu despre Paragliding. Campion la parapantă!

”Mi-a plăcut foarte mult și în ciuda faptului că am întâmpinat foarte multe greutăți, plăcerea de a zbura a învins de fiecare dată. Începând din 2018 particip la competiți internaționale de parapantă, iar dacă din acest sport s-ar putea trăi aș putea zice că sunt sportiv de performanță/profesionist. În 2019 am participat la 15 competiți printre care, cele mai prestigioase sunt Paragliding Worlds și PWC (Paragliging World CuP). Tot în 2019 am obținut calificarea la PWC Superfinal, așa cum îi zice numele este competiția finală a PWC. Cea mai selectă competiție cu cei mai in forma piloți. În 2020 am câștigat Openul Marii Britanii – Brithsh OPEN și am participat la încă 5 competiții.”

Anul acesta Cristian a luat decizia să organizeze împreună cu clubul său Campionatul Național de Parapantă. Au participat sportivi din 17 țări, iar Cristian a impresionat cu evoluții care i-au asigurat victoria, implicit titlul național!

”Zborul cu parapanta este relaxant, dar la fel de riscant ca și alte sporturi în schimb ai o libertate fantastică. Cei mai mulți turiști plătesc urcarea cu telecabina pentru a ajunge la 3500 metri pentru a admira cel mai mare ghețar din Europa – Aletsch Glacier. Noi decolăm de la 2000m, ajungem în scurt timp la 4000m și îl admirăm de acolo. Și admirăm nu doar ghețarul ci toate crestele stâncoase din împrejurimi. Lumea se vede altfel de sus, mai bună, mai curată, mai civilizată și cred că de aceea nu voi putea vreodata să renunț la zbor.”

Cristian a început anul acesta să organizeze competiții de parapantă.

”Anul viitor îmi doresc să organizez încă două competiții care să facă parte din circuitul PWC – Paragliding World Cup. Sportivii români – piloți de parapantă – sunt printre cei mai talentați la nivel mondial. Singurul lucru care ne lipsește este curajul de a organiza și de a participa la competiții. Într-o săptămână de competiție un pilot poate evolua cât într-un an întreg.”

Pe AIMX aflați  aici despre întrecerile internaționale la care va participa Anca Tabără  la parapantă.