sâmbătă, februarie 24, 2024
AcasăFII DE NEOPRITReportaje AIMXCuraj!Un roman traverseaza solitar Oceanul Atlantic pe un yacht vechi de 30...

Curaj!Un roman traverseaza solitar Oceanul Atlantic pe un yacht vechi de 30 de ani

  Din Gibraltar pana in Caraibe: 3500 de mile de CURAJ prin Atlantic

Sorin Drugan este numele sau. Are 62 de ani. Un „batran lup de mare”, cu peste 50 de ani de experienta pe mare. Sambata a pornit intr-o tentativa solitara de a traversa Oceanul Atlantic. 3500 de mile va avea de parcurs CAPITANUL pe yahtul sau. Va fi doar el, oceanul, barca sa „batrana” si gandurile familiei si prietenilor care vor incerca sa-i dea putere in aventura extrema. Povestea nu se opreste insa aici. Tot in Atlantic, dar intr-o ambarcatiune mult mai solida, cu 6 membri in echipaj se afla fiul sau: Ovidiu Drugan. Acesta participa la competitia Atlantic Rally for Cruisers, o cursa ce presupune navigarea din Las Palmas, Spania pana in Santa Lucia, Caraibe.

„Este greu sa-i percepi proportiile intreprinderii si dimensiunea curajului sau de pe uscat”- a scris Ovidiu Drugan, despre incercarea tatalui sau de a traversa Oceanul Atlantic

„O barca de 7 metri, veche de mai bine de 30 de ani. Vele un pic mai noi. Si-o inima mare cat circumferinta pamantului” a punctat si jurnalistul Lucian Mandruta despre super provocarea navigatorului Sorin Drugan. Nascut la Galati, Sorin va avea de infruntat pericolele uriase din ocean. De unul singur. La fel de mult va avea de luptat insa cu oboseala.

Atlantic Rally for Cruisers„Noi stăm câte 4 ore de cart, pe rând, după care ne prăbușim intr-un somn de refacere de cateva ore. El este de cart 24 din 24. Nimeni sa-l inlocuiască, nimeni sa-i acorde cateva ore legate de somn. Si-a propus sa-si puna telefonul sa sune la fiecare 50 minute, astfel indiferent cat de obosit ar fi, sa-si arunce ochii de jur-imprejur la fiecare oră. Abia acum, cand traversez Atlanticul imi dau seama cat de solicitantă este o asfel de expediție cu echipaj…daramite solitar. E greu sa-i percepi proporțiile întreprinderii si dimensiunea curajului său de pe uscat. Am înțeles asta abia de pe ocean.”- Ovidiu Drugan

Ovidiu vorbeste si de diferentele de tehnologie dintre cele doua ambarcatiuni. „Noi avem un yacht modern si nou, tata unul mai batran ca mine. Noi avem un generator acvatic ce încarcă bateria prin viteza barcii propulsata de vânt. Tata nu are hidro-generator.”

„Mila cu mila si prin MILA lui Dumnezeu le voi parcurge cu bine. Ramaneti cu bine si ne vedem la anul.” – Sorin Drugan

Cassiopeia este la 1000 de mile de Santa Lucia. A trecut prin doua furtuni puternice in Atlantic

Harta Atlantic Rally for CruisersVelierul Cassiopeia din al carui echipaj face parte si fiul lui Sorin Drugan a ajuns luni la o mie de mile de Santa Lucia, in cadrul competitiei Atlantic Rally for Cruisers. Se afla pe locul 3 la categoria crusing F si 69 la general.

„La început spuneam ca traversada Atlanticului este un lucru de făcut si impreuna cu familia. Dar sunt suficiente 24 ore de vant foarte puternic si valuri foarte mari ca sa te razgandesti. Te lupți cu răul de mare si dupa 12 ore te intrebi daca totul se va mai sfârși vreodată. Asta dupa ce ai fost avertizat cu doua zile inainte: „Vedeti ca vine un ciclon catre voi, veti avea vant din fata 25-30 noduri. Odihniti-va si pregatiti-va pentru el.” N-ai cum sa te pregătești complet. Nava este aruncata in toate partile, velele tertarolate la maxim gem in scote,catargul trepideaza pana in structura de rezistenta la prăbușirea de pe fiecare val mai înalt. Gândul tău in fiecare secunda, la fiecare val este: oare rezista structura, oare a fost făcută pentru asta? Si desi stii ca da, intrebarea apare la urmatoare secunda si la urmatorul val” a dezvaluit Ovidiu Drugan.

Velierul Andrew cu echipaj in totalitate romanesc, dar sub pavilion olandez se afla pe pozitia 46 la general si 4 la categoria E. Pe aimx.ro vom continua sa va tinem la curent cu ce se intampla cu romanii aflati in mijlocul Atlanticului.

Sorin Drugan ar fi al doilea roman care reuseste sa traverseze solitar Oceanul Atlantic. Chiar de Ziua Nationala a Romaniei Dorel Nacou a reusit aceasta performanta extraordinara. El a luat startul in cadrul cursei Mini-Transat 2017 La Boulangere in data de 1 noiembrie, din Las Palmas. Dorel s-a stabilit in Marsilia in anul 1992. 

Credit Photo: Sorin Drugan, Antonio Eram, Atlantic Rally for Cruising 2017

DIN ACEEASI CATEGORIE
- Reclamă -

CELE MAI POPULARE