Daniel Trusca este romanul care a alergat cea mai lunga distanta in 24h

885
231,72 de kilometri a alergat Daniel Trusca pe 10 martie 2019. Performanta a fost obtinuta la Belgrad, in cadrul concursului Maraton Maratona. La 51 de ani, Daniel Trusca este astfel proaspatul detinator al recordului national la 24 de ore. Antrenamentele lui Daniel Trusca au insumat 7000 de kilometri in 2018. Revolutia „l-a prins” campion national universitar la orientare sportiva. Intre 1995 si 2017 „a agatat miscarea in cui”. 

Daniel Trusca pentru aimx.ro: „Este nevoie de vise, motivatie , dorinta si multa munca. Restul sunt amanunte.”

Daniel Trusca a alergatDaniel Trusca s-a nascut in 1967 in Dragasani, Valcea. Acolo locuieste si acum. A absolvit imediat dupa revolutie Institutul de Petrol si Gaze din Ploiesti. In clasele mici a practicat atletismul. A inceput sa se evidentieze in facultate. „Am devenit campion national universitar la orientare sportiva in anul 1987. Un an mai tarziu am reusit sa castig Trofeul Valea Prahovei- concursul international de orientare sportiva de la vremea aceea. Dupa facultate am lucrat 3 ani in Italia. In acea perioada am facut parte dintr-un club de ciclism unde am reusit sa obtin cateva rezultate bune” se intoarce in timp Daniel. 
Reintors in tara in 1995, Daniel Trusca si-a deschis propria afacere. Momentul a coincis cu abandonarea oricarei forme de miscare. Timp de 22 de ani antrenamentele si concursurile au lipsit cu desavarsire din viata lui. Alergarea avea sa fie inchisa intr-un sertar ascuns al inimii. „Am lucrat in propria firma timp de 22 de ani fara a mai face vreun antrenament sau concurs. Acum 2 ani, castigand timp liber si bani, am inceput sa fac ceea ce imi placea in tinerete – sa alerg. Este un lucru minunat sa stii ca la o varsta de peste 50 de ani poti alerga!”

Daniel Trusca a alergat 231,72 de kilometri in 24 de ore la Belgrad. Se intampla la mai putin de doi ani de cand reincepea sa devina competitiv

„Am inceput cu alergari scurte, cu contracturi musculare, pe care le-am vindecat prin cresterea frecventei si lungimii  antrenamentelor (cui pe cui se scoate). Am inceput cu concursuri mici, gen 10km la Maratonul Olteniei 2017, apoi, in 2018, 42km la Martonul Olteniei, Retezat Sky Race – Custura, Transylvania 50K , Bucegi 8500. La Bucegi 8500, pe 14 iulie, am avut posibilitatea de a-l intalni pe Florin Ionita, pe care il respect mult. L-am felicitat pentru recordul national de 226km stabilit la Europenele de 24 ore din luna mai 2018. Florin Ionita mi-a spus ca pe 22 septembrie, la Timisoara, vor fi campionatele nationale de 24 ore de alergare. Acolo m-am si inscris. Asa am intrat in ultraatletism. La Timisoara am obtinut al doilea rezultat dupa Razvan Farkas: 211,151km. Aveam la baza peste 2000 km alergati in ultimile 3 luni. Dupa refacerea de 4 saptamani a urmat antrenamentul pentru cursa de 24 ore de la Atena de pe 19 ianuarie anul acesta. In Grecia m-am accidentat din cauza startului prea in forta. In 2018 am alergat aproape 7000 km”, a punctat pentru aimx.ro Daniel Trusca. 
Daniel Trusca a beneficiat la Belgrad de antrenamentul intens pentru Atena. In timpul sarbatorilor de iarna am alergat 800km in18 zile, in Spania, la sora mea. „Daca ma urmariti pe Strava si vedeti ca imi cresc masiv volumele de alergare saptamanala inseamna ca se apropie un concurs” a mai spus Daniel.
visul lui Daniel Trusca: visez sa concurez pentru tara mea la Campionatele Mondiale de la Albi din Franta. Ma voi antrena masiv si nu doresc sa ma intorc de acolo fara un personal best.
Autor: Vlad Lucian Arhire