Dragomir Streza este primul roman care participa la Mondialul de Inot in Ape Inghetate

0
1511

     Premiera pentru Romania! Dragomir Streza va reprezenta tara noastra la Mondialul de Inot in Ape Inghetate. Este pentru prima data in istorie cand vom avea un reprezentant la o astfel de competitie. Dragomir va inota, doar in slipi, intr-o apa cu temperatura intre 0 si 1 grad. Ice swimmer-ul va lua startul in probele de 25 si 50 de metri. Concursul va avea loc la Tallin, in Estonia, in perioada 6-10 martie.

    Dedicat si motivat! Dragomir Streza se pregateste de prima participare romaneasca la Mondialul de Inot in Ape Inghetate   (Winter Swimming World Championship)

Dragomir Streza” Este frumos si inaltator sa privesti in urma si sa vezi progresul. Ma uit la geaca cu Romania, la echipament, si creste inima in mine. Pentru mine este pentru prima data cand merg in numele Romaniei la un concurs. Este un sentiment unic, dar si o responsabilitate uriasa. Voi incerca sa obtin rezultate cat mai bune”, vorbeste Dragomir in exclusivitate pentru aimx.ro.

Sunt cuvinte spuse din inima. Sunt cuvinte sincere… Dragomir Streza traieste clipa. O savureaza! Teoretic concureaza intr-o disciplina inexistenta in Romania. Practic are 3 ani in spate in care a crezut in el. A fost singur si a avut ambitia de a reusi intr-un sport extrem, un sport greu. Dur. O activitate sportiva greu de inteles poate pentru multi.„Alt nebun!”este catalogarea superficiala si cea mai la indemana pentru ceva ce nu impartaseste marea masa. Ice swimming-ul presupune riscuri. Si nu unele mici.

„Eu sunt in progres cu al treilea sezon. Din pacate pentru acest sport, in Romania, iernile sunt blande. Poate fi practicat din luna noiembrie pana spre sfarsitul lui februarie. In primul rand trebuie sa fii motivat. Iti trebuie o motivatie intrinseca. Eu ti-as putea promite orice suma, dar nu te pot baga cu forta in apa cand afara resimti o temperatura de -20 de grade si apa e gheata. Eu am pornit prin a iesi imbracat mai sumar in parc. La un an am facut prima baie la copca. Se intampla pe  24 ianuarie 2016. Este o chestie de perseverenta”, a mai precizat ice swimmer-ul roman.

    Dragomir Streza: „In apa te stingi ca o lumanare”.

Dragomir StrezaBaza sa de cantonament este Lacul Morii, Bucuresti. Dragomir este pe cont propriu. Pe o vreme total neprietenoasa nu poate intarzia prea mult in apa. Nu are absolut nicio asistenta. Luni s-a antrenat intr-o apa cu temperatura de 1 grad si jumatate. Pe un vant naprasnic. Temperatura resimtita in aer era de -17 grade. Iti este frig doar cand te uiti la imagini. „Am inotat cat mi-a permis serviciul si energia. In plus, sentimentul de supravietuire se activeaza destul de rapid. La antrenamente merg fara un staff medical. In mod normal antrenamentele se fac in prezenta unei barci si a unui scafandru. La mine nu poate interveni nimeni”.

„Ice Swimming-ul nu e este un sport pentru oameni nebuni si nici pentru teribilisti.”- Dragomir Streza

Romanul va inota in stilul bras probele de 25 si 50 de metri din cadrul Campionatului Mondial. Cel mai probabil temperatura aerului va oscila intre -5 si -10 grade. Mondialul se tine in portul din Tallin unde a fost „taiat” un bazin de 25 de metri. Dragomir explica pentru aimx.ro ce simte atunci cand intra intr-o apa cu adevarat rece ca gheata.

  „Este exact ca un alergator care se afla in mediul sau si se apuca de treaba. Stiu exact ce am de facut. Primele semne ca se apropie hipotermia sunt clare. Sangele pleaca de la extremitati. Mainile se transforma in vasle de caiac, picioarele se transforma in bocanci. Reactiile imi incetinesc pe masura ce expunerea continua. Efortul la ice swimming inseamna factorii climatici, cu cata energie intr in apa, cata pregatire ai. Coordonarea scade, iar recatia organismului este sa te chirceasca in pozitia fetala.”

Organizatorii au anuntat inclusiv pe pagina de facebook faptul ca Romania va fi reprezentata in premiera la Mondialul de Inot in Ape Inghetate. aimx.ro va tine la curent cu rezultatele lui Dragomir Streza in Estonia.

Autor: Vlad Lucian Arhire