251 de kilometri. 6 zile de efort in „cuptorul” Sahara. Temperaturi de pana la 50 de grade. Dune uriase. Timpul pare sa stea in loc, iar punctele de reper la fel. Este cumplit doar daca trebuie sa supravietuiesti. Cu numarul 982 de concurs Duncan Slater merge inainte. Pune pas langa pas de 6 zile sub soarele torid. Este veteran de razboi. Si-a pierdut ambele picioare in razboiul din Afganistan. Eroismul nu l-a lasat insa pe campul de lupta. Pe ultimii kilometri este insotit de sotia si fiica sa, Lily, de 7 ani. La 38 de ani devine primul om din lume cu picioarele amputate capabil sa incheie una din cele mai dure competitii de pe pamant.
VETERANUL EROU
In 2009, la 29 de ani, Duncan Slater pleca in teatrul de operatiuni din Afganistan. Sergentul nascut in Scotia, la Muir of Ord, in Ross-shire facea parte dintr-un pluton al Royal Air Force. Intr-o misiune zilnica de patrulare vehiculul in care se afla a trecut peste o bomba „plantata” de talibani. Mesajul doctorilor a fost crunt: acestia i-au transmis ca nu va mai putea merge niciodata. Singura bucatica din corp care nu a avut de suferit in urma accidentului a fost bratul drept.
Intr-un final Duncan a fost nevoit sa-si amputeze ambele picioare. „Mi-am dorit aceasta provocare pentru a demonstra ca un om cu ambele picioare amputate poate sa termine acest cumplit maraton,dar si pentru a strange fonduri pentru fundatia Walking with the Wounded”, a spus Duncan inainte de a lua startul. “Sper din tot sufletul ca prin tot acest efort depus sa inspir pe toti cei raniti si bolnavi din comunitatea fortelor armate si nu numai. Imi doresc sa mearga sa caute ajutor, sa intrebe si sa stie ca exista viata si dupa accidente”, a mai completat veteranul de razboi.
Aproape 500 de donatii ce au insumat peste 20 de mii de lire sterline s-au strans pe parcursul celor 6 zile de concurs.
„POTI SA O FACI!”
Soldatul din armata britanica a luat startul si in 2016 la Maratonul Nisipului. Atunci nu a reusit sa ajunga pana la sosire. Duncan a fost nevoit sa abandoneze chiar la ultima etapa dupa ce protezele i-au provocat rani periculoase. Nu a renuntat insa la dezideratul sau. Pierduse o lupta sau poate mai multe, dar razboiul nu se incheiase pentru britanic.
” Din pacate, din cauza unor rani grave nu am mai putut continua. Am muncit insa enorm in ultimul an impreuna cu specialisti in proteze pentru a gasi cea mai buna solutie de a le folosi”, a povestit Duncan. Acesta, ajutat de o pereche de proteze made in Italia si-a dus la indeplinire obiectivul. Nu a fost insa deloc usor.
” You can do it!” a fost mesajul coplesitor si mobilizator in acelasi timp primit de la fiica sa Lily intr-un moment de epuizare si care l-a determinat pe Duncan Slater sa isi duca efortul eroic pana la capat. Ultima zi din concurs a fost din nou una cumplita. Duncan a suferit de deshidratare si mari probleme la stomac. A inceput ultima etapa fara a putea manca nimic. Niciodata nu si-a pus insa problema sa renunte.
Maratonul Nisipului ( Marathon des Sables) se organizeaza inca din 1986, in sudul Marocului, in desertul Sahara. Ideea i-a apartinut francezului Patrick Bauer care in 1984 a parcurs tot desertul Sahara de unul singur.
Slater Duncan este si singurul om din lume cu picioarele amputate care a participat la o cursa de ski la Polul Sud. Atunci a impartit cortul cu printul Henry al Marii Britanii.