Eveniment Kyokushinkan în Romania la Cluj cu participarea sportivilor din 11 țări.

0
313
Eveniment Kyokushinkan în Romania la Cluj cu participarea sportivilor din 11 țări.

Eveniment Kyokushinkan cu prezența maeștrilor Kaicho Hatsuo Royama, Shihan Ishijima Masahide și Shihan Kondo Junichi. Budo Gym Napoca este clubul organizator.

Eveniment Kyokushinkan la Cluj, istoricul Kyokushinului românesc are aproape o jumătate de secol. 

Conform Kyokushin.ro primele personalităţi de al căror destin se leagă începuturile mişcării de Kyokushin în România sunt băimăreanul Ioan Pop şi bucureşteanul Nicolae Bialokur. În 1972, Ioan Pop i-a trimis fondatorului stilului Kyokushin, Masutatsu Oyama, o scrisoare prin care îşi manifestă interesul de a practica această artă marţială. Demersul lui sensei Pop nu a rămas fără efect. Câteva săptămâni mai târziu, maestrul olandez Loek Hollander, informat de sosai Oyama, ia legătura cu sensei Pop şi îi trimite acestuia cartea de căpătâi a fondatorului Kyokushin, „What is Karate”. Aceasta va reprezenta pentru băimărean primul ghid după care s-a început practica Kyokushinului în România.

În 1977- Nicolae Bialokur, unul dintre pionierii karate-do-ului în România a organizat în capitală primul stagiu de stil avându-l ca invitat pe maestrul olandez Loek Hollander. 

Primul stagiu cu o participare numeroasă, de peste 100 de karateka are loc în 1983, pe litoral, în staţiunea Venus. Invitaţi au fost atunci shihan Howard Collins şi sensei Adami Istvan. Atunci s-au acordat şi primele grade, în urma unor examinări serioase, unor practicanţi de Kyokushin.

În 1990 – a avut loc înfiinţarea Organizaţiei Române de Karate Kyokushin cu sediul la Oradea. A fost examenul de centură neagră din iarna lui 1990 tot de la Oradea. Au fost primii cinci practicanţi care au parcurs toate etapele pregătirii Kyokushin şi urmau să fie examinaţi în prezenţa lui shihan Furko Kalman şi a elevilor lui, Karmazin Gyorgy, Brezavai Sandor şi Peko Gabor, luptători redutabili cu experienţă internaţională. Cei cinci au fost Ioan Pop (Baia Mare), Dorel Bulearcă (Bucureşti), Marius Gliga (Oradea), Dumitru Ceară(Braşov) şi Ioan Rosu (Bucureşti). A fost primul examen de centură neagră care a decurs de la un capăt la celălalt conform regulamentului Kyokushin. După 30 de lupte istovitoare, toţi cei cinci au reuşit, devenind, cu adevărat, primele centuri negre ale românilor la Kyokushin. A reprezentat o încununare a muncii lor, a efortului depus ani de-a rândul de shihan Furko Kalman şi a celor care au făcut posibilă organizarea unor astfel de evenimente. Sursa Kyokushin.ro

Pe AIMX citiți aici și despre un eveniment de alergare unic în România. La Reghin are loc cursa: Transylvania 6 Days!

Autor Ovidiu Pețenghea