EXCLUSIVITATE: Incursiune in cantonamentul din Kenya unde se pregatesc Milea si Ionescu

828
  Maratonistul Marius Ionescu si alergatorul montan Radu Milea si-au stabilit de 3 zile cartierul general in Kenya. Locatia: satucul Iten, aflat la 2350 de metri altitudine. Marius si Radu se vor pregati pentru un sezon de vis la Tahri Athletic Center. Este academia lui Bouabdellah Tahri. Francezul este medaliat cu bronz la Campionatul Mondial de la Berlin, din 2009, in proba de 3000 de metri obstacole. 

 

  „Este o experienta deosebita deja. Total diferit de ce am trait pana acum. De la cazare, mancare, obiceiuri, oameni” a dezvaluit pentru aimx.ro Radu Milea. Radu vine dupa un sezon plin si a reinceput acomodarea cu efortul treptat.

„Ieri si alaltaieri l-am insotit pe Marius cu bicicleta la alergarile lui. Eram in urma cu somnul: Cape Town, agitatie cat am fost acasa si imediat dupa aici. Usor, usor intru si eu in paine. In total am facut pauza 8 zile. Corpul cerea alergare. Azi am facut 2 x 30 minute foarte incet. Nu ma arunc in volum sau intensitate. Voi avea 2-3 saptamani de crestere usoara, cu alergari fara tema”, a mai punctat Radu Milea. 

 „Noi am venit la munca in Kenya. Vor fi doua luni de sacrificii. Inclusiv financiare” – Radu Milea pentru aimx.ro

Iten este un adevarat loc de pelerinaj pentru alergatorii din Europa: amatori sau profesionisti. Sunt francezi, italieni. Printre ei si Andrea Lalli. Alergatorul nascut la Florenta, in varsta de 30 de ani ,are 4 medalii de aur la Europenele de Cros si un personal best de 1.01.11 pe semimaraton. In Kenya vine dupa o accidentare care l-a tinut doi ani pe tusa.

Atmosfera din Iten este de sat romanesc uitat in timp. Localnicii il considera insa un orasel. Conditiile de cazare sunt modeste, iar wi-fi exista doar in sala de mese. Conectarea se face greoi, cu intreruperi, pentru ca toti sportivii doresc sa profite la maximum de retea. Pentru romani prioritara este insa pregatirea. Este destul de cald si desi nu simti un soare sufocant, pe piele se vad urmarile.

„HAUAIU?” si „MUZUNGU”
 Radu Milea si Marius Ionescu in KenyaIn Kenya, Marius Ionescu pune pas dupa pas in dorinta de a bate recordul national al Romaniei, la maraton, in 2018. Pentru el si Radu interactiunea cu localnicii este una speciala. „Sunt prietenosi, saluta, dau mana. Cand alergi te lasa in pace. Copiii insa alearga dupa tine. Toti zic „hauaiu” adica how are you si apoi iti cer ceva. Le este insa frica de albi. Radeam cu Marius ca probabil le zic parintii ca ii mananca albul daca nu sunt cuminti :). De altfel am primit confirmarea din partea unui baiat mai mare. Celor mici le este frica sa nu ii mancam.”
   Radu Milea a supervizat un duel intre Marius si un pusti kenyan. Ieri l-am provocat pe un baietel sa fuga cu Marius. Marius fugea usurel, dar astia mici se vede ca sunt nativi. Au o alergare frumoasa, cursiva, tipica pentru Kenya. Ei ne zic MUZUNGU, omul alb. Celor cu care am facut poza le-am dat o ciocolata. Apoi au mers in spatele nostru pana am intrat in curte ca sa vada unde stam ca stiu ca o sa mai primeasca.”