4 expeditii romanesti in Himalaya in aceasta primavara

1005

Sezonul de primavara aduce 4 expeditii romanesti in Himalaya. Proiectele sunt extrem de indraznete. Gina Badescu incearca sa devina prima femeie din Romania care sa atinga varful Everest. Horia Colibasanu, Alex Gavan si Marius Gane sunt pregatiti sa escaladeze varfuri de peste 8 mii de metri.

Expeditii romanesti in Himalaya: la 48 de ani, Gina Badescu are ca obiectiv ascensiunea celui mai inalt varf de pe planeta

Gina Badescu va incerca ascensiunea alaturi de antrenorul Justin Ionescu, presedintele Federatiei Romane de Alpinism si Escalada. Justin este singurul roman care a atins doua varfuri de peste 8 mii de petri in acelasi an. Cei doi se afla in drum spre Tabara de Baza Everest (5340 de metri). Au stabilit ca procesul de aclimatizare sa dureze 30 de zile. Echipa estimează ca va putea face ascensiunea spre varf in perioada 15 – 30 mai.

In caz de reușita, Gina Badescu va fi prima sportiva din Romania care va atinge varful Everest (8.848 metri).

Cine este Gina Badescu?

expeditii romanesti in HimalayaAlpinista este nascuta in Vaslui. Are 46 de ani si doi copii. De profesie Gina este medic anestezist, cu o supra specializare pe anestezie cardio toracica. In urmă cu 3 ani a suferit o dublă fractură la membrele inferioare. Dupa recuperare, Gina a inceput pregatirea pentru alpinismul de altitudine. Pentru Everest, s-a antrenat zilnic în ultimele 6 luni, prin exercitii specifice.

 Palmaresul ei sportiv include ascensiuni reușite pe Island Peak (6.189 metri) și Mera Peak (6.476 metri), ambele în Nepal, precum și pe varfurile Denali (Alaska, 6.190 metri) și Matterhorn (Alpi, 4.478 metri).

Alte expeditii romanesti in Himalaya:

Alte trei expediții romanesti se vor desfasura in sezonul de primavara- vara in cel mai mare lanț muntos din lume.

  • Horia Colibasanu, care in luna februarie a fost desemnat Sportivul Anului 2017 de către F.R.A.E. pentru ascensiunea reusita pe varful Everst fara a utiliza oxigen suplimentar, va incerca sa deschida o ruta noua pe Everest. Horia se va afla in Himalaya alaturi de partenerul slovac Peter Hamor;
  • Alex Gavan și-a anunțat intenția de a efectua doua expediții succesive. Prima in aprilie – mai pe vf. Dhaulagiri, 8.167 metri.  A doua, in iunie – iulie pe vf. Nanga Parbat, 8.125 metri;
  • Marius Gane, vicepreședinte al F.R.A.E., a plecat la inceputul lui aprilie spre Nepal cu obiectivul vf. Makalu, 8.463 metri.