Gabriel Cojan revine a treia oara la UTMB: „Zenul din zona face deliciul meu”

440
Gabriel Cojan are 31 de ani. Alearga in competitii montane din 2010. A inceput atunci cu Maraton Piatra Craiului. Din 2013 se intoarce o data la 3 ani in Franta, la UTMB.”Nu ma simt slab, dar nici foarte puternic. Fizic, poate stau mai prost decat in 2016, dar mental sunt mult mai puternic”, a declarat ultramaratonistul pentru aimx.ro

Gabriel Cojan alearga cursa TDS: 145 de kilometri, cu 9100 de metri diferenta de nivel

    Startul ultramaratonului este miercuri la ora 5 dimineata, ora Romaniei. Se pleaca din Italia, Courmayeur si se ajunge in Franta, la Chamonix. Organizatorii apreciaza ca elitele au nevoie de 19 ore pentru a parcurge traseul, in timp ce „testoasele” au un timp limita de 42 de ore. Alti 6 romani vor alerga aceasta cursa: Stefan Dan, Marian Vasile, Valeriu Arnautu, Dumitru Falca, Mihai Stoica si Catalin Toda. „Luni am facut un antrenament de 15 kilometri, cu 1400 de metri diferenta de nivel, pana sus, la Brevent. Foarte cald!! Sper sa se schimbe ecuatia altfel mie imi da cu rest” spune Gabi, care explica si ce il atrage la UTMB.”E greu de zis daca isi merita renumele de cel mai tare concurs de alergare montana din lume. Trebuie sa alergi la foarte multe prin afara sa poti spune, da, asta e…Intr adevar aici vin foarte multi alergatori din toata lumea. Este ca la facultate: 3,4 pe loc. Cererea e mare. Conditiile de acceptare devin mai grele si ai si tragere la sorti. Pe mine ma atrag cursele lungi. Imi plac, dar atmosfera din sate, ospitalitatea oamenilor, traseele pitoresti si zenul din zona asta cred ca fac deliciul meu. Apoi vine partea cu profilul traseului, dificultatea si restul. Eu sunt mai atipic. Poate de aia nici nu performez”.

  Gabriel Cojan este instructor de ski, maseur si instructor in tabere pentru copii

   Ultramaratonistul vorbeste si despre pregatirea sa fizica si psihica inaintea unui astfel de concurs.”E un paradox poate. Eu nu am alergat niciodata foarte mult intr-un an de zile: maxim 2500 de kilometri. Si asta in anii buni. Dar in timp, am capatat o alta experienta si abordez situatia altfel. Plus ca am inceput sa lucrez corpul si sa-l antrenez, nu doar pe partea de alergare. Anul acesta am strans 1000 de km, foarte putin chiar si pentru un amator, dar kilometrii astia sunt inselatori. Nu ma simt slab, dar nici foarte puternic. Fizic, poate stau mai prost decat in 2016, dar mental sunt mult mai puternic.”
  In urma cu o luna si jumatate Gabriel Cojan a castigat impreuna cu Octavian Andrei Ivanov cel mai greu ultramaraton din Romania: Maraton 7500, cursa de 90 de kilometri. Au ajuns la finish in 18 ore si 20 de secunde.
Autor: Vlad Lucian Arhire
Credit Photo: fisheye.ro, maraton 7500