Galiteanu se retrage din schi alpinism cu TOP 10 si cu Balan, in premiera, coechipier.

0
1262

  Ionut Galiteanu si Silviu Balan reprezinta clubul CSA Steaua. La finalul saptamanii trecute au format pentru prima data o echipa. A fost si ultima oara. Nascut in 1979, Ionut Galiteanu a anuntat ca se retrage din schi alpinism. Va deveni antrenor de alergare montana in cadrul aceluiasi club. Sportivul doreste sa formeze o sectie foarte puternica in viitorul apropiat.

Ionut Galiteanu:”A fost foarte ciudat, dar mult peste asteptarile mele cum am functionat ca echipa.”

  Galiteanu  „Ionut era printre cei mai buni cand m-am apucat eu de sport. Era foarte bun atat la alergare , cat si la schi alpinism. Treptat am ajuns la acelasi nivel cu el si chiar l-am depasit”, spune Silviu Balan despre coechipierul sau de la CSA Steaua Ionut Galiteanu. La sfarsitul saptamanii trecute cei doi au trait o premiera. A fost pentru prima si ultima oara cand au facut ECHIPA. S-a intamplat la concursul de schi alpinism Bokami, Slovacia. „Nu facusem niciodata echipa cu Silviu pana acum: nici vara, la alergare, nici in competitiile de iarna. A fost foarte ciudat, dar mult peste asteptarile mele cum am functionat ca si echipa”, a povestit pentru aimx.ro Ionut Galiteanu.

Au avut ca obiectiv locurile 8-10. La sfarsitul primei zile de concurs clasamentul ii arata insa de-abia pe 17. „Prima zi a fost catastrofala pentru mine. Am luat startul foarte tare. In fata se intindea un plat interminabil: aproape doi kilometri de alergare cu schiurile in spate apoi inca vreo 3 cu schiurile in picioare. Cand a inceput urcarea am avut o cadere de glicemie cred. A fost pentru prima data cand mi s-a intamplat asa ceva. De-abia am terminat etapa. Silviu m-a sustinut foarte mult, desi era clar ca se simtea mult mai bine ca mine” a declarat Ionut Galiteanu.

„A fost un concurs in care trebuia sa ai un nivel tehnic destul de ridicat. Am avut de toate: portiuni inghetate in care erai fortat sa porti coltari, via ferrata, coborari tehnice unde daca nu ramaneai concentrat  se puteau intampla accidente…Am avut noroc insa de vreme buna. Startul se dadea undeva la 900 de metri altitudine si se ajungea pana la 2200.”- Silviu Balan pentru aimx.ro

 Pericol de avalansa in prima zi la Bokami. Traseul a fost scurtat. Galiteanu si Balan s-au „batut” cu doi vicecampioni europeni in etapa a doua

GaliteanuUltimele doua etape au fost bune pentru echipa Balan – Galiteanu. Au ocupat in ambele zile locul 9, ceea ce le-a permis sa se claseze pe aceeasi pozitie si in clasamentul general. „Ne-am clasat pe locul 9 la general si 7 la categorie. Ne-au depasit doua echipe de la MASTER. Una dintre ele era formata din ocupanti ai locului 2 la Pierra Menta in trecut si fosti vicecampioni europeni” a declarat Ionut care a vorbit si despre ce inseamna practicarea acestui sport in echipa:„Nu ai voie sa intri in posturile de control fara coechipier. Poti sa te departezi de el, dar nu foarte mult. Daca mergi departat nu ai nicio sansa. Cel mai slab este ajutat de cel mai bun.”

Silviu a explicat pentru aimx.ro si cum decurg momentele de tranzit in schi alpinism: „Facem exercitii specifice la antrenamente. Sunt ca un fel de Pit STOP-uri. Ne-a intrat in sange. Ca sa dam jos focile dureaza cam 20 de secunde, sa le punem 40, iar coltarii un 1 minut.”

3 intrebari pentru Ionut Galiteanu:

Cand ai luat decizia sa te retragi din schi alpinism?

Am hotarat inca de la finalul anului trecut. Schi alpinismul e un capitol incheiat pentru mine ca sportiv. Voi ajuta insa cu tot ce pot clubul Steaua si lotul national. Singurul regret este ca proba de sprint s-a introdus in schi alpinism cand pentru mine era prea tarziu. Mi-ar fi placut foarte mult. Am o fizionomie de sprinter. Asa sunt construit.

Care a fost cel mai frumos moment trait in schi alpinism?

S-a intamplat in Elvetia, la o etapa de Cupa Mondiala. A fost prima etapa la care a participat  Kilian Jornet care a si castigat atunci. Toata lumea se intreba cine este copilul asta. Eu am facut atunci o cursa foarte buna si am ocupat locul 18.

Ce urmeaza pentru tine?

Sunt antrenor de alergare montana la CSA Steaua. Avem 3 alergatori foarte buni:Silviu Balan, Raul Butaci si Cristian Mosoiu. Eu voi mai alerga doar in masura in care echipa mi-o va cere.

Autor: Vlad Lucian Arhire