HARDROCK 100: Kilian Jornet a alergat peste 100 de kilometri cu un umar dislocat si a castigat

609

CONTEMPORANI CU UN „EXTRATERESTRU”

Kilian Jornet a castigat pentru a patra oara in cariera HARDROCK 100, ultramaratonul de 161,7 kilometri, din muntii San Juan, Statele Unite. Maniera in care a facut-o a fost insa impresionanta. La kilometrul 67 este surprins cum isi tine bratul stang indoit, la piept. Avea sa confirme ca si-a dislocat umarul. „Zambeste si continua” este informatia transmisa de oficialii de pe traseu. 

 Urmeaza un adevarat thriller in 3 pana aproape de finish. In rolurile principale: Kilian Jornet, Mike Foote si Joe Grant. La kilometrul 77 Jornet anunta ca se simte bine si vorbeste scurt despre accidentarea sa. 13 kilometri mai tarziu i se rebandajeaza bratul si pleaca la 4 minute in spatele liderului cursei din acel moment, Joe Grant.

Clasamentul se modifica ametitor in ceea ce-i priveste pe primii 3. La kilometrul 118 Kilian Jornet conduce cursa umar la umar cu Mike Foote. Grant ajunge in punctul de contrul la 2 minute in spatele primilor doi. Spaniolul sta mai mult pentru a i se pansa din nou bratul stang. Foote profita si pleaca primul, cu Grant pe urmele lui la 45 de secunde in spate.

    Dramatismul creste cu cat finish-ul se apropie, iar oboseala pune stapanire pe sportivi. Kilian Jornet multumeste staff-ului medical si paraseste punctul de alimentare cu doar un minut si 30 de secunde in spatele locului 2. Este descris de organizatori ca fiind vizibil incomodat de accidentare, dar calm si stapan pe sine.

La kilometrul 132 Jornet ajunge in 19 ore si 36 de minute. Este din nou lider. Foote vine la un minut, dar se odihneste cu 60 de secunde mai putin ca Jornet. Grant continua sa ramana pe pozitia a treia si se indeparteaza de primii 2.

FINAL DE POVESTIT NEPOTILOR

Dupa 22 de ore de la startul cursei Kilian Jornet continua sa alerge in ciuda umarului dislocat. Mai mult, il depaseste din nou pe Foote si este primul la ceck point-ul KT. Il paraseste la 3 minute dupa sosirea lui Foote si are timp sa-i arunce o gluma: „Sper sa nu alergi prea repede pe final”. Foote bea o cola si pleaca pe urmele „extraterestrului” dupa doua minte. Cu 11 kilometri inainte de final istoria era scrisa insa. Scrisa de inegalabilul Kilian Jornet. Spaniolul este irezistibil si pune 12 minute intre el si Foote si 42 de minute in fata lui Grant.

Cel mai valoros alergator montan de pe mapamond trece linia de sosire dupa un efort fantastic in 24 de ore, 32 de minute si 32 de secunde. Saruta in mod traditional stanca si devine pentru a patra oara castigator. Foote vine pentru a treia oara pe locul 2 la HARDROCK 100, cu timpul de 24 de ore, 55 de minute si  28 de secunde. Joe Grant incheie o cursa epica dupa 25 de ore si 38 de minute.

HARDROCK 100 are cel mai inalt punct pe Handies Peak, la 4285 de metri. Se alearga pe un teren accidentat, cu urcari, coborari, portiuni cu zapada si traversari de rauri.