Honolulu Marathon: emotie, bucurie,alergare si recorduri incredibile

572

35 de mii de persoane au luat startul duminica la Honolulu Marathon. 20 de mii dintre concurenti au fost japonezi. O adevarata sarabatoare a alergarii cu recorduri de cursa, recorduri personale si incredibile lectii despre determinare si ambitie. La 91 de ani o sportiva din Canada a trecut linia de finish sub 7 ore si a spulberat recordul la +90 cu peste doua ore.

Sarbatoare in alergare la Honolulu Marathon

Momente magice duminica dimineata, 10 decembrie, in superba insula Hawaii. La ora 5 dimineata in zgomotul si luminile artificiilor o „masa” de 35 de mii de persoane s-a pus in miscare. Se dadea startul celei de-a 44-a editii a Honolulu Marathon. Traseul,unul cu pesiaje care iti taie respiratia. Elita a ajuns la finish imediat dupa ora 7 dimineata. Lawrence Cherono”s a castigat in doua ore, 8 minute si 15 secunde. A devenit cel mai rapid alergator intr-un maraton pe pamant american in 2017. 

In cursa feminina Brigid Kosgei”s a ocupat locul intai cu 2 ore, 22 de minute si 14 secunde. A fost un timp mai bun decat numarul 1 la masculin de la prima editie a Honolulu Marathon in 1973.

    Celebra patinatoare japoneza Mao Asada, tripla campionana mondiala si medaliata cu argint la Jocurile Olimpice de la Vancouver, a alergat primul maraton din viata ei. Timpul scos: 4:34:13.

Fratii Gary and Jerold Chun au oferit o lectie de fidelitate maratonului din Hawai. Sunt singurii oameni de pe glob care au alergat la toate editiile desfasurate din 1973 si pana in prezent.

  Batrani in si cu PUTERE la Honolulu Marathon

Aloha, Betty Jean McHugh! In multimea de alergatori este aproape imposibil sa remarci pe cineva sau sa descoperi chiar si un prieten apropiat. Fiecare alergator duce cu el o poveste, un obiectiv personal, un gand, o amintire, un mesaj. La 91 de ani alergatoarea din Canada, Betty McGugh, te lasa cu gura cascata cand ii descoperi cifrele. In „oceanul” de oameni se face remarcata mai greu. Timpii ei sunt uluitori insa pentru varsta pe care o are trecuta in buletin.

   6 ore, 37 de minute si 20 de secunde. Un pace de 9.40 pe kilometru. McHugh a spulberat recordul mondial la maraton la categoria sa de varsta. Precedenta performanta era in picioare din 1997: 8 ore, 43 minute si 8 secunde ( Mavis Lindgren). 

Pentru McHugh, Honolulu Marathon este o traditie de familie. In aceeasi cursa au alergat doi nepoti si fiul sportivei din Canada. Incredibila Betty detine si recordul mondial (categoria 80-84) la semimaraton: a alergat cei 21 de kilometri in 2 ore,4 minute si 19 secunde. S-a intamplat in 2008, la Vancouver, orasul ei natal. La 82 de ani a alergat maratonul in 4 ore,53 de minute si 6 secunde, iar la 60 de ani BETTY a obtinut timpul de 44 de minute pe 10 kilometri.

Ultimul concurent a incheiat maratonul din Hawaii in 16 ore,23 de minute si 9 secunde.

Este vorba de sportiva Ayako Hayashi. Are 81 de ani si este din Japonia. La ora 16 a fost reperata singura pe traseu in timp ce continua sa mearga spre finsh. Voluntarii au crezut ca are nevoie de ajutor insa Ayako le-a transmis ca vrea sa ajunga la linia de sosire singura. S-a creat o emulatie generala in randul comunitatii locale si japoneza a fost incurajata si insotita pana la final.

Este al 17-lea maraton din viata lui Ayako. Al saptelea consecutiv in Hawaii.