Horia Colibășanu surprins de avalanșă la 6800 de metri altitudine pe Dhaulagiri!

417

Horia Colibășanu surprins noaptea, la 6800 de metri altitudine de avalanșă pe Dhaulagiri. Peter și Horia au ieșit primii din zăpadă. Marius a mai întârziat pentru că nu și-a găsit imediat bocancii în cort.

Horia Colibășanu surprins împreună cu Marius Gane și Peter Hamor de avalanșă! Expediția româno-slovacă a ajuns la 6800 de metri pe ruta nouă.

Horia Colibășanu surprins de avalanșă la 6800 de metri altitudine pe Dhaulagiri!

O avalanșă a venit peste cortul în care se aflau cei trei alpiniști și i-a îngropat în zăpadă. Au fost nevoiți să taie cortul cu briceagul pentru a ieși. Din fericire, au reușit să își găsească adăpost într-o grotă pentru restul nopții și să ajungă în siguranță în Tabăra 1.

Săptămâna trecută expediția româno-slovacă s-a confruntat cu alte probleme în Tabăra de Bază din Dhaulagiri. Băieții au constatat dispariția din provizii a unei hălci de slănină de 1 kilogram. Urmele tâlharului erau vizibile în zăpada din jurul cortului-bucătărie și indică un un jder sau marmotă de Himalaya. Au fost furați în următoarea noapte biscuiții lui Peter și Marius.

Horia, Marius și Peter au stabilit Tabăra 3, la 6300 de metri altitudine pe Dhaulagiri.

“Am văzut că există încă o porțiune expusă mai sus, pe la 6800 de metri, unde va trebui din nou să instalăm corzi fixe. Acum am coborât pentru câteva zile de odihnă. Pe urmă ne întoarcem să descoperim ce ne așteaptă mai sus”, transmitea Horia din Tabăra de Bază.

Horia Colibășanu a vorbit despre traseul spre Tabara 1!

Horia Colibășanu surprins de avalanșă la 6800 de metri altitudine pe Dhaulagiri!

“Am reușit să echipăm tot peretele până în Tabăra 1. A fost greu de cățărat pentru că s-a modificat și traseul. Anul acesta e mai puțină zăpadă așa că avem mai mult de cățărat pe stâncă. Din mia de metri până acolo, am pus un kilometru și ceva de coardă. A trebuit să ocolim porțiuni, să mergem în zig zag.Corzile fixate de noi în 2019 au dispărut pe 90 % din traseu. A trebuit să refacem totul. Au fost zile când am avansat doar 40 de metri. La o porțiune de 5 metri am stat 1 oră și jumătate. Am avut de trecut și o surplombă imensă, cel mai greu punct. Până la urmă ne-au ajutat și cei 150 de metri pe care i-am găsit din coarda veche, așa că ne-am mișcat destul de bine. Față de acum doi ani avem 20 de zile avans. Am mers mai repede și pentru că știm traseul.”

Sursa Horia Colibasanu

Pe AIMX citiți aici despre sportivii români calificați la Jocurile Olimpice!

Autor Ovidiu Pețenghea