IEPURASUL aduce cadouri pentru rideri: Federatia a lansat Cupa Nationala de XCO si de XCM

0
1112

    Federatia Romana de Ciclism a luat decizia, in premiera, de a lansa un nou proiect in lumea MTB-ului. Scena de teren accidentat se pregateste de noi provocari. Este vorba de Cupa Nationala de XCO si Cupa Nationala de XCM. Fiecare cupa va reuni 5 din cele mai importante competiții de o zi, de profil, din țară. Acestea  vor constitui etapele întrecerilor. Riderii vor acumula puncte în funcție de clasările obținute, pentru ca după parcurgerea lor să se stabilească clasamentul general final.

Competițiile sunt amândouă deschise atât riderilor români, cât și străinilor și se întind din luna aprilie până la începutul lui octombrie. Prima competitie de XCO va avea loc la sfarsitul acestei luni la Cluj. Debutul Cupei Nationale XCM se va tine la Avrig, pe 7 mai.

Cupa Nationala de XCO                                                                                                 

 • Etapa 1: Napo Cup XCO (Cluj, CJ) -29 aprilie
 • Etapa 2: Cetatuia XCO (Iasi, IS) -18 iunie
 • Etapa 3: MTB Academy Cup (Campulung AG)- 15 iulie
 • Etapa 4: Dorna XCO (Vatra Dornei, SV) -29 iulie
 • Etapa 5: Moon Time Bike (Bucuresti)- 16 septembrie

  Cupa Nationala de XCM

  • Etapa 1: Avrig MTB Race (Avrig, SB) – 7 mai
  • Etapa 2: Vidraru Bike Challenge (Arefu, AG) – 24 iunie
  • Etapa 3: Transilvania Bike Trails Race (Saschiz, SM)- 19 august
  • Etapa 4: BikeXpert Alpine Challenge (Pucioasa, DB)- 9 septembrie
  • Etapa 5: Trofeul Comitatului Hunedoara (Deva, HD) – 1 octombrie

„NEVOIE URGENTA DE BAZA DE SELECTIE”

Implementarea unei cupe a României la fiecare disciplină reprezintă un punct important din agenda națională pentru următorii patru ani. A fost unul din punctele forte ale candidaturii mele și mă bucur că reușim să o materializăm la XCO și XCM, mai ales că prima disciplină e una olimpică. Sunt convins că în câțiva ani o să putem vedea o creștere a nivelului sportivilor ca urmare a Cupelor Naționale la XCO și XCM”, spune Eduard Novak, președinte al Federației Române de Ciclism.

Proiectul Cupelor Naționale de XCO si XCM își propune, în primul rând, să încurajeze practicarea ciclismului de performanță și să creeze un cadru organizat de întrecere. Ciclismul din România are nevoie urgentă de o bază de selecție a sportivilor și sperăm că prin Cupele Naționale să contribuim la acest lucru. Suntem la început de drum cu acest concept, proaspăt împrumutat din țări cu tradiție în mountain bike și sunt sigur că ne vom perfecționa de la an la an”, declară Cătălin Sprînceană, conducătorul departamentului de mountain bike al Federației.

XCO sau cross country olympic sunt cursele care se desfasoara pe un anumit traseu in bucla.

XCM sau cross country marathon este genul de cursa care porneste dintr-un punct A pana in unul B si se intinde pe distante intre 66 si 100 de kilometri.

Credit Photo: Facebook Federatia Romana de Ciclism, Hero Bike