joi, decembrie 7, 2023
AcasăFII DE NEOPRITȘtiri AIMXIonut Zinca: " Kilian Jornet este stratosferic"

Ionut Zinca: ” Kilian Jornet este stratosferic”

      ” JORNET E UNIC IN LUME. ESTE CA HAGI PENTRU NOI „

Kilian Jornet a uimit o lume intreaga in aceasta saptamana. „Zeul” alergarii montane a schimbat perceptia despre cucerirea celui mai inalt varf din lume: Everest. Jornet a reusit o adevarata demonstratie de forta: a urcat Everestul in doar 26 de ore plecand de la ultima asezare umana ( manastirea Rombuk, 5100 de metri ). Mai mult, nu a folosit nici oxigen suplimentar, nici corzi fixe. O astfel de ascensiune se face in mod normal in 4 zile. aimx.ro a vorbit cu cel mai valoros alergator montan roman, Ionut Zinca, despre aceasta performanta. Zinca il cunoaste extrem de bine pe spaniol. Romanul a fost timp de doua sezoane consecutive (2014,2015), numarul doi in lume in alergarea montana, imediat in spatele spaniolului.

” Omul este stratosferic, putini sunt ca el. Este nativ inzestrat. A trait in munti, intr-un refugiu, la 2 doua mii de metri pentru ca acolo lucrau parintii sai. Stie cum sa calce. Este din creierii muntilor, iubeste muntele…Si eu il iubesc, dar el traieste altfel. Mie mi-a fost greu sa inteleg toate nebuniile lui, dar noi nu traim muntele cum il traieste el si de aici apare diferenta. A facut ceva absolut incredibil. A urcat minimalist, fara coarda , fara oxigen, doar cu rucsacul pe el. Eu consider ca are cel mai bun timp din lume.” – Ionut Zinca

Zinca este fascinat de calitatile lui Jornet. „Acum trei saptamani a fost si a facut aclimatizare la 8300 de metri si dupa aia sa vii sa urci pana in varful Everestului…, intr-un timp atat de scurt …este incredibil. Jornet e unic. Cum il avem noi pe Hagi. E acelasi lucru. Spaniolii mai au sportivi talentati in alergarea montana , dar unul singur e Kilian”. Romanul a povestit si cum i-a usurat firma Salomon ascensiunea: „Kilian a avut la dispozitie o pereche de ghete speciale: 3 intr-una. Astfel, in timpul ascensiunii el mai adauga inca un strat fara a avea nevoie de alta pereche.”  Cat despre rivalitatea cu Jornet: „ Nu am reusit sa-l inving in nicio cursa. Au fost competitii in care eu i-am castigat urcarea sau coborarea si invers, dar niciodata nu m-am impus pana la final in fata lui „, a mai povestit Ionut Zinca.

AR PUTEA RATA SI SEZONUL ACESTA

O accidentare la genunchi il tine departe pe Ionut Zinca de competitiile importante de aproape un an. ” Am urmat un tratament la Bucuresti ,cu injectii, dar se pare ca nu a dat rezultatele asteptate. Inca ma jeneaza. Cei drept am observat o imbuntatire chiar week-end-ul trecut. Eram la Bran cu mai multi prieteni si am zis sa fug putin daca tot este sa ma duc la „cutit”… Spre surprinderea mea nu m-a mai durut de atunci, dar ramane o jena „ a povestit pentru aimx.ro Ionut.

Cel mai probabil saptamana viitoare  Ionut Zinca va pleca in Italia pentru un nou set de analize: „In principiu si sezonul acesta este ratat. Medicii spun ca dupa interventia chirurgicala si pana la revenirea completa as avea nevoie de 9 luni. Voi vedea insa ce voi face si in functie de rezultatele analizelor. Oricum nu sunt foarte optimist in ciuda imbunatatirilor simtite.”

CREDIT PHOTO: Sabrizio PH

 

DIN ACEEASI CATEGORIE
- Reclamă -

CELE MAI POPULARE