Iulian Sandu este „seful” spartanilor din Galati, grupul cu cele mai multe podiumuri

342
Iulian Sandu este

Viata lui Iulian Sandu se confunda cu activitatile sportive. S-a nascut in anul 1987, in Galati. Si-a cautat si si-a gasit singur rostul si drumul in viata. „Liceul l-am terminat in urma cu doi ani. Am considerat la momentul respectiv ca alte lucruri ma ajuta ca sa evoluez ” spune cu sinceritate omul care a creat primul Spartan Training Group din Moldova. In 2019 a fost desemnat cel mai valoros grup din Romania, sportivii galateni reusind cele mai multe podiumuri. Premiul i-a fost inmanat la Banska Bistrika, Slovacia, la intalnirea anuala a spartanilor din Europa Centrala si de Est.”Am luat oameni normali si i-am dus acolo sus. E o satisfactie mare. Vezi ca munca ta nu este in zadar”, a declarat pentru aimx.ro, Iulian.

Iulian Sandu a practicat printre altele atletism, judo, parkour, kickbox si in urma cu 3 ani si-a deschis o sala de sport ( functional camp)

Iulian Sandu este "seful" spartanilor din Galati, grupul cu cele mai multe podiumuri

 „Am avut o copilarie destul de variata. Mama a schimbat des cartierele in care locuiam si astfel am cunoscut foarte multe persoane din diferite medii sociale. Am schimbat si scolile, dar asta m-a ajutat foarte mult. Pe unii i-ar putea transforma, poate, in persoane anti-sociale, dar eu m-am integrat in diferite anturaje” spune Iulian, care a copilarit alaturi de mama sa si de cele doua surori. 

A fost „ultima generatie care nu a fost lovita de tehnologie in timpul copilariei” asa cum ii place sa spuna lui Iulian.  Situatia financiara nu era una tocmai roz.  Iar copilul de atunci a cautat tot timpul sa se descurce:

„Luam de pe la service diferite obiecte, topeam plumb, adunam sticle….Nu stateam! Trebuia sa fac cate ceva. Nu mi-a placut sa-mi fie usor”.

Iulian a experimentat diferite activitati sportive: de la atletism, la judo, de la parkour la kickbox, ajungand sa se bata chiar in cateva gale de K1 sau de la muai thay, unde a fost vicecampion national, la jujitsu.

„De la 18 ani sportul a fost o constanta in viata mea. Iar de 7,8 ani de zile traiesc din asta”. 

Inainte de a descoperi concursurile spartan si de a-si deschide o scoala de antrenamente Iulian Sandu s-a gandit sa se inscrie in Legiunea Straina.

„Nu am mai dus la capat aceasta intentie insa tot timpul mi-au placut provocarile care ies din anonimat. Timp de vreo 4 ani si jumatate am facut si fotografie de eveniment. In fiecare noapte de vineri si sambata mergeam in club ca sa fac fotografii, iar la 3,4 dimineata, cand plecam, ieseam la alergat” povesteste Iulian.

Iulian Sandu este "seful" spartanilor din Galati, grupul cu cele mai multe podiumuri

Iulian Sandu: „Cand am descoperit concursurile Spartan din Romania, deja urmaream cursele Spartan de afara

 „Am deschis o sala de sport in urma cu 3 ani. Si sotia ma intreaba „ce sa zic eu ca faci tu acolo”? Este o conditionare fizica. Am avut copii sau adulti pentru dans sportiv, kick box, fotbal,  unde am dezvoltat viteza, agilitatea, stabilitatea…Nu puteam sa spun ca fac CrossFit, pentru ca eu fac Cross Training. Mie mi-au placut mult rusii, au scoala „kettlebell”, iar asta reprezinta o „caramida” in sala mea. „Kettlebell-ul se adapteaza la corpul tau” si poti faci multe lucruri si in siguranta” dezvaluie Iulian cateva dintre secretele antrenamentelor sale.

 Galateanul Iulian Sandu vorbeste si despre prima experienta SPARTAN:

„Acum doi ani am fost la cursa de la Brasov. Si o voi tine minte tot timpul. A fost o cursa foarte buna pentru mine. Nu eram obisnuit inca, dar a fost super. Gasisem exact ce imi place. Am aflat ca se cautau ambasadori spartani si am aplicat si eu si de acolo am devenit ambasador spartan.  Am facut apoi curs pentru a deveni spartan trainer si mi-am luat certificarea anul trecut. M-am promovat si pe partea de Spartan Training Group, iar usor-usor am dezvoltat partea de group training. Am format la Galati primul grup din Moldova de spartan. Momentan este si cel mai bun grup din tara. Spartan Training Group Galati a luat cele mai multe podiumuri si avand in considerare ca am luat oameni normali si i-am dus sus acolo, a fost si este ceva fain. Vezi ca munca ta nu este in zadar. Am oameni pe podium la 40 de ani”. 

Iulian Sandu este "seful" spartanilor din Galati, grupul cu cele mai multe podiumuri

 In total 40-50 de „spartani” vin la antrenamentele lui Iulian Sandu, la Galati. Spune ca pregatirile pentru concursul de la Cheile Gradistei (23-24 mai) au inceput inca din luna noiembrie. Sunt peste 20 de persoane inscrise deja.

„Am un antrenament in weekend,sambata, de spartan. Au acces toti cei care vor, dar nu recomand incepatorilor. Pe langa antrenamentul de sambata noi alergam cam de 4-6 ori pe saptamana. In sala lucrul este variat: am bare, inele, mingi de alpinism, cauciucuri etc 

„Pentru concursurile spartan iti trebuie o combinatie: resurse de energie, forta, viteza, rezistenta si explozie…Poti sa ai forta foarte mare, dar nu te ajuta daca nu ai si rezistenta. Daca ai un minim de 3 luni de de antrenamente cred ca poti sa participi la un concurs de Sprint (5km, 20 de obstacole), asta ca sa nu-ti bagi singur obrazul la sfarsit”.

Iulian Sandu este "seful" spartanilor din Galati, grupul cu cele mai multe podiumuri

Iulian Sandu a explicat si ce fel de antrenor e: „Cer, cer mult. Nu sunt dur, verbal insa ma exprim foarte tare. Nu ma ascund dupa tufis. Iti zic in fata”

„Nu cred in scuze. Daca nu era important  lucrul asta pentru tine nu erai aici. Absolut toate antrenamentele pe care membrii grupului le fac sunt facute si de mine. Nu exista nimic din ceea ce concep si le zic „faceti voi”. 

Mai multe informatii despre concursurile Spartan le gasesti aici, pe www.spartan-race.ro. Sunt deschise inscrierile atat pentru Cheile Gradistei ( 23,24 mai), cat si pentru Alba Iulia( 25,26 iulie).

Autor: Vlad Lucian Arhire

Credit Photo: Sportograf.com