Jacky Broersma a alergat un ultramaraton de 160 de km, pe banda, cu un picior amputat

122

Jacky Hunt-Broersma este o americanca din North Carolina. La sfarsitul lunii aprilie a devenit prima persoana de pe pamant cu un picior amputat care alearga 160 de kilometri pe banda. A inceput sa alerge din 2016 dupa ce cu ani in urma a castigat o lupta impotriva cancerului. Jacky este mama a doi copii.

Jacky Hunt Broersma a incheiat ultramaratonul de 160 de kilometri cu un timp sub 24 de ore

„Am reusit! Este de departe cel mai dificil lucru pe care l-am realizat. Ma doare totul, dar a meritat”, a fost prima reactie a americancei dupa ce a devenit primul om din lume cu un picior amputat care incheie un ultramaraton de 100 de mile pe banda. Jacky a oprit cronometrul dupa 23 de ore, 38 de minute si 44 de secunde pentru o performanta exceptionala. Pe banda mai alergase cel mult 16 kilometri.

Jacky Hunt-Broersma in timpul ultramaratonului de 160 de km pe banda

Rezultatul a fost obtinut in cadrul cursei virtuale Aravaipa Strong. Ea a primit in permanenta, pe parcursul cursei, zeci de mesaje de incurajare si apreciere. Jacky a avut un singur moment in care a fost la un pas sa abandoneze din cauza efortului: aproape de kilometrul 100. A facut o pauza, s-a alimentat, apoi a revenit pe banda. „Este incredibil cum de la o in care iti este evident ca nu mai poti, ajungi sa gasesti energia necesara pentru a continua”, si-a dezvaluit trairile Jacky.

Jacky Hunt Broersma si-a propus pentru acest an si un ultramaraton de 160 de kilometri in aer liber. Este planificat pentru luna octombrie

Jacky Hunt-Broersma

Lui Jacky i-a fost amputat piciorul stang, de deasupra genunchiului, in urma cu aproximativ 20 de ani. Avea 26 de ani si locuia in Olanda unde avea un job de succes cand a primit diagnosticul crunt, dar mai ales solutia prin care putea sa scape de boala. „Medicii mi-au spus ca trebuie sa-mi scoata nervul si tumora printr-o interventie chirurgicala, ca nu imi voi mai putea folosi vreodata piciorul, dar ca nu pot fi siguri ca nu vor ramane celule canceroase inauntru. Mi-au transmis ca singura optiune ramane sa-mi amputeze piciorul. Operatia a avut loc la doar o saptamana si le sunt recunoscatoare pentru asta, pentru ca nu am prea avut timp sa ma gandesc”, povesteste Jacky. A fost nevoita sa reinvete sa mearga, sa se acomodeze cu proteza. De alergat s-a apucat insa in urma cu doar 4 ani. A inceput cu o cursa de 5 kilometri la finishul careia a ajuns scrasnind din dinti si a „urcat” distanta pana la 160 de kilometri. A alergat pe trail, pe sosea, pe munti si acum pe banda.

„Am ales sa fac toate aceste curse dificile pentru ca arata, demonstreaza ca poti face tot ceea ce iti doresti. Orice este posibil” a spus ultramaratonista.

Tot pe aimx.ro poti citi reactii dupa anuntul autoritatilor privind modalitatea prin care se pot relua activitatile sportive, aici!!!

Autor: Vlad Lucian Arhire