KM BALEA VERTICAL RACE sau lupta cu inaltimile, zapada si ceata

99

Sambata se desfasoara KM BALEA VERTICAL RACE, cursa care te face „sa atingi cerul”. Este una dintre cele mai dificile competitii de alergare din tara prin prisma diferentei de nivel acumulate intr-o distanta destul de mica. Traseul are aproximativ 5 kilometri, cu 1000+. Concurentii ajung la finish efectiv in patru labe. aimx.ro a stat de vorba cu ultramaratonista Adriana Plosnita, o alergatoare implicata in organizare, pentru a afla cu ce se „mananca” acest concurs.

Adriana: „KM BALEA VERTICAL RACE trebuie tratat cu seriozitate pentru a fi strabatut in siguranta”

A sasea editie a competitiei KM BALEA VERTICAL RACE este programata sambata, cu incepere de la ora 10. 100 de concurenti vor fi impartiti in grupuri de cate 10 alergatori. Acestia vor pleca pe traseu la intervale de 1 minut. Startul se da la Balea Cascada, iar finishul este intr-un decor de vis, in Curmatura Balii (Saua Doamnei) 2240m.

Adriana Plosnita de la Vertical Sport a vorbit cu aimx.ro despre experienta „Balea Vertical Race”. „Particip de la prima editie, din 2016. KM Vertical are la baza obținerea unei diferențe pozitive de nivel de 1000 m pe o distanță de aproximativ 5 km. De la an la an am incercat sa imi imbunatatesc timpii, dar aici depinde foarte mult si de conditiile meteo: cata zapada este pe traseu, ceata, si clar, cat de bine te simti in acea zi. Cursele Verticale imi plac foarte mult si intotdeauna au fost o provocare pentru mine. Cel mai bun timp l-am avut in anul 2019 : 1 ora 45 secunde, iar anul trecut am pierdut locul 2 la doar 3 secunde”, spune alergatoarea.

Concursul este de o intensitate aparte.

„Trebuie sa tragi pentru fiecare secunda. Pe parcursul traseului, desi este scurt trebuie sa iti dozezi bine energia pentru a avea forta pentru ultima urcare. De anul trecut a fost introdus un segment de la Refugiul Salvamont pana in Saua Doamnei. Acolo recordurile le au Viorel Palici 5 min 41 secunde si Ingrid Mutter cu 7 min 35 secunde”, a mai dezvaluit Adriana Plosnita.

KM Vertical Balea

Traseu cu scari sapate in zapada

Concursul s-a organizat din 2016 si pana in prezent, inclusiv anul trecut, in conditii de pandemie. Organizatorii au facut eforturi mari pentru a-l tine si a nu-i priva pe alergatori de aceasta provocare.

„Avem parte de un traseu spectaculos si solicitant, care pentru a fi strabatut in siguranta trebuie sa fie tratat cu toata atenția si seriozitatea. Preferatea mea este ultima parte a traseului, acolo unde, chiar înainte de finish, concurentul are de urcat scarile sapate in zăpadă. Cate concursuri de alergate montana se pot lauda cu asa ceva? Cu rasuflarea taiata, alegătorul care a trecut linia de sosire se va intoarce si va privi cu uimire si mandrie superba priveliste ce i se așterne la picioare. In fiecare an astept KM Vertical Balea Race pentru ca acest concurs deschide pentru mine alergarile din zona inalta a Fagarasului”, a mai declarat pentru aimx.ro Adriana.

Ionut Zinca a castigat anul trecut KM BALEA VERTICAL RACE cu 43.36:90, iar la feminin s-a impus Ingrid Mutter in 56 de minute si 6 secunde.

RECORDURI KM VERTICAL BALEA RACE:

Viorel Palici: 43 min 19 secunde (2017)

Ingrid Mutter 56 min si 6 secunde (2020)

Tot pe aimx.ro poti citi si despre participarea in competitiile ecvestre ale Dariei Paliciuc, aici!!

Autor: Vlad Lucian Arhire