sâmbătă, decembrie 2, 2023
AcasăCAMPIONILaura Coman, numarul 1 in Europa, tinteste TOKYO 2020

Laura Coman, numarul 1 in Europa, tinteste TOKYO 2020

Nu va este familiara disciplina?!? AIMX va reaminteste: Alin Moldoveanu este campion olimpic la tir, pusca aer comprimat 10m,la Londra in 2012!

Langa un rege e nevoie de regina si a aparut, Laura Coman!

 „Am inceput sa practic acest sport din intamplare. Nu eu l-am ales, ci el pe mine. Spun asta pentru ca nici nu stiam ca exista si probabil si acum exista persoane care nu stiu despre existenta lui.”

Laura a fost un copil energic, visator si bun la invatatura. Totusi un moment inca o rascoleste pe actuala numar 1 european la tir, pusca aer comprimat 10m.

” Eram in clasa a 10-a cand dintr-o greseala puerila am luat un 3 la sport. Ma jucasem volei in pauza! Ni se interzisese ca pe timpul pauzei sa facem vreun fel de activitate cat nu eram supravegheati. Doamna profesoara de sport, Carmen Niculescu de la Colegiulul Economic Virgil Madgearu ne-a sanctionat pe toti cei neascultatori. Pedeapsa drastica! Un 3 pus direct in catalog. Degeaba m-am vaitat si mi-am cerut iertare pentru ca nu am reusit sa o induplecam. Cum sa ma duc eu acasa si sa spun ca am luat un 3 la sport. La celelalte materii aveam numai note de 10. A fost una dintre cele mai dramatice  zile din viata mea. Doamna profesoara mi-a zis ca o sa-i multumesc candva. Atunci nu am inteles. Dar acum da. Doamna profesoara va multumesc din tot sufletul. Mi-ati schimbat viata!”

La cateva zile dupa intamplarea amintita de Laura, o prietena a profesoarei a venit la liceu sa faca selectie pentru tir. Avea nevoie de cateva fete pentru a putea face o echipa. A venit fix la ora de sport a Laurei.

  Doamna profesoara le-a promis ca le va da media 10 pe al doilea semestru daca merg la preselectie.

„Bineinteles ca am fost prima. Nu puteam sa pierd asa ocazie mai ales ca aveam de recuperat un 3 si media mea era umbrita. Am mers aproximativ 10 fete la poligon la Dinamo.”

Acolo Laura l-a intalnit pe domnul antrenor  Dan Staicu de la CSS1 Pajura.  Dan Staicu a fost antrenorul Laurei doi ani. Dupa primele focuri trase de Laura, a ramas uimit de ce a vazut. Laura grupase focurile din prima si a tras cu o foarte mare usurinta. Dupa 2 saptamani  Laura Coman a intrat in concurs si a luat medalia de bronz la o etapa de campionat national. Au urmat numeroase concursuri si medalii la nivel national.

Nu a fost dragoste la prima tragere insa Laura s-a schimbat complet dupa experienta sportiva dusa la performanta.

„Nu mi-a placut acest sport din prima. L-am inceput de nevoie nu de placere. Nici dupa ce castigasem cateva medalii tot nu pot sa zic ca eram impresionata. Mi se parea plictisitor si banal. Nu puteam sa stau fara sa ma misc nici 5 minute. Acum pot sta si 4 ore. Cu trecerea timpului a venit placerea. Imi placea ca atunci cand luam medalii eram foarte apreciata. Acum fiecare foc ma entuziasmeaza.” 

Dupa 2 ani la CSS1 Pajura, Laura trecea la un nou nivel. Dinamo a inregimentat-o! Marin Olimpiu a devenit antrenorul Laurei.

„Drumul pana in ziua de azi nu a fost usor. A fost plin de bucurii, dezamagiri, extaz, dorinte, vise..Este unul din cele mai frumoase momente atunci cand din atatia sportivi buni te remarci tu si urci pe podium. In momentul in care ti se canta imnul iti tremura sufletul. Iti vine sa plangi, sa razi, sa urli in acelasi timp. Pentru acest moment ai lua-o de la capat de mii de ori doar ca sa mai poti sa simti inca o data aceste trairi.”

Atat de aproape de Jocurile Olimpice si…..totusi atat de departe in 2016!

Alin Moldoveanu (campion olimpic la Londra in 2012) a fost preferatul. Delegatia Romania l-a avut doar pe Alin pe lista sportivilor chemati sub triciolor

„Aveam rezultate mai mari in ultimii ani si trageam toate probele. Nu m-au dezamagit ca l-au trimis pe el cat faptul ca am fost mintiti si lucrati pe la spate. Il apreciez foarte mult pe Alin Moldoveanu. Nu vreau sa se inteleaga gresit. Particip cu el in proba de mixt. Imi este prieten si coleg. Sunt dezamagita de cei care ne conduc. Ca in majoritatea federatiilor marile probleme pleaca din varful piramidei. Din pacate suntem afectati si noi sportivii care ne sacrificam tineretea pentru noi si pentru cei care ar trebui sa ne sustina( inclusiv tara). In dreptul meu cand reprezint tara scrie Romania.”  

Laura a devenit mai puternica, hotarata sa fie cea mai buna si progresul continua

„Dupa dezamagirea din 2016 mi-am promis ca nu voi mai ajunge in acea situatie. M-a durut neparticiparea la Jocurile Olimpice, dar m-a facut mai puternica. Drept urmare, de la 1 noiembrie sunt numarul 2 mondial si 1 european. Visul meu este sa ajung la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Daca imi voi face treaba cum trebuie voi ajunge cu siguranta.”

Daca se va califica la Jocurile Olimpice Laura Coman va fi prima femeie din istorie care realizeaza acesta performanta la pusca.  

Reteta succesului Laurei:

„Necesita echilibru din toate punctele de vedere, atat in sala de antrenament cat si in viata personala. Consider ca este un sport individual care se face in echipa. Este un sport care iti pune la incercare puterea de concentrare, atentia si indemanarea. Pe mine acest sport m-a disciplinat. Dupa cum spuneam nu puteam sa stau nici 5 min fara sa ma misc si sa reusesc sa ma concentrez. Acum pot sta foarte mult si nu mai simt trecerea timpului. Acest sport mi-a schimbat viata.”

Laura Coman are o toamna de argint, dupa ce a terminat pe doi finala din Cupa Mondiala, de la New Delhi. Ca sa ajunga in India, Laura a facut record european in Germania! Iata medalia cucerita in concursul din Cupa Mondiala de la Munchen

„M-am calificat in India cu cel mai mare numar de puncte”

Laura Coman reprezinta modelul de abnegatie, profesionalism, eleganta si distinctie! AIMX o va urmari in campania pentru TOKYO 2020!

„Indemn toti copiii care doresc sa inceapa un sport sa incerce si tirul. Vor descoperi ceva altfel. Daca nu tirul alt sport. Mi se pare foarte important sportul in viata fiecarul copil indiferent ce forma imbraca. Sa nu se opreasca la primul incercat. Sa incerce cat mai multe si sigur vor putea sa performeze la unul. Trebuie doar sa il gaseasca pe cel potrivit”

Autor: Ovidiu Petenghea

DIN ACEEASI CATEGORIE
- Reclamă -

CELE MAI POPULARE