Gina Badescu a incercat sa devina prima alpinista din Romania care cucereste Ama Dablam

1197

   Luna octombrie a adus in prim plan un proiect curajos in alpinismul romanesc! Protagonisti: Gina Badescu, medic anestezist in Statele Unite ale Americii  si Justin Ionescu, alpinist care a reusit ascensiunea pe Everest in primavara acestui an, pe ruta sudica. Gina si-a propus sa devina prima romanca a carei ascensiune sa se termine la 6.812 metri, fara oxigen suplimentar si fara serpasi, pe Ama Dablam! Ama Dablam ( Nepal) este unul dintre cei mai spectaculosi munti din lume.

Destinatie, Himalaya!

 La jumatatea lunii octombrie, antrenorul Justin Ionescu, care este si presedintele Federatiei Romane de Alpinism si Escalada si protagonista Gina Badescu se aflau in Nepal, in zona Janakpur, Gopalpur.  Pe 18 Octombrie au ajuns la Kharre si tinta Mera Peak se contura. Justin insa a inceput sa se simta rau, a inceput sa tuseasca si febra a crescut. Astfel Gina a fost nevoita sa se desparta de antrenorul ei. Justin a coborat la 3.445 metri, in satul Kote, pentru cateva zile de recuperare. Gina Badescu a ramas doar cu ajutorul la bagaj, Napu. Impreuna au ajuns la Seto Pokhar la 5000 de metri, iar in 21 octombrie a urcat pe Mera Peak pentru aclimatizare.

Justin si Gina au facut jonctiunea din nou in tabara de baza de la Mera Peak. Gina a fost afectata aici de o bronsita puternica si s-a luat decizia de a cobora de urgenta, cu elicopterul, la Lukla. La altitudine mica bronsita a disparut ca si cum nu ar fi existat. Ascensiunea pe Ama Dablam a fost compromisa insa de o stare generala de rau a celor doi, dar si de vremea nefavorabila.

  „Ne întoarcem acasă. Ne întoarcem sănătoși. Ne întoarcem cu Mera Peak 6.461 metri urcati, dar fără a urca Ama Dablam (foto), 6.812 m, obiectivul principal. O expediție mare și îndrăzneață pentru noi, de la care avem multe de învățat.”– Justin Ionescu pe pagina sa de facebook

 

Proiectul initiat de Gina Badescu, membra a Carpatic Elite Mountaineering este salutat de aimx.ro.

Autor: Ovidiu Petenghea