Ludo, alergatorul care se lupta cu sechelele bolii Lyme, s-a intors pe traseu

235

Ludovic Vieru este din Iasi. Din 2013 si-a facut intrarea in lumea competitiilor de alergare montana. Doi ani mai tarziu a fost diagnosticat cu boala Lyme, dupa ce a fost muscat de o capusa: „Am trecut prin dureri  nepamantesti. Eram spovedit, impartasit, pregatit… Simteam ca este capatul.  Doctorii mi-au spus ca nu mai au cu ce sa ma ajute”, spunea Ludovic in martie 2016 in exclusivitate pentru aimx.ro. La 4 ani si jumatate distanta Ludo ii multumeste lui Dumnezeu ca inca „simte fiorul competitiei”.

Ludovic Vieru a terminat pe locul 9 crosul din cadrul competitiei Subcarpati Trail Run

5 ani au trecut din momentul diagnosticului. Ludo a ramas insa aproape de fenomen in tot acest timp in ciuda problemelor medicale: fie ca observator, voluntar si din nou ca alergator.

„E clar ca n-am mai fost acelasi om din momentul in care am contactat boala. In 2016,2017 si chiar 2018 am reinceput sa paticip la concursuri si mi-a mers bine, dar boala avea sa se intoarca spre sfarsitul lui 2018. Mi-am dat seama abia prin mai anul urmator. Fusesem in primavara aceea la un concurs de trail running in Italia, la Ultrabericus Vicenza, apoi la I ASI IN TRAIL, dar simteam ca nu merge ceva”, povesteste Ludovic.

Ludovic Vieru la Subcarpati Trail Run

Au urmat doua noi drumuri la clinica specializata in boala Lyme din Augsburg, Germania. Alte analize, tratamente…

„Mi-au spus ca este un fel de coinfectie data de maladia Lyme. Aveam probleme digestive destul de mari. Nu exista o garantie ca daca azi ma simt bine, maine voi fi la fel. Totul este sinusoidal si de aceea nici nu poti sa iti faci un plan de pregatire, de antrenament. Nu exista o constanta. Oricum acum ma simt mai bine ca anul trecut. La Subcarpati cred ca am alergat undeva la 85 la suta din ce am mai fost capabil sa alerg dupa diagnostic” a declarat Ludovic Vieru.

Ludovic Vieru: „Daca nu ar fi boala asta pot spune ca m-as simti cu adevarat verde”

La Cocorastii Mislii, in Prahova, s-a tinut prima editie a competitiei Subcarpati Trail Run. Ludo a ales crosul de 12,7 kilometri, cu 450 de metri diferenta de nivel. A parcurs distanta intr-o ora, 7 minute si 50 de secunde. A venit pe 9 la general si 4 la categorie, la 5 minute si jumatate de podium.

Ludovic Vieru la Maratonul International Brasov -2017

„M-am dus cu obiectivul de a intra in primii 10 la categorie. Ca am reusit asta la OPEN este un bonus. Ziua cursei este o loterie. Nu pot anticipa cum ma voi simti, dar acum totul a decurs cum trebuie. A fost un traseu frumos si o organizare buna pentru prima editie si conditiile date. S-a creat un precedent si ar trebui exploatat si de alte curse. Se poate organiza un concurs si prin padure nu e chiar cel mai periculos loc de unde ai putea lua virusul asta. Ne protejam, ne dezinfectam si acolo mi-a fost luata temperatura, nu am pornit toti in acelasi timp. Cred ca si alte DSP-uri ar putea aproba astfel de competitii, bineinteles cu unele masuri dictate chiar de catre specialisti pentru a fi implementate”, a declarat Ludo.

Urmatorul concurs pentru iesean este Bucovina Ultra Rocks din 8 august. A ales cursa scurta. „Dupa posibilitati”, spune cu umor ieseanul.

..E frustrant cand nu poti trece de un anumit nivel. Este o limitare undeva. De la start pleci cu un handicap. Parca ai avea un rucsac invizibil in spate. Dar atunci cand te gandesti ca atatia oameni sunt suferinzi, tintuiti la pat, cu probleme grave, ii multumesc lui Dumnezeu ca pot fugi si cu „rucsacul” ala invizibil. Nu ma plang !!! Desi omul este construit sa vrea tot timpul mai mult, sa fie nemultumit. Trebuie sa te raportezi si la ceilalti, sa fii atent si ce se intampla cu altii din jurul tau. Poate au o nevoie, poate au o suferinta. Viata merge insa inainte si uitam in acest tumult sa mai deschidem ochii sa vedem ce se intampla pe langa noi. Uite, nu am mai auzit nimic de Robert Cadar. Un adevarat luptator. Un om care a fost cu adevarat puternic, mult mai puternic ca mine…Timpul trece, uitam…Cred ca ar trebui sa ne uitam mai atent in jurul nostru, la cei cazuti intr-adevar si tintuiti prin paturi de spital sau acasa. Sa fim cu ochii mai deschisi. Restul sunt orgolii, chestii marunte, dar asa e viata. Este compusa si din astfel de situatii”, este mesajul lui Ludo.

Tot pe aimx.ro poti citi si despre experienta romancei care alearga in „cuptorul” din Arabia Saudita, aici!!!

Autor: Vlad Lucian Arhire