Mara Guler e prima femeie din Romania care alearga un ultramaraton de 1000 de mile

671

Mara Guler este in fata celei mai importante provocari din cariera de ultramaratonista. Alergatoarea are 42 de ani, este medic si are o fata de 12 ani. S-a apucat de alergat in urma cu doar 7 ani. Mara este si femeia care detine recordul national la 24 de ore de alergare: 229,2 kilometri. Are o constitutie firava: 43 de kilograme la 1 metru si 54 de centimetri. Marturiseste cu sinceritate pentru aimx.ro ca „nu-mi place nimic, mananc doar ca sa am putere. In rest nu am absolut nicio pofta”.

Mara Guler participa din 16 ianuarie la Festivalul International de Ultramaraton Atena (editia a 15-a), proba de 1000 de mile (1609 kilometri )

Doar 3 alergatori s-au incumetat sa se inscrie pana acum la cursa de 1000 de mile: romanca Mara Guler, un alergator din Marea Britanie si un grec. Cei trei trebuie sa parcurga distanta de 1609 kilometri in 16 zile. „Inseamna o medie de 100 de kilometri pe zi. Pregatirea fizica este esentiala, dar o astfel de cursa o termini daca stai bine mental. Absolut toate cursele lungi sunt castigate mental. Am castigat concursuri nu pentru ca sunt cea mai puternica. Am castigat pentru ca am fost cea mai bine pregatiita mental. Si odihna este foarte importanta pentru mine. Sunt anumite momente dificile in fiecare ultra. Sper sa le „imping” cat mai departe, sa apara dupa a saptea zi. Imi doresc sa fiu odihnita, sa nu am dureri, sa alerg la capacitatea de care sunt eu capabila. Sper sa aduc un rezultat bun. As fi prima femeie din Romania care alearga aceasta distanta atat de lunga. Pentru mine este important si in cat timp voi alerga cei 1609 kilometri. Am un obiectiv, dar prefer sa nu fac pronosticuri”, a declarat Mara pentru aimx.ro.

Mara s-a inscris la ultramaratonul de 1609 kilometri la sfarsitul lunii noiembrie. Spune ca a vrut sa faca un prim pas spre adevaratul ultramaraton.„Cel mai lung concurs la care am participat a fost de 6 zile, in Statele Unite ale Americii. Am alergat atunci 653 de kilometri. Vreau sa vad cum ma descurc la o alergare mai mare de 6 zile. Eu spun ca adevaratul ultramaraton incepe dupa 24 de ore. M-am antrenat aproape zilnic: un antrenament dimineata de alergare si unul seara, de forta. Am reusit sa ma descurc si cu programul la servici. Am facut chiar cateva ore suplimentare ca sa reusesc sa am zile de concediu in plus” a mai precizat alergatoarea din Timisoara.

Mara Guler: „La exterior par puternica, dar sunt foarte importante mesajele de incurajare primite”

Primul maraton l-a alergat in 2016. Se intampla in luna martie. In septembrie a bifat primul concurs de 24 de ore.”Incet, incet, cu pasi mici am progresat. Voi scrie o carte la un moment dat despre cum am gandit eu cursele. O comedie…:). Mentalul este foarte important pentru mine, iar mesajele de incurajare conteaza foarte mult. O vorba, un cuvant, inseamna enorm. Declanseaza super puteri. Vreau sa ma duc sa vad unde ma situez la nivel european/mondial. Ultramaratonul este facut intotdeauna de intelectuali. Si asta ma sperie cel ma tare. Nu stiu cum se comporta un intelectual stresat. Sper sa termin intr-un timp rezonabil si sa-mi indeplinesc obiectivul.”

Mara nu va avea echipa de suport la Atena, dar spune ca are totul pregatit. Si-a facut bagajele desi aproape in fiecare zi isi mai aduce aminte de cate ceva. A vorbit pentru aimx.ro si despre strategia sa in ceea ce priveste odihna:„E foarte important sa fiu odihnita.La mine 80 la suta din refacere inseamna odihna. Voi incerca sa dorm 4 ore pe noapte”.

Mara Guler alearga cea mai lunga distanta dintre sportivii romani care vor fi prezenti la Atena, dupa Nicu Buceanu si Adrian Bontiu, care participa in cursa de 5000 de kilometri.

Tot pe aimx.ro poti citi si despre lotul Romaniei care va fi prezent la Jocurile Olimpice de Tineret de la Laussane, aici!!!

Autor: Vlad Lucian Arhire