Marius Bucur a „PICTAT” granitele Romaniei cu bicicleta

0
1317

 bucur-reprezentativ   „SA FAC CEVA CE NU A MAI FACUT NIMENI”

    3000 de km in fix 30 de zile…cu bicicleta. „Iubesc sportul si calatoria cum o iubesc pe mama” se destainuie Marius Bucur pe blogul sau personal. In 2015 a devenit primul roman care a facut un tur al granitelor Romaniei cu bicicleta. Si-a programat  indelung aceasta aventura, timp de 2,3 ani. Intr-un final l-a corupt pe tatal sau sa-l insoteasca, un fost miner in varsta de 52 de ani pe atunci.”Traseul pe care noi l-am urmărit în acest tur a fost de fapt un ocol al României cât mai aproape de linia imaginară a granițelor cu țările vecine, dar și atingerea celor patru puncte cardinale extreme ale României (N – Horodiștea, E – Sulina, S – Zimnicea, V – Beba Veche)”, a spus Marius.

     Marius Bucur iubeste sportul si miscarea…de mic. Nici n-ar avea cum. Nascut la Petrila la poalele munților Parâng, Vâlcan, Șureanu și Retezat, Marius a fost in „sa” de la 3 ani, mai intai pe trotineta. „Am invatat sa merg pe bicicleta in clasa intai. Parintii mi-au promis ca daca iau coronita imi cumpara o bicicleta. Am invatat bine si am fost primul copil din clasa cu bicicleta”, si-a amintit pentru aimx.ro tanarul.

     Nu a avut probleme in ceea ce priveste forma fizica pe timpul turului. Nici el, nici tatal sau, Au combinat la antrenamentele premergatorare zilele de alergare cu zecile de kilometri parcursi pe bicicleta. Cea mai mare distanta parcursa intr-o zi a fost de 170 de km. Atunci au trebuit sa intre „timp” de 40 de km in Ungaria pentru a ramane cat mai aproape de granita. Canicula a fost un factor de disconfort major. In 30 de zile a plouat doar 5-6 ore, iar temperaturile au trecut de multe ori de 35 de grade.

       REPERELE OCOLULUI ROMANIEI IN 30 DE ZILE

 bucur-harta

  • alimentatie: hrana rece si uscata in majoritatea zilelor si pana la 5-6 litri de lichide, de persoana, pe zi.
  • cazare: marea majoritate a noptilor in sac de dormit.
  • bicicletele:… cu cadru de aluminiu, echipate de touring, cu anvelope semi slick, care cântăreau undeva la 35-40 kg
  • drumuri: pământ, nisip, pietriș, piatră cubică, ciment și asfalt de o mie de feluri și de culori.
  • probleme: arsuri de la soare, alergii la polen, disconfort termic.

 

      OBIECTIV PANA IN 2019: O TURA DE 1200 DE KM IN FRANTA

bucur-alpinis     Marius Bucur a terminat Facultate de Geografie. E dependent de miscare, de natura, de libertate. Nu poate sa defineasca LIBERTATEA, dar simte cand aceasta ii lipseste. Isi alege job-urile astfel incat sa stea cat mai mult in aer liber. Marius e monitor de snowboard la Straja pe timpul iernii, iar vara elaboreaza diferite trasee de mountain-bike sau enduro. Conduce si clubul IBIKE ce isi doreste promovarea ecoturismului si mountain bike-ul. In plus este si alpinist. In 2016 a facut parte dintr-o expeditie ce a escaladat cel mai inalt vulcan al Asiei: DAMAVAND, 5671 de metri.

     Anul viitor vrea sa parcurga cu bicicleta cele 5 TRANSURI din Carpati: Transfagarasan, Transalpina, Transrararu,Transbucegi si Transmestecanis. Isi propune sa obtina si brevetul national de ciclism de anduranta. Acesta se obtine pentru 200-300-400 si 600 de km. Daca reusesti sa le termini pe toate intr-un an ai sanse sa te califici pentru TURA de 1200 de km din FRANTA ce se organizeaza din 4 in 4 ani. Urmatoarea editie este in 2019.

 

UN ALT ROMAN TRAVERSEAZA AMERICILE DE LA NORD LA SUD

paltineanu        Radu Paltineanu tinteste titlul de primul roman care a parcurs cu bicicleta Americile de la Nord la Sud. Calatoria insumeaza 24 de mii de kilometri, iar tanarul nascut in Piatra Neamt a pornit in aceasta aventura pe 5 august 2015 din localitatea Deadhorse, Alaska. In urma cu o zi Radu Platineanu a trecut granita cu Brazilia, a 13-a tara a expeditiei. Ultimele doua luni au insemnat traversarea Venezuelei o tara lovita de o criza financiara fara precedent. Finalul calatoriei va avea loc la Ushuaia, Argentina.