Martin Fourcade – singurul biatlonist cu şapte Cupe Mondiale câştigate la rând

33

Martin Fourcade a pus punct în martie, la numai 31 de ani, unei cariere impresionante. Fostul biatlonist francez este singurul om din istorie care a câştigat de şapte ori consecutiv Cupa Mondială. A fost la un pas să câştige „Globul de Cristal” şi la ultima ediţie: a fost depăşit cu numai două puncte de norvegianul Johannes Thingnes Boe. Martin Fourcade, în campania #iam(x)thome.

Martin Fourcade, singurul francez cu cinci medalii de aur la JO

Martin Fourcade a lăsat în spate o carieră de excepţie, care l-a transformat în cel mai de succes sportiv francez din istoria Jocurilor Olimpice. Fourcade a cucerit cinci titluri olimpice şi şapte medalii la cele trei ediţii ale JO la care a participat, din 2010, 2014 şi 2018.

Doar norvegianul Ole Einar Bjorndalen are mai multe medalii olimpice la biatlon decât Fourcade, care şi-a început aventura olimpică în 2010, la Vancouver, cu un argint în proba de 15 km cu start în masă.

Au urmat două medalii de aur, la 20 km şi urmărire 12,5 km, şi una de argint, la 15 km start în masă, la Jocurile Olimpice din 2014, la Sochi. Martin Fourcade a fost de neoprit la ultimele Jocuri la care a participat, în 2018, la PyeongChang: a cucerit trei medalii de aur, în probele de pursuit 12,5 km, 15 km start în masă şi ştafetă mixtă.

Între 2011 şi 2018, Fourcade a cucerit cel puţin o medalie de aur la o probă individuală la fiecare competiţie majoră la care a participat, performanţă nerealizată vreodată de un alt biatlonist.

Palmaresul său este fabulos şi la Campionatele Mondiale: are 28 de medalii, dintre care 13 de aur, 10 de argint şi cinci de bronz. Francezul a cucerit aurul într-o probă individuală la şase Mondiale consecutive, record în istoria biatlonului.

Cele mai de succes Campionate Mondiale au fost cele de la Oslo, din 2016, când Fourcade a câştigat patru titluri mondiale pe pârtia Holmenkollen. Francezul a fost dublu campion mondial şi la ultima ediţie a CM la care a participat, în acest an, la Antholz-Anterselva.

Martin Fourcade este omul recordurilor la Cupa Mondială. A cucerit de şapte ori consecutiv „Globul de Cristal”, între 2011 şi 2018. Are 83 de victorii în 243 de starturi în probele individuale.

În ultimul sezon din carieră, 2019-2020, a fost pe locul 2 la general, la numai două puncte în spatele norvegianului Johannes Thingnes Boe, însă a fost primul în probele individuale. Fourcade mai are 26 de Globuri de Cristal mici în carieră (cinci la individual, opt la sprint, opt la pursuit şi cinci la start în masă).

Pe AIMX puteti citi Aici măsura luată de COSR în privinţa sportivilor români calificaţi deja pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Credit foto: olympic.org

Autor: Ciprian Constantin