Maxim Raileanu: „Performanta apare atunci cand iubesti ceea ce faci”

216

Maxim Raileanu este unul dintre cei mai valorosi atleti din Republica Moldova. Este proaspat campion balcanic de semimaraton. Iar la Campionatul Mondial de Semimaraton din Polonia, 17 octombrie 2020, Maxim a reusit un Personal Best , 1.03.34, intr-o competitie care a avut la start elitele lumii. Alergatorul care a implinit 26 de ani la inceputul lunii octombrie vorbeste intr-un interviu EXCLUSIV aimx.ro despre cariera sa, conditii de pregatire, calitatile sale si proba spre care se indreapta.

Maxim Raileanu a intrat in lumea alergarii in urma cu 11 ani. La mijlocul lui octombrie a alergat in cea mai importanta cursa a carierei

Alergatorul de 1.65m si 60 de kilograme s-a nascut in satul Nemteni, raionul Hincesti, o localitate aflata pe malul Prutului, la aproximativ 60 de kilometri sud de Iasi. A absolvit Liceul Internat Republican cu Program Sportiv. Inainte de a „imbratisa” alergarea a jucat volei si fotbal in timpul gimnaziului in satul sau natal.

Maxim Raileanu, centru, flancat in stanga de romanul Stefan Gavril ( locul 7, 1.07.11) la Campionatul Balcanic de Semimaraton

Luna octombrie a acestui an i-a adus cel mai bun rezultat pe distanta semimaratonului. Timpul de 1.03.34 i-a „oferit” locul 68 intr-o competitie care i-a avut la start pe cei mai valorosi alergatori ai lumii pe aceasta distanta.

„Aceasta performanta obtinuta de mine la Campionatele Mondiale din Polonia reprezinta indeplinirea unui vis l care muncesc de multi ani de zile. Rezultatul mi-a adus si titlul de Maestru International al Sportului, titlu spre care tinde oricare sportiv de performanta. Evident ca acest rezultat poate fi imbunatatit. Si eu si antrenorii mei spre asta tindem. Nu vreau sa fac insa pronosticuri. Timpul o va demonstra. Obiectivul final il reprezinta proba de maraton si participarea la Jocurile Olimpice”, a declarat Maxim pentru aimx.ro.

Personal Best-ul planificat de noi pentru Mondialul din Polonia a fost depasit

Posibilitatea de a concura cu cei mai buni alergatori de rezistenta lunga din lume, inclusiv recordmanii pe distanta de semimaraton, nu putea decat sa insemne o experienta foarte placuta. La un asemenea nivel fiecare sportiv are emotii. Important este sa le poti stapani. Am dormit bine cu o noapte inainte. Emotiile au aparut in ziua startului, dar acestea au fost pozitive. In psihologia sportului aceasta stare a organismului se numeste „GATA DE LUPTA”. In ceea ce priveste Personal Best-ul realizat, impreuna cu antrenorii am planificat un rezultat si o tactica a alergarii din timp. Altfel nici nu se poate in proba noastra. PB-ul planificat de noi a fost depasit ceea ce este imbucurator. Asadar PB-ul nu-l simti in timpul cursei. El se planifica pe mai multe criterii: volumul de alergare, intensitatea/tempoul, timpii alergati in alergarile de control si evident, starea de sanatate”,a mai spus alergatorul pentru aimx.ro.

Sportivul din Republica Moldova ezita sa vorbeasca despre calitatile sale. Ar sublinia insa capacitatea de munca ridicata, perseverenta sau onestitatea. Mai are de lucrat insa la increderea in sine. Rezultatele excelente obtinute vin in contextul unor conditii de pregatire care lasa totusi de dorit.

„Evident conditiile sunt foarte proaste. Nu este vorba numai de lipsa unui traseu in afara stadionului pe care as putea sa ma antrenez. E vorba de insuficienta mijloacelor de refacere necesare. As mai avea nevoie de un masor si un medic sportiv, macar in timpul competitiilor. Totusi trebuie sa mentionez ca sunt sustinut de Federatia de Atletism, Comitetul National Olimpic si Centrul de Pregatire a Loturilor Nationale.”

Maxim Raileanu este un sportiv dedicat: iubeste ceea ce face si isi asuma si conditiile vitrege de pregatire

Alergatorul de 26 de ani apartine de clubul sportiv central Dinamo. Este antrenat de Povesta Lazari, de la USEFS si Prodius Roman, antrenor al Federatiei de Atletism din Republica Moldova. Maxim spune ca in etapele de acumulare ajunge si la un volum de 230 de kilometri alergati pe saptamana.

„Obtinerea performantei in orice proba de sport, inclusiv in proba mea este un proces de lunga durata care depinde de o multitudine de factori. In primul rand trebuie sa iubesti ceea ce faci. In opinia mea este unul dintre factorii de baza, mai cu seama pentru proba practicata de mine, care este una monotona si necesita multa vointa si tarie de caracter. Conteaza foarte mult procesul de refacere fizica si psihica. Din pacate in majoritatea probelor de sport nu exista psiholog sportiv. E un alt factor important in obtinerea performantei. Nu cel din urma in opinia mea”.

Maxim Raileanu in timpul unui concurs pe pista

Maxim Raileanu este angajat ca pompier in cadrul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, dar de cele mai multe ori este scos din program pentru a se putea antrena fiind chemat doar in situatii de forta majora.

Maxim Raileanu despre:

atletul preferat: As putea nominaliza mai multi, dar cel care ma inspira mai mult ar fi Kenenissa Bekele, Etiopia.

pantofii de alergare: Sunt un factor foarte important. Majoritatea alergatorilor de distante lungi din lume folosesc doua branduri renumite: Adidas si Nike. Eu am alergat cu ambele. Au si plusuri si minusuri.

Personal Best pe distanta maratonului : 2.21.11 – Belgrad, 2019

PB Semimaraton: 1.03.34 – Gdynia, 2020

Campion Balcanic Semimaraton, Zagreb 2020 : 1.05.58

PB 5000 m: 14.09,23 – Cluj Napoca, 2020.

Autor: Vlad Lucian Arhire