Turul Ciclist al Romaniei revine in program dupa o pauza de cinci ani

0
1527

In 1934 Romania era a sasea tara din lume care organiza un tur ciclist internaţional, chiar inaintea Spaniei.

Ziarul “Sportul Zilnic” a organizat prima editie a Turului  Ciclist al Romaniei ( cunoscut ca Mica Bucla) . Romania  era a sasea din lume cu propriul tur national destinat sportivilor amatori. Traian Chicomban din Brasov a participat de la prima editie  (1934) pana in 1954. A fost cea mai lunga serie de participari. 9 editii pentru un ciclist in Mica Bucla. Organizatorii Turului Romaniei de la inceputul secolului trecut, mai exact in august 1910 s-au  inspirat de  la francezi.

Marea Bucla ( Turul Frantei) a aparut in 1903

Italienii, care detin si in prezent al doilea tur ca notorietate si ca vechime  au organizat incepand cu anul 1988, „Il Giro”. Printre initiatorii competitiei sunt considerati redactorii gazetei italiene Gazzetta dello Sport. Intrecerea a fost finantata de diferite firme italiene si cu ajutorul clubului de ciclism italian ce a fost infiintat de cotidianul Corriere della Sera.

In Romania publicatia  “Revista Automobila” a pus la cale Circuitul Munteniei la care au participat 18 concurenti. Traseul a fost pe ruta Bucuresti – Sinaia – Targoviste – Butimanu – Bucuresti. Odata cu venirea Primul Razboi Mondial s-a incheiat si povestea Circuitului Munteniei. Anii au trecut si, in 1934 a aparut Turul Romaniei la ciclism.  Din 1950 pana in 1974, Turul Romaniei a fost tinut cu regularitate, perioada urmata de o pauza pana in 1983. Din 1984 a fost din nou reluata organizarea.

Mircea Romascanu si Constantin Dumitrescu, doua legende ale ciclismului romanesc, au castigat fiecare, de 3 ori, Turul Romaniei, fiind cel mai mare numar de victorii individuale.

Inainte de 1989, reprezentantii Romaniei au castigat 21 de editii. Dupa 1989 situatia s-a inversatl Doar 4 victorii au mai fost pana in prezent. Cel mai recent castigator al Turului al Romaniei a fost Andrei Nechita, in 2011. Cea mai rapida etapa parcursa a fost in 1974 intre Pitesti si Bucuresti. Cei 109 kilometri au fost parcursi cu o medie de 52,516 km/h.

Mica Bucla a  intrat in Calendarul Federatiei Internationale de Ciclism  in 2008

 

Uniunea Ciclista internationala a salutat revenirea in programul competitional pentru  Turului Romaniei. Intrecerea e programata in 2018 intre 18 si 23 septembrie. Cu apropape un an inainte de start traseul provizoriu este conturat cu cinci etape :

  • Etapa 1: Alba Iulia – Blaj – Sibiu
  • Etapa 2: Sibiu – Făgăraş – Râşnov
  • Etapa 3: Braşov – Târgu Secuiesc – Mărăşeşti – Focşani
  • Etapa 4: Buzău – Ploieşti – Târgovişte
  • Etapa 5: Circuit Bucureşti

Sursa foto& istoric: Federatia Romana de ciclism

Autor: Ovidiu Petenghea