Romania are reprezentanti la Mondialul de Rogaining, orientare timp de 24h

549
Romania are reprezentanti la Campionatul Mondial de Rogaining. Mondialul ajunge in 2019 la cea de-a 16-a editie. Si este un sport destul de popular in afara granitelor tarii. 900 de participanti veniti din toata lumea ,impartiti in echipe, se afla la start. Printre ei si 14 romani: marea majoritate pasionati de alergare montana si drumetii. Mihai Costea Ariesanu si Iuliu Dopovecz au „importat” rogaining-ul in Romania.

Mondialul de Rogaining se desfasoara la granita dintre Spania si Franta, in jurul statiunii La Molina

    Competitia se desfasoara intr-o zona turistica deosebita, Catalunia: muntii Pirinei. Cartierul general e la 155 de kilometri nord de Barcelona. Aici au mai avut loc doua campionate europene de rogaining. „Avem o harta de 140km2 intr o zona muntoasa dintre granița Franței și a Spaniei, în jurul stațiunii La Molina. Pe ea avem un maxim de 80 de posturi de control. Avem 24 de ore sa parcurgem in orice ordine cat mai multe posturi.

Fiecare post are un punctaj intre 2 si 10 puncte, in functie de distanta fata de start sau dificultatea zonei”, a declarat pentru aimx.ro Mihai Santa, unul dintre romanii inscrisi in concurs. Este un concurs in echipa de minim 2 participanti. Sunt diferite categorii: de la masculin, mixt feminin, veterani sau super veterani.

E bine sa fi facut un pic de orientare, dar participarea la orice ultramaraton iti da un avantaj. Nu esti obligat sa alergi, dar viteza este un atu. Desigur, strategia si partea de orientare au avantajele cele mai mari. Primesti harta cu 3 ore inainte si incepi sa incropesti varianta optima in functie de pregatirea echipei”, mai precizeaza Mihai.
Varianta optima de traseu are 103 kilometri : „Scopul este sa iei cat mai multe puncte in 24h”
Echipele care reprezinta Romania sunt : 383 Cezar Crican, Santa Mihai, Simon Levente Attila – Masculin Open; 243 Adrian Ber și Fazakas Alexandru – Masculin Open; 403 Cornel Spiridon, Mădălina Iliuță, Biolan Mihai Alexandru – Mixt Open; 174 Dana Zamfir, Andrei Dumitrescu – Mixt Open; 192 Sendre Marius, Mirela Herțanu – Mixt Open; 313 Mihai Costea Ariesanu, Dopovecz Iuliu – Veterani Mascul
Si in Romania au avut loc pana acum doua competitii de rogaining: in urma cu doi ani in Poiana Brasov (un concurs de 8 ore) si unul de 24 de ore ,la Medias, anul trecut. 
Tot pe aimx.ro poti citi si despre ultramaratonul de 24 de ore de alergare si MTB de la Targu Mures, aici!!!  Iar rezultatele LIVE ale romanilor la Mondialul de Rogaining le poti vizualiza, aici. Concursul incepe sambata la ora 13, ora Romaniei.
Autor: Vlad Lucian Arhire