Narcis Mihaila, „PRIZONIERUL” din cursa terorii

0
1259

img_3630„Hai Naaaarcis!!! Bravoo!! Bravoo!!” Mă surprind răcnind din toţi rărunchii urcat pe gardul care separă zona destinată presei de traseul atleţilor. Este 19 august 2016, ora 9 dimineaţa, Rio de Janeiro , Brazilia. Zona Pontal este locaţia unde se desfăşoară cea mai cumplită probă din atletism: 50 de km marş. Soarele începe să ardă, iar vântul îţi biciuieşte faţa. La doar 50 de metri de peisajul incredibil oferit de valurile si plajele Atlanticului cei mai buni 80 de mărşăluitori din lume au început lupta cu propriile limite. Cortul de prim ajutor este pregătit, cadrele medicale şi ele, iar voluntarii cu scaunele cu rotile lângă ei sunt gata să-i recupereze pe sportivii istoviţi de efortul supraomenesc. Numărul 219 trece din nou prin faţa mea: o va face de 20 de ori, într-o bulcă de 2,5 km. Este un tip la 1 metru 82, 68 de kilograme, cu părul prins într-o coadă scurtă la spate şi cu un corp clădit în sala de forţă. Cu 15 zile în urmă Narcis Mihăilă împlinise 29 de ani.

 EXPERIENŢA PE TIR M-A ÎNTĂRIT

” Pe o şosea mai îngustă din Italia m-am întâlnit cu un alt camion care venea din faţă. Am tras prea mult dreapta cu gândul de a-l evita şi am atins puţin parapetul. Nu a fost mare lucru!” Este una din păţaniile lui Narcis Mihăilă, numărul 219 de la Rio, ca şofer profesionist pentru transporturi agabaritice. A înghiţit mii de kilometri în Europa, în goana de a uita de venitul de doar 700 de RON, lunar, primit ca sportiv profesionist în România. ” În general transportam tractoare, utilaje mari, de 4 metri lăţime, dintr-un loc în altul. Am ajuns la Londra, am fost în Italia, Cehia şi ajungeam să câştig şi 1600,1700 de euro pe lună. Am făcut asta până în iarna lui 2015.” Narcis Mihăilă renunţase în acel moment definitiv la sport. Dorea sâ îşi intemeieze o familie şi abandona,cu amărăciune, o carieră de 16 ani în sport. Era pentru a doua oară: în 2014 se angaja ca lucrător, în tura de noapte, într-o fabrică din Germania, din aceleaşi motive. În vara lui 2015, pentru Narcis,  RIO de Janeiro era doar o posibilă destinaţie pentru o vacanţă exotică.

 

mihaila-cursa4 ore 3 minute şi 42 de secunde

Rămas fără permis de conducere Narcis pierde oportunitatea de a mai lucra ca şofer. Un telefon primit de la antrenorul său îi schimbă traseul şi îl determină să reînceapă antrenamentele. Noul obiectiv: îndeplinirea baremului pentru Jocurile Olimpice de la Rio. După doar 3 luni de pregătire Narcis opreşte cronometrul, la Roma, la 4 ore 3 minute şi 42 de secunde şi obţine „viza” pentru Brazilia.

O ZI NORMALĂ ÎN PERIOADA DE PREGĂTIRE PENTRU RIO:

ORA 7: TREZIREA ŞI VITAMINIZAREA, ORA 8,30: MICUL DEJUN, ORA 10: ANTRENAMENT,18-44 DE KM, ORA 13: PRÂNZUL ŞI ODIHNĂ O ORĂ, O ORĂ ŞI JUMĂTATE, ORA 17: 40 DE MINUTE- 1 ORA ALERGARE SAU PISCINĂ, ORA 20: CINA ŞI RELAXARE , ORA 22.30 STINGEREA

 

HAI NARCIS!!!

img_3613Nu-i tresare nciun muşchi când îşi aude numele. Oricum mă întrebasem în sinea mea dacă nu îl va deranja încurajarea sau nu îl va scoate din ritm, dar adrenalina şi tensiunea, la intensitatea la care le percepeam, chiar şi de pe margine, m-au determinat să-mi alung gândurile. Eram la 10 mii de kilometri de ţară şi la 2-3 metri de un român care venise de nicăieri şi care înainte spre linia de sosire într-un pas din ce în ce mai alert. ” Chiar m-am simţit bine când am auzit încurajările, am prins şi mai multă încredere în mine!”, avea să-mi mărturisească Narcis după cursă. Nu părea că duce lipsă de încredere, mai ales că urca în clasament constant, cu cât se adunau kilometrii şi soarele devenea mai dogoritor. ” Am avut câteva momente care m-au marcat pe timpul cursei: primul, când mi-am dat seama că nu mai este Marius Cocioran ( celălalt român care a luat startul, un sportiv foarte experimentat ).Mă întrebam ce-a păţit , dacă i s-a întâmplat lui ceva rău atunci cu siguranţă voi păţi şi eu. M-am speriat apoi când am văzut cum un concurent aflat în faţa mea şi-a pierdut controlul de la epuizare şi s-a înfipt efectiv cu capul în asfalt”, a povestit Narcis.

Zeci de sportivi abandonează treptat pe o căldură insuportabilă. Chiar şi deţinătorul recordului mondial, francezul Diniz, leşină şi se opreşte de mai multe ori din cauza efortului şi a unor probleme gastrointestinale. De fiecare dată continuă însă. La fel o face şi Narcis care îşi depăşeşte adversar după adversar şi încheie cursa pe locul 31 şi în record personal: 4 ore , 2 minute şi 46 de secunde.

„LEUL” de 29 de ani apare mai proaspăt decat mulţi dintre spectatori şi chiar şi decat mine, ascuns pe parcursul celor 4 ore de soare torid sub o şapcă şi căutând un metru pătrat de umbră. Cu un prosop umed pe umeri, numărul 219, vorbeşte calm despre cursa vieţii sale. Descoperi un om modest, simplu, ambiţios, care nu îşi arogă merite şi nici nu se plânge de condiţii. La două luni de la Jocurile Olimpice Narcis continuă să încaseze 700 de ron, lunar. ” Să ştii că am mai reuşit să şi strâng câte ceva „,mă lasă fără replică sportivul născut la Reşiţa. ” E greu, dar sunt fericit că mi-am îndeplinit visul de a fi prezent la Jocurile Olimpice. Până la Tokyo vreau să mă însor şi de ce nu să fac şi un copil. Mă gândesc la o medalie în Japonia. Am trei ani timp să mă pregătesc şi să dovedesc că sunt capabil să fac performanţă.”

 

AIMX ÎNTREABĂ, NARCIS MIHĂILĂ RĂSPUNDE:

Interpretul favorit: Michael Jackson

Filmul preferat: Stăpânul inelelor

Dacă nu făceam atletism …aş fi vrut să practic un sport de contact.

Blonde sau brunete? Blonde 🙂

Ultima oară când te-ai uitat la desene animate a fost….în avion la întoarcerea din Brazilia.

Ronaldo sau Messi ? Messi !

O cină romantică ai vrea sa iei în compania… atletei Allyson Felix

Numărul norocos: 4.

Legitimare:Universitatea Resita si CSM Resita

Antrenor: Octavian Mazaran