Un roman este in mijlocul Pacificului: face inconjurul pamantului solitar

1150

Romanul Sorin Drugan face inconjurul pamantului solitar. Se afla la bordul velierului Aiax. Este o ambarcatiune veche de 41 de ani. Navigatorul se afla in acest moment in arhipeleagul Marchize, in mijlocul Oceanului Pacific. Drugan vine din Panama dupa o calatorie de 7200 de kilometri in care nu a vazut nici macar o limba de pamant. 

Sorin Drugan este omul care in 2018 a traversat solitar Oceanul Atlantic in 71 de zile: din Gibraltar pana in insula Maria Galante, la sud de Guadeloupe

Sorin Drugan face inconjurul pamantului la 63 de ani. Este singur la bordul velierului sau „batran” de 41 de ani. Pare a fi un scenariu de film, dar nu e. Este aventura curata, pasiune, iubire pentru apele pamantului. O „nebunie” pentru altii. Luni intregi Sorin Drugan navigheaza departe de orice urma de civilizatie. E singur printre valuri intr-o ambarcatiune de 8,2 metri lungime. Pe 7 martie iesea din canalul Panama. Iar dupa 6400 de kilometri si 59 de zile petrecute in mijlocul Oceanului Pacific  intrezarea ceva in zare: „Vad niste nori si o urma care parea altceva: PAMAAAANT ! Nu imi venea sa cred. Nici nu m-am bucurat. Putea sa fie ” fata morgana”. Dupa 59 de zile pe ocean, unde nu am vazut decat apa si cer, sa apara asa deodata o insula. Dar era adevarata. Era insula Fatu Hiva din arhipelagul Marchize”, isi descria Sorin trairile.

Sorin Drugan:”Dupa 59 de zile pe apa la cativa pasi faceam 2,3 in lateral”

Capitala arhipeleagului este Nucu Hiva. Sorin Drugan se va indrepta dupa popasul din Fatu Hiva spre Hiva Oa, locul in care se face check in-ul. Aici si-a trait ultimele zile celebrul pictor francez Paul Gaugain. Insulele sunt stancoase, luxuriante si izolate de turismul agresiv. Sunt un adevarat paradis aflat la circa 1500 de kilometri de Tahiti. Un paradis cu preturi pe masura. Cu 10 dolari si-a cumparat 4 cartofi, 6 oua si un suc. Sorin Drugan povesteste cum a ancorat in largul plajelor din Fatu Hiva. „Oceanul incepuse sa se linisteasca, valurile si hula erau din ce in ce mai mici. M-am apropiat de tarm si am mers spre golful unde trebuia sa ancorez. Vazand peisajul, nu eram convins ca voi ramane. Imi faceam planul sa merg mai departe. In golf, surpriza! Erau vreo 20 de barci ancorate. Ccat ma apropiam nu vedeam unde pot ancora si eu, pentru ca erau rafale de vant care schimbau in permanenta pozitia barcilor. Ca sa ajung mai aproape de mal, unde adancimile erau mai mici, a trebuit sa fac un rondou si sa astept sa se facă un loc pe unde sa trec. Am ajuns la apa de 6 metri unde era spatiu suficient si am ancorat. Trecusera 60 de zile de cand plecasem din Panama”. 

Ajuns in Marchize, Sorin Drugan a devenit o curiozitate pentru ceilalti navigatori. Nu mai vazusera vreodata in acea zona o ambarcatiune sub pavilion romanesc.

Sorin Drugan practica yachtingul din anul 1978 si a parcurs, pana acum, peste 40 000 de mile marine in croaziere, expeditii si regate internationale.

Pe aimx.ro va vom tine la curent cu amanunte despre calatoria lui Sorin Drugan in jurul pamantului.

Autor: Vlad Lucian Arhire