Nicolae Soare a reusit a doua performanta europeana a anului pe 5 km

367

Atletul Nicolae Soare a reusit un rezultat de exceptie la Brasov. Soare a participat si a castigat Crosul 15 noiembrie. El a alergat distanta in 13 minute, 31 de secunde si 9 sutimi. „Ne-am dorit sa incheiem anul competitional cu un rezultat bun” a declarat pentru aimx.ro Cristina Alexe, antrenoarea sportivului. Crosul 15 noiembrie este una dintre cele mai longevive competitii atletice urbane desfasurate in Romania. 

Nicolae Soare a incheiat sezonul cu un rezultat de exceptie: record national si a doua performanta europeana din 2019 pe 5 kilometri

Nicolae Soare 5 kilometriCrosul 15 noiembrie a ajuns la editia a 30-a. Concursul este organizat an de an din 1990 in semn de omagiu pentru revolta anticomunista din 1987 a muncitorilor brasoveni. Nicolae Soare a fost cel mai valoros concurent. A castigat concursul si a stabilit noul record national pe aceasta distanta: 13 minute, 31 de secunde si 9 sutimi. Rezultatul il plaseaza pe Soare in TOP 10 performante mondiale ale sezonului. Atletul de la CSM Bacau a reusit sa alerge cu 2 minute si 42 de secunde pe kilometru, echivalentul unei viteze de 22 de km/ora. Elvetianul Julien Wanders este singurul european care a alergat mai repede pe aceasta distanta in 2019: cu doar doua secunde, in februarie, la Monaco.

In lume doar 6 atleti au scos timpi mai buni ca Soare ( 5 kenyeni si Wanders). Cea mai valoroasa performanta a sezonului a fost reusita de kenyanul Robert Keter: 13 minute si 22 de secunde. „Pentru aceasta cursa, Alex a realizat un stagiu da pregătire la altitudine, iar in ultimele doua saptamani a realizat pregatire specifica. Cursa aceasta este considerată o cursa de verificare a pregătirii pentru aceasta perioada” a punctat Cristina Alexe.

Rezultatul lui Soare ar putea sa nu fie eligibil totusi pentru a intra in topul forului international, a explicat maratonistul Marius Ionescu, din cauza diferentei de nivel prea mare la vale pe traseul crosului de la Brasov. Certificatul AIMS-IAAF constata o diferenta negativa de 5,6 m/km. Sammy Kipketer este cel mai rapid om din lume pe 5 kilometri: 12.59,5, martie 2000. Tot pe aimx.ro poti citi si despre confruntarea dintre om si telescaun, aici!!!

Autor: Vlad Lucian Arhire

Credit Photo: Stiinta Bacau Atletism