119 maratoane in 60 de zile pentru Nicu Buceanu:”Nu exista minut sa nu ma gandesc”

380

Ultramaratonistul Nicu Buceanu este in „febra” pregatirilor pentru cel mai dur concurs din cariera sa. Va alerga 5000 de kilometri, la Atena, incepand cu 16 ianuarie. Competitia se intituleaza International Ultramarathon Festival. Nicu a vorbit pe larg despre aceasta provocare pentru aimx.ro:”Ma sperie!”. Nicu Buceanu continua pregatirile in Irlanda,la Dublin. Acolo isi va petrece si sarbatorile de iarna.

Nicu Buceanu despre „monstrul” de 5000 de kilometri: „Este un concurs pentru care te pregatesti toata viata”

Nicu Buceanu 5000La inceputul anilor 90 Nicu Buceanu alerga probe de 800, 1500 si 3000 de metri obstacole. Il avea antrenor pe Ion Savu.„N-am sa uit niciodata vorbele sale: indiferent de ce probleme ai in viata mergi cu capul sus si pieptul inainte”, se refera Nicu la una dintre povetele fostulului sau antrenor. Pana sa dea de ultra imbratisase crosurile, cursele de 5,10 kilometri si semimaratoanele. La ultra a bifat de la curse de 100 de kilometri pana la 1600. Aceasta a fost distanta maxima alergata pana acum intr-un concurs. „Pentru o competitie de genul celei de la Atena trebuie sa te pregatesti o viata intreaga. Si eu am avut rabdare. De cand m-am apucat de ultra am luat-o treptat: 100 de km, 24, 72, 10 zile, 16 zile…”

Fizic este bine: doar o jena la genunchiul stang. Mental: mai este de lucrat. „Sunt foarte obosit psihic. Ma gandesc foarte mult la concursul asta. Nu cred ca exista minut in care sa nu-mi treaca prin cap ceva despre acest concurs. Ma gandesc, ma gandesc si iar ma gandesc. Imi fac planuri peste planuri. E o bariera psihologica. In acest moment incerc sa fac loc, sa golesc  creierul meu de orice alte ganduri nefolositoate. Ma sperie putin si o recunosc, dar in acelasi timp este si bine. Astfel ma pun in garda, sunt focusat. Daca nu m-ar speria poate nu as lua in serios competitia. Una peste alta sunt ok”, a declarat Nicu pentru aimx.ro.

Logistica impresionanta. Echipa de suport obligatorie.

„Daca as fi organizator de competitie nu as lasa pe nimeni sa concureze fara echipa de suport. Echipa de suport este esentiala. E o cursa foarte lunga. Nu ai cum sa o duci la capat fara echipa de suport. Eu o voi avea langa mine pe Alisa, prietena mea”, a spus Nicu.

Nicu Buceanu se muta la Atena timp de doua luni. 60 de zile din viata si le va petrece in capitala Greciei. Nu pentru a o vizita. Ci pentru a alerga. Pe o bucla de 1 kilometru in fostul parc olimpic. Dormitor ii va fi fosta sala in care s-au disputat partidele de baschet la Jocurile Olimpice din 2004. „Asta e imaginea acestui concurs, fotografia…Doua luni mutati la Atena. Voi lua cu mine 60 de kilograme de bagaje. Am facut necesarul pe 4 foi A4. De la creme, unghiere si pile, la saltele, prosoape, asternuturi sau mixer. Pana si ata pentru intins rufe si carlige voi avea cu mine ca sa nu mai vorbesc de echipament” a precizat Nicu pentru aimx.ro

Nicu Buceanu: „119 maratoane!!! Iti dai seama?”

Nicu Buceanu 5000E greu sa-ti dai seama. Sa constientizezi duritatea unei astfel de competitii care te obliga sa parcurgi minim 85 de kilometri pe zi.„In primele 20 de zile este obligatoriu sa nu depasesti mai mult de trei ore de somn. Atat trebuie programat somnul: 3 ore. Altfel n-ai cum. Ma astept la o ultima parte infernal de grea. Sunt 119 maratoane!!! Iti dai seama?”

Din luna august pana in prezent Nicu a alergat 3000 de kilometri in antrenamente. Si-a impus sa ajunga in zona asta pentru ca urmeaza alti 5000 in concurs. A scazut distanta in antrenamente de la un maraton pe zi la 25 de kilometri. Pentru ultima perioada va bifa in jur de 1 o ora de alergare,pe zi, doar pentru a mentine tonusul muscular.

Ce isi doreste de la Mos Craciun ??? „Sa pot sa fiu sanatos sa o duc la capat. Cred ca este cel mai important. Degeaba te pregatesti daca apare o problme medicala. Si as mai vrea sa transmit tuturor romanilor un mesaj de La multi Ani si Sarbatori fericite!!!”.

Tot pe aimx.ro poti afla despre rezultatele romanilor in prima etapa a sezonului de Cupa Mondiala la schi alpinism, aici!!!

Autor: Vlad Lucian Arhire