OCEANMAN- Benidorm, Spania: Un colt de rai este capitala mondiala a inotatorilor in ape libere

985

 Benidorm este al cincilea oras ca marime din regiunea Alicante, Spania. Statisticile indicau o populatie de 70 de mii de locuitori in 2015. Timp de doua zile (14,15 octombrie), Benidorm este gazda OCEANMAN ( Finala Campionatul Mondial International de Inot in Ape Libere ). Concursul aduce in statiunea de la Mediterana elita mondiala a acestui sport, dar si incepatori. Distantele variaza intre 1,5 kilometri si 9,3 kilometri. Romania va fi reprezentata de Paul Georgescu si de Anton Zamfir (juniori). 

La Benidorm toamna e ca vara

13,5 euro iti indica de plata aparatul de la ultima statie de taxare de pe autostrada ce te aduce de la Valencia. Sa fie vreo 130 de kilometri. „Urasc sa merg noaptea cu masina” se aude de pe bancheta din spate vocea lui Anton. El este pustiul de 14 ani aflat in fata celui mai important concurs in ape libere din viata sa. Paul Georgescu, cel mai rapid roman in Canalul Manecii, se relaxeaza cu un film. Cu impuscaturi!!! „Bine ca nu ai pop-corn si cola”, il taxeaza in gluma, de la volan, managerul sau Iulian Zamfir. Este bezna si autostrada pustie. De la statia de taxare, in doi kilometri, un drum drept cu doua benzi pe sens te „arunca” direct pe faleza statiunii.

„Este prima seara cand nu bate vantul. E incredibil de frumos”, sunt primele cuvinte in engleza pe care le aud cand cobor din masina. Surpriza este mare: promenada este aglomerata, iar terasele sunt pline. In majoritate cu oameni de peste 60 de ani. Valurile albe se disting cum se sparg de mal, insula pe care vor trebui sa o inconjoare OCEAMMANII, nu!

Facem cativa pasi de recunoastere cand ceasul se apropie deja de miezul noptii. Copiii alearga nestingheriti prin parcurile de joaca amenajate pe promenada, in timp ce parintii stau la povesti. Oamenii sunt relaxati. Sunt in jur de 22,23 de grade. Din lobby-urile hotelurilor se aud ritmuri latino, iar lumea danseaza. Benidrom-ul este viu! Traieste, desi este 13 octombrie! La Benidorm toamna este ca vara!

Playa de MAL PAS: locul de unde se da startul OCEANMAN

Lumina diminetii dezvaluie o statiune superba. Intre munti si mare strajuiesc mini zgaraie-nori. Dintr-un anumit unghi parca se aseamana cu Monte Carlo. Cu siguranta are ceva din Coasta de Azur. Trecem printre palmieri pana la locul de antrenament: Playa de Mal Pas. Este si zona din care se da startul OCEANMAN.

Plaja este superba. Are doar 120 de metri lungime. Stanci inalte se ridica din nisip, iar pe varful lor se afla „cocotate” vile si o biserica alba. Playa de Mal Pas este situata chiar in centrul fasiei de 10 kilometri de plaja a Benidormului. „Este excelenta apa!” spune Paul, in timp ce Anton isi trage pe el costumul de neopren. Este pentru prima data cand il va proba in „ape libere” inainte de concurs.

Baietii se arunca in valuri si se indreapta spre insula pe care o vor ocoli in timpul finalei. Nu este o sedinta de pregatire lunga. Doar 40 de minute timp in care inoata aproximativ 2,2 kilometri. In acest timp plaja „se coloreaza” in portocaliu. Treptat „portocaliul” se muta in apa. Este vorba de acele mingi gonflabile (pull boy) pe care fiecare inotator este obligat sa le lege de el in timpul concursului. Peste 1000 de sportivi vor lua startul la OCEANMAN in cele doua zile de concurs. Se anunta o competitie dura, iar doi romani se vor lupta sa-si depaseasca limitele pentru a invinge concurenta. Urmariti pagina de facebook aimx.ro pentru a fi la curent cu toate detaliile.