OCEANMAN,Paul Georgescu: „Este cel mai greu concurs in ape libere din viata mea”

824

     De doua ori campion national de polo cu Steaua. 16 ani de performanta in acest sport. Paul Georgescu este si cel mai rapid roman care a traversat inot Canalul Manecii. In aceasta vara a obtinut un rezultat de exceptie pentru inotul romanesc in ape libere: locul intai la maratonul lacului Zurich, SRI CHINMOY MARATHON-SCHWIMMEN (26,4 kilometri). Cu 12 ore inainte de finala OCEANMAN ( Campionatul Mondial International de Inot in Ape Libere), aimx.ro a stat de vorba, in exclusivitate, cu Paul despre obiectivul sau, fricile sale, concurenta care il asteapta si despre ce l-ar determina sa inoate din nou in Canalul Manecii. 

Paul Georgescu: „Imi place concurenta!”

Ce obiectiv ai pentru finala OCEANMAN?

   Se anunta a fi cel mai dificil concurs de inot in ape libere la care am participat. M-am uitat pe lista celor inscrisi si au venit la Benidorm concurenti extrem de puternici. Mi-as dori un podium la categoria mea de varsta si daca se poate, de ce nu, un podium si la categoria ELITE. Am studiat timpii de anul trecut. In afara de primul loc la Elite, care a terminat in doua ore si un minut, ceilalti au fost la nivelul meu. 

1200 de sportivi inscrisi …

Da, mie imi place cand sunt foarte multi concurenti. Doar asa poti sa iti vezi adevarata valoare. Acesta a fost si scopul competitiilor de anul acesta: sa vad nivelul meu in comparatie cu ceilalti inotatori in ape libere din lume. Poti sa tragi concluzii realiste doar atunci cand beneficiezi de aceleasi conditii meteorologice cu ceilalti.

Cum te simti din punct de vedere fizic?

Fizic sunt foarte bine pregatit. Varful de forma l-am atins la Zurich, dar sper sa ma tina si aici. Pentru ca este ultima competitie din acest an voi da tot ce pot pentru un timp cat mai bun. Dupa OCEANMAN voi lua pauza timp de o luna de zile de la apa si voi face doar bicicleta, alergare si fitness.

Cum ti se pare traseul?

Pot sa spun ca este un traseu extraordinar in lungime de 9,3 kilometri. Se pleaca de pe mal, se inoata pana la o insula care trebuie ocolita si inapoi pe tarm. In larg apa este albastra, albastra. Parca esti in piscina. Cu cat marea este mai linistita cu atat ai sanse sa obtii un timp mai bun. Pe mine ma avantajeaza insa si valurile pentru ca am o experienta mare din Canalul Manecii si din lacul Zurich. La Zurich m-am detasat de ceilalti concurenti cand au inceput valurile.

In fiecare zi m-am antrenat intre 4000 si 5000 de metri. In ciuda faptului ca lucrez si pot face antrenamente doar intre anumite ore nu am lipsit nicio zi. M-am antrenat 6 zile din 6 pentru acest concurs, iar duminica am facut forta. Au fost antrenamente mult mai grele fata de cele pentru pregatirea concursului din lacul Zurich. Pentru OCEANMAN a trebuit sa pun accentul pe dezvoltarea vitezei in regim de rezistenta. Au fost sedinte dure, aproape de pragul maximal. Sper sa ma fi ajutat foarte mult. –  Paul Georgescu pentru aimx.ro

„Lupul singuratic”

Nu va fi un dezavantaj faptul ca ai ales sa concurezi fara neopren?

Ba da! Intr-adevar neoprenul ii da unui concurent de aceeasi valoare cu mine un castig de doua minute pe o mie de metri. La mine povestea costumului de neopren se opreste inaintea traversarii Canalului Manecii. Aveam un costum de neopren si nu l-am suportat. Ma incalzeam foarte rau in el. Cand am aflat ca in Canalul Manecii este interzis acest costum am hotarat sa-l traversez. Intre timp am vandut costumul pe care am apucat sa-l port o singura data. Cand m-am lasat de polo am spus ca nu mai ating in viata mea mingea de polo si asa am facut. Si cu neoprenul este la fel: indiferent cat de rece va fi apa nu voi mai purta un astfel de costum.

Care este cel mai mare avantaj obtinut in cei 16 ani de polo de performanta?

Principalul avantaj este acela ca am o orientare foarte buna fata de un inotator in bazin spre exemplu. La inot in majoritatea cazurilor te orientezi dupa dunga de pe fundul bazinului. La polo trebuie sa stii tot timpul unde esti, unde este adversarul si ai in reflex sa ridici capul sa te uiti inainte. 

Ai vreo frica atunci cand te trezesti singur in mijlocul apelor?

Nu, niciodata. Mie imi place sa fiu „lupul singuratic”. Bine, ideal este sa fii singur, dar in fata…Ma mai panichez cand vad alti concurenti inaintea mea :).  Nici pentru urmatorul proiect al meu, OCEAN SEVEN, nu simt frica, teama, desi voi fi nevoit sa inot in ape unde traiesc rechini, chiar MARELE ALB.

Paul Georgescu: ” Mi-e dor de Canalul Manecii!! M-as intoarce!”

Ce ai invatat cel mai mult in urma experientei din Canalul Manecii?

 Niciodata sa nu renunti. Sa ai incredere in tine, in ceea ce simti tu, nu in ceea ce spun altii.

Dupa tentativa esuata nu ai avut niciun moment in care sa spui STOP: nu ma mai intorc…

Dupa primul episod mi-am spus „ce nebun am fost ca m-am dus sa trec Canalul”, dar dupa ce trece nu ai cum  sa renunti. Sincer m-as intoarce, serios. Chiar imi este dor de Canalul Manecii. Astept sa mai treaca un roman ca sa am o motivatie mai mare.

Revenind la concurs…Cum va fi startul la finala OCEANMAN?

Va fi un start australian, cu alergare de pe palja si intrat in apa. L-am exersat in aceste doua zile pentru ca este foarte important sa stii cati pasi faci pana te arunci in apa. Nu este nici greu, nici periculos acest start, dar daca nu-l ai foarte bun pierzi cateva secunde importante timp in care alti concurenti, poate mai slabi la inot, se arunca in fata ta si va trebui sa depui un efort suplimentar sa-i depasesti.

Credit PHOTO: Radu Cristi, aimx.ro