Ovidiu Bonte este cel mai valoros spartan din Europa Centrala la categoria sa de varsta

448

Ovidiu Bonte este unul dintre cei mai in forma spartani romani. 2019 i-a adus performante impresionante la categoria sa de varsta: este castigatorul Campionatului Europei Centrale si are numeroase podiumuri. S-a calificat si la Campionatul Mondial Trifetca, Grecia, 2-3 noiembrie. Ovidiu a facut sport de performanta de la varsta de 10 ani. Timp de un deceniu a practicat marsul. In prezent este personal trainer si coordonatorul Training Group-ului Spartan Timisoara. Ovidiu va participa pentru prima data in cariera la o cursa ELITE chiar la Cluj Napoca, pe 19 octombrie.

Ovidiu Bonte are 37 de ani. O zi de duminica a anului 2016 i-a fost „fatala”. Atunci s-a indragostit iremediabil de concursurile Spartan

Ovidiu BonteOvidiu s-a nascut la Arad. La 10 ani a inceput sportul de performanta. A fost selectat pentru alergari de viteza, „pentru ca eram inalt si skinny”, a trecut la probele de rezistenta si s-a oprit la mars. A inceput cu un loc 10 la juniori 3, la primul sau concurs, si a continuat cu titluri de vicecampion national sau cu medalii de bronz la diferite categorii de varsta. La 20 de ani a facut pentru prima data cursa de 50 de kilometri. „Concuram atunci cu Mazilu, Costica Balan…Ei erau la seniori si eu la tineret. Iar in anul cand m-am lasat eu incepuse si Marius Cocioran cu marsul. Am fost legitimat la CSM Arad, apoi la Suceava, unde am castigat locul 3 pe echipe la un campionat national. Am fost coleg cu Silviu Casandra la Suceava. La 26 de ani m-am lasat si am ales sa intru in invatamant”, a declarat Ovidiu pentru aimx.ro.

Si cum toata viata lui Ovidiu pare impartita in decade…10 ani a predat la gimnaziu. Apoi a spus PAS acestei meserii. „Cat timp am fost profesor de educatie fizica si sport nu am mai alergat deloc. Ma scarbisem. Am tanjit sa pun si eu ceva muchi pe mine, incepusem sa merg la sala. Am renuntat la a mai preda pentru ca imi ocupa foarte mult timp. Iar eu eram foarte solicitat ca si personal trainer”. Iar cursele Spartan aveau sa-l istoveasca si mai mult. L-au prins in mreje chiar in una din putinele sale zile de relaxare. „Spartanul” m-a luat din pat as putea spune. Era intr-o zi de duminica, ma relaxam, iar sotia mea mi-a aratat niste imagini de la un concurs spartan. Trebuia sa alergi, sa depasesti obstacole…Vreo doua ore m-am uitat apoi la filmulete de la diferite competitii. Si am zis ca trebuie sa fac asta”.

Ovidiu Bonte: „Primul concurs a fost unul infernal. O cursa HORROR”

Ovidiu BontePrimul concurs a fost in tomna lui 2016 in Ungaria. „Am mers impreuna cu un alt coleg profesor de sport. Ne-am antrenat cam o luna. Am facut alergare, dar prea multe lucruri despre probe nu stiam. Ne-am inscris la o categorie OPEN. Nu am avut geluri la noi, apa…A fost o cursa HORROR, cu noroi pana la genunchi, infernala. Ne-am dezhidratat. Ne bagasem fara sa stim la unul din cele mai grele concursuri. Un traseu pe care trebuia sa-l fac in maxim o ora si jumatate l-am terminat in 5 ore. M-am clasat pe locul 300 din aproape 5000 de concurenti. Obisnuit cu clasari pe podium am fost putin dezamagit”, a rememorat Ovidiu pentru aimx.ro prima participare la Spartan Race.

Dezamagirea a tinut putin si Ovidiu a hotarat ca acesta este sportul pe care trebuie sa-l exploateze. Nu s-a multumit insa doar sa bifeze anumite concursuri. A tintit spre podium si a continuat sa-si imbunatateasca performantele competitie dupa competitie. Dupa un loc 70, anul trecut in Ungaria, a hotarat sa se antreneze si mai mult. Si sa-si doreasca cu ardoare o medalie la categoria sa de varsta. Primul loc intai a venit la un Winter Spartan Race, in Slovacia, cu temperaturi de -12,-13 grade la start.

2019 a insemnat apogeul pentru Ovidiu Bonte in cele mai dure curse cu obstacole din lume: Spartan Race

Ovidiu Bonte„M-am lasat la 25 de ani de sportul de performanta, dar pot sa spun ca acum, la 37 de ani, sunt aproape la acelasi nivel la alergare. In schimb, sunt mai puternic, atat fizic, cat si psihic, mai inchegat, mai calit. Stau foarte bine cu forta. Imping la piept cu 110-120 de kilograme, chiar daca par cam subtirel. Am 1 metru 80 inaltime si aproximativ 78 de kilograme, dar stau bine cu fibra”, spune aradeanul.

In 2019 Ovidiu Bonte a fost declarat castigator al Campionatului Europei Centrale. A participat la toate cele 5 etape. A obtinut 2 locuri 2 si 3 clasari pe prima pozitie. Tot anul acesta a fost pe locul 5 la Campionatul European din Italia, la categoria sa de varsta. Iar in noiembrie va participa la Mondial. „Ca sa fac fata la doua zile de concurs, in care particip la trei probe, programul de antrenament este compus din 7,8 sedinte pe saptamana: 3-4 de alergare, intre 10 si 25 de kilometri, chiar 30, un antrenament de bicicleta, pe trail, de la 40 de kilometri in sus, la care se adauga 2,3 antrenamente in sala de forta, cu greutati. Sunt intr-o perioada in care ma antrenez foarte intens. Practic nu exista zi libera fara sport” a declarat Ovidiu.

„Cursele Spartan te schimba. Psihic devii mai puternic. Nu te mai sperie o vreme de -10 grade. stresul nu-l mai simti la fel cand cineva pune presiune. Te calesti. Chestiile marunte nu ti se mai par tragedii, iar cele mari le tratezi cu calm. Te transforma si ca om. AI o strategie, un plan, esti mai ordonat. Ce poti face prin noroi, poti aplica in viata de zi cu zi la alte cote. Dar bineinteles ca trebuie sa te si antrenezi. Degeaba vrei sa devii doctor, daca nu inveti” –Ovidiu Bonte pentru aimx.ro

Cluj Napoca va gazdui urmatorul eveniment Spartan Race din Romania. Cele doua curse sunt programate pe 19 octombrie. Mai poti sa te inscrii, aici.

Autor: Vlad Lucian Arhire