Alexia Hecico studiaza „BUSINESS-ul” la Buffalo University SUA, dar nu renunta la alergare:”Vreau medalie la Jocurile Olimpice”

550

    Alexia Hecico era una din cele mai mari valoroase sperante in alergarea montana romaneasca. Este medaliata cu aur, la echipe, la Campionatul Mondial de Juniori din 2017. De atunci dateaza si cea mai valoroasa performanta individuala a sa: locul 4.„Alergarea montana va ramane mereu prima mea dragoste. E ceva special in a alerga pentru țara ta și sunt recunoscătoare pentru tot ce mi-a adus alergarea montană”. Alexia este din aceasta toamna studenta la Universitatea Buffalo, statul New York. E antrenata de Vicky Mitchell, o fosta atleta care s-a calificat de doua ori la trialurile americane pentru Jocurile Olimpice: in 1996, la 10 mii de metri, iar in 2000, la maraton.

Alexia Hecico a absolvit liceul in aceasta vara. Din luna august a plecat in Statele Unite ale Americii cu o bursa totala de atletism, dar este studenta la profilul Business

aimx.ro: Alexia, cand ai ajuns in State si ce-ai „gasit” acolo?

Alexia HecicoSincer, nici nu imi amintesc exact când am ajuns aici. Cred ca pe 18 August, dar după 36 de ore petrecute prin aeroporturi și cine știe câte avioane, nici nu ma mai interesa ce zi era. Ma bucurăm doar ca pot sa dorm. M-am acomodat foarte repede, dar adevarul e ca nu am avut de ales. Am avut un program încărcat încă de când am ajuns aici. Așa ca am fost nevoită sa țin pasul cu tot ce se întâmpla. Parca fac asta de o viața. Alimentația mea nu s-a schimbat aproape deloc, poate doar faptul ca nu mai mănânc ceva gătit de mine sau de mama. Dar nu ma pot plânge. Fiind o facultate atât de mare, avem o mulțime de opțiuni, iar toate sunt la nici 10 minute de clădirea unde stau.

aimx.ro: Ce te-a susrpins la societatea americana si ce nu-ti place sau cu ce nu te-ai putut obisnui?

Nu pot spune ca m-a surprins ceva, dar cred ca asta se datorează faptului ca am călătorit foarte mult prin lume. Asa am putut sa trăiesc și sa învăț despre diferite culturi. Uneori am impresia ca sunt aici de ani întregi, dar adevarul e ca încă învăț.

Alexia Hecico: „Continui sa ma antrenez la fel de greu. Imi doresc sa castig o medalie la Jocurile Olimpice”

aimx.ro: Ce rol va mai avea alergarea in viata ta? Vei continua? Tot alergare montana sau te vei axa pe altceva?

Alexia Hecico   Pe plan sportiv, nimic nu se va schimba. Da, am venit aici pentru ca mi-am dorit sa pun bazele viitorului meu și sa am o educație cât mai buna, dar atletismul rămâne la fel de important și nimic nu va schimba asta. Am ajuns aici cu o bursa completa datorită rezultatelor pe care le-am avut, iar faptul ca facultatea este una de divizia I, implica multă munca. Continui sa ma antrenez la fel de greu, sa dau tot ce pot in fiecare zi și in fiecare cursa. Îmi doresc sa ajung departe, iar cu bazele puse de părinții mei, care m-au ajutat sa ajung aici, și cu ajutorul noii mele antrenoare, voi ajunge departe. Chiar dacă aici voi alerga cros și pista, alergarea montană va rămâne mereu prima mea dragoste. Va trebui sa aștept și sa văd.

aimx.ro:  Ai participat deja la concursuri?

Am participat pana acum la 3 competiții. Prima a fost la final de August – Bowling Green, Ohio. A fost o competiție mică dar a fost plăcut sa îmi încep sezonul cu dreptul și sa câștig atât la individual cât și cu echipa. Apoi, după doua săptămâni am avut o alta cursa, de data asta organizata chiar de facultatea noastră. Am concursuri cu noi facultăți și pe o noua distanță. Am reușit sa câștigam la echipe și de data asta, iar eu am terminat pe poziția a doua. Ultima cursa pe care am avut-o a fost săptămâna trecută, Coast to Coast Battle in Beantown, Boston. Probabil cea mai mare cursa pe care am alergat-o pana acum. Am fost in jur de 200 de fete la start, iar echipele au fost foarte bune! Am terminat cursa pe poziția 51, dar am fost a 10-a boboaca. Sezonul meu nu e gata totuși.

Alexia Hecico: „Parintii mei mi-au demonstrat ca poti imbina munca si sportul daca faci lucrurile cum trebuie”

aimx.ro: Cum sunt priviti sportivii de catre ceilalti studenti/profesori? Ai un statut aparte?

Alexia HecicoIn comparație cu modul in care se procedează in țara, aici sportivii nu sunt tratati diferit. Sigur, suntem apreciați pentru ceea ce facem, dar trebuie sa depunem la fel de multă munca ca orice alt elev. Multă lume ma întreabă dacă sunt la o facultate de sport. Răspunsul e nu. Adevărat, sunt aici cu o bursa sportiva, dar studiez Business.

aimx.ro: Ce iti doresti de la cariera de sportiv si cum crezi ca se va impaca cu viitorul job?

Pentru început îmi doresc sa bat recordurile universității, dar obiectivul pe termen lung este sa ajung la Jocurile Olimpice și sa obțin o medalie. E ceva special in a alerga pentru țara ta și sunt recunoscătoare pentru tot ce mi-a adus alergarea montană. Cu multă munca și disciplina sunt sigura ca voi reuși sa obțin ce îmi doresc. Părinții mei mi-au demonstrat asta. Poți îmbina munca și sportul dacă faci lucrurile așa cum trebuie.

In acest an Alexia Hecico a devenit si campioana nationala la juniori si tineret pe distanta de 10 km. Timpul ei a fost: 35 de minute si 50 de secunde. Alexia a mai spus pentru aimx.ro ca cel mai probabil se va axa pe probele lungi de 5000 si 10000 metri.

Tot pe aimx.ro poti citi in exclusivitate povestea lui Ovidiu Bonte, cel mai valoros spartan din Europa Centrala, aici!!!

Autor: Vlad Lucian Arhire

Credit Photo:Louie Greco