Perioada de calificare la haltere pentru JO 2020 nu se prelungeşte

53

Comitetul Executiv al Federaţiei Internaţionale de Haltere a decis să nu prelungească perioada de calificare a sportivilor la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Asta deşi mai multe competiţii, care contau ca şi criteriu de calificare, au fost anulate din cauza pandemiei de coronavirus. România poate participa cu maximum patru halterolifi la JO 2020.

România va avea cel mult patru halterofili la JO 2020

Conducerea Federaţiei Internaţionale de Haltere (IWF) a aprobat o serie de modificări ale sistemului de calificare la JO 2020, la recomandarea Comisiei pentru sport, din care face parte şi românul Nicu Vlad, care este vicepreşedinte al forului mondial şi preşedinte al Comisiei Tehnice. Perioada în care halterofilii pot obţine calificarea nu a fost însă prelungită.

”Sportivii şi cei care îi susţin nu fac excepţie de la cei care se confruntă cu această criză de sănătate. IWF îşi exprimă unitar preocuparea faţă de cei afectaţi. Am acceptat realitatea anulării competiţiilor şi cantonamentelor şi ne-am adaptat în consecinţă. IWF s-a mişcat rapid şi a procedat la schimbări ale sistemului de calificare olimpică, astfel încât acestea să reflecte noile circumstanţe”, a declarat preşedintele IWF, Ursula Papandrea.

IWF a trimis noile criterii de calificare la JO 2020 către CIO, pentru aprobare, iar după ce aceasta va fi acordată le va comunica sportivilor şi federaţiilor membre.

„Noile reguli nu vor fi în avantajul unui sportiv sau al altuia, este o chestiune absolut generală. Adică pentru punctaj se iau în considerare 4 rezultate din 4 participări, nu din 6 participări la competiţii… În plus, perioada de calificări s-a scurtat, adică în loc de 30 aprilie s-a făcut 31 martie. Sportivii români care sunt acolo, cât de cât sus, în clasamentul mondial păstrează aceleaşi şanse de calificare şi în cazul în care noile reguli vor fi aprobate”, a declarat Nicu Vlad.

România poate merge cu maximum patru halterofili la Jocurile Olimpice de la Tokyo, deoarece regulamentele sancţionează delegaţiile în funcţie de numărul de cazuri pozitive din 2008 încoace.

„România are dreptul să participe la Jocurile Olimpice cu 2 sportivi la masculin şi 2 la feminin. În momentul de faţă, la masculin nu avem un sportiv care să fie acolo, cu şanse la calificare. În clasamentul mondial trebuie să fii în primii 8 la categoria ta ca să te duci direct la Tokyo. Apoi se pune problema la nivel continental, în linie, până la locul 14, adică mai poate să vină unul pe fiecare categorie. Noi la fete avem în primele 14 locuri trei sportive cu şanse: Loredana Toma (cat. 64 kg), Lăcrămioara Lepşa (cat. 64 kg) şi Elena Ramona Andrieş (cat. 49 kg)”, a mai spus şeful Federaţiei Române de Haltere.

Tot pe aimx.ro poti citi si despre marsaluitorul Gabriel Milosi si ultimele sale rezultate, aici !!!