Premiera in Himalaya: 3 alpinisti romani au deschis o linie noua pe muntele Pumori

932

  Premiera in Himalaya. 3 alpinisti romani au deschis o linie noua in peretele sudic al muntelui Pumori (7165m). Cei trei sunt Zsolt Torok, Vlad Teofil si Romeo Popa. Traseul realizat de alpinistii romani a fost denumit „Les voyages du Petit Prince” (Calatoriile Micului Print).

   Alpinismul romanesc este din nou la inaltime. Alpinistii romani au realizat o premiera in Himalaya in conditii meteorologice extreme

Pumori varfZsolt Torok a povestit cum s-a desfasurat ascensiunea finala. „Romeo Popa, Vlad Teofil  si cu mine am urcat ultima parte dupa ce am iesit din perete pe un vant de 105 km/h in rafale . Temperatura era de -27 grade, real feel. A fost prima data cand am simtit ca altii se vor bucura de succes. Urcam muntele stiind ca asta inseamna o implinire pentru multi. Era prea cumplit sa te fi putut bucura in acele momente. Cu toate acestea vantul s-a oprit pentru cateva minute si am reusit sa facem cateva fotografii.”

  Zsolt Torok: „Nemarginirea si puritatea se simtea intr-o concentatie foarte mare”

Zsolt a fost impresionat de frumusetea extraordinara a zonei. „Dupa 3 nopti in perete ,o noapte in creasta somitala calea noastra a romanilor s-a deschis spre varf. A fost o mare indrazneala, dar pana la urma toate ascensiunile in premiera asa sunt. Calatoria Micului Print este un ,,Eiger” transpus pe un Saptemiar. Toata viata mea am fost fascinat de frumusete. Acum imi este greu sa prelucrez toata frumusetea si splendoarea. Acele apusuri si rasarituri din perete ,toti muntii din jur, nemarginirea si puritatea ce se simtea intr-o concentatie foarte mare…Aceste aspecte anuleaza toata suferinta prin care trece omul sa ajunga acolo” a scris Zsolt pe pagina sa de facebook.

Zsolt Torok a mai bifat un succes in acest an: o ascensiune reusita pe Cerro Torre impreuna cu alpinistul Vlad Capusan.

Autor: Vlad Lucian Arhire

Credit Photo: Zsolt Torok facebook