Provocare „criminala”: Avram Iancu vrea sa inoate intregul curs al Dunarii, 2860 de km

0
1489

Poti sa duci? Este intrebarea obsesiva pe care i-o tot arunc lui Avram Iancu de cand mi-a dezvaluit dorinta sa demna de o misiune imposibila. Il cunosc destul de bine. Ii stiu determinarea , perseverenta si incapatanarea de a nu renunta la ceva ce si-a pus in cap. Sa te intorci in Canalul Manecii pentru a patra oara cand unii isi dadeau poate coate pe la colturi ca vei rata din nou tine si de nebunie, dar si de o ambitia uriasa. Era constient ca totul se poate sfarsi pentru el, dar in acelasi timp antrenat, convins, calm si senin ca acest lucru nu se va intampla. Bibliotecarul din Petrosani a coborat in „iadul de gheata” si dupa 18 ore si 62 de km inotati si-a indeplinit visul: a pus piciorul pe tarmul francez. Acum insa va trebui sa inoate de 46 de ori acea distanta dintr-o zi de sfarsit de august 2016. O zi atat de draga lui. O distanta ce pare CRIMINALA pentru orice om normal. 46 de traversari ale Canalului Manecii, 2860 de km, o medie de inot de 10 ore pe zi timp de 60 de zile consecutive. Avram Iancu vrea sa devina primul om de pe glob care inoata doar in slip tot parcursul Dunarii ( al doilea fluviu ca lungime al Europei) de la Donaueschingen, din Germania pana la Sulina, in Romania. Dunarea traverseaza 10 tari, mai mult ca orice alt fluviu de pe glob si 4 capitale. Poti sa duci, Avrame?   

„NIMIC MARET NU ESTE USOR”

Imi aduc aminte de sloganul capitanului Matthew Webb (primul om care a traversat Canalul Manecii) cel care spunea ca nimic maret nu este usor. Parcurgerea inot a intregului curs al Dunarii este ceva maret. Coplesit nu sunt, dar sunt realist si bineinteles ca stiu ca va fi o incercare dificila. Niciodata nu exista certitudinea reusitei suta la suta. Tocmai de aceea este o provocare pentru ca exista posibilitatea esecului. Nu iau insa in calcul esecul si cred ca pot sa inot aceasta distanta uriasa. Niciodata nu ma inham la aventuri pe care cred ca nu pot sa le duc la capat”, s-a destainuit in exclusivitate pentru aimx.ro Avram Iancu.

Ideea i-a venit unde altundeva decat in Biblioteca din Petrosani , a doua sa casa, acolo unde isi gaseste inspiratia pentru aventurile sale extreme.” Reciteam romanul lui Jules Verne „Pilotul de pe Dunare”. Am fost fascinat de aceasta poveste aparuta in 1876 fix cu o suta de ani inaintea nasterii mele. Am zis ca eu nu am sa parcurg Dunarea cu barca ci inot cate 50 de km pe zi. Este un lucru pe care simt ca vreau sa-l fac si trebuie sa-l fac. As dori ca in timpul celor 60 de zile tinerii sa citeasca acest roman si in paralel sa se foloseasca de site-ul meu (www.iancuavram.ro) unde vor putea urmari live evolutia mea astfel incat sa se faca o simbioza nemaintalnita intre clasic si modern, intre hartia ingalbenita a cartii si display-ul telefonului mobil, intre imaginar si real „.                         

Avram Iancu va parcurge aceasta distanta flancat de doua caiace. Pe fiecare va fi arborat drapelul Romaniei: „O alta motivatie de a infaptui aceasta aventura extrema, unica, ar fi ca Dunarea curge 1000 de km pe teritoriul Romaniei, iar ca punct culminant se ajunge in Delta Dunarii.  Ma mandresc foarte mult cu acest loc minunat si unic: Delta. Si chiar daca n-am fost niciodata in Delta voi ajunge acum inot .”

UN EFORT INUMAN

Proiectul lui Avram Iancu, de a inota tot parcursul Dunarii de la izvoare la varsare fara costum de neopren, reprezinta o premiera mondiala. „Este vorba de un efort urias, zilnic, pe o perioada de timp foarte mare. Va fi ceva infernal, inuman. Este vorba de o distanta imensa:  2860 km. Voi inota fara costum de neopren, iar un dusman puternic va fi temperatura scazuta a apei. Schimbarile climatice care vor fi in cele doua luni, soarele puternic, cel putin o viitura importanta, starile psihice si mentale diferite sunt doar cateva dintre dificultatile pe care voi fi nevoit sa le indur”  explica Avram Iancu acest demers curajos. Si tot el completeaza: ” Si daca dormi 2 luni ai sanse sa te imbolnavesti, dar sa inoti doua luni zi de zi? Un real pericol este acela de a te imbolnavi. Sper sa nu se intample.”

Pentru a duce la bun sfarsit acest proiect Avram Iancu va avea asigurata si o logistica impresionanta: suport pe apa non stop ( doua caiace si chiar escorta unei salupe), masor,dar si o echipa terestra care il va insoti pe tot parcursul Dunarii.

Sunt foarte multe de luat in calcul. In unele tari un caiac este considerat vas, iar caicistul este capitan si plateste taxa de tranzitare. Nu stiu cum voi fi considerat eu ca inotator?  Vas, submarin…:) Voi face toate demersurile posibile si imposibile catre anumite entitati pentru a nu fi luate prin surprindere de aceasta incercare temerara. As prefera sa fiu insotit de doi caiacisti care la randul lor au parcurs intregul curs al Dunarii ” mai spune Avram Iancu.

” MA UIT PE HARTA SI-MI DAU SEAMA CA VA FI FOARTE GREU”

Avram a intrat deja intr-un program de antrenament infernal care sa il poata aduce la inceputul verii la o forma fizica perfecta: inoata, alearga, merge cu bicicleta si va participa si la competitii de triatlon. A facut cunostinta cu Dunarea intr-un maraton de 42 de km Gropeni-Braila- Galati in vara lui 2015: ” Am inotat 10 ore atunci. Imi aduc aminte ca am fost daramat fizic vreo doua, trei zile dupa. Stiu ce ma asteapta si de aceea ma voi pregati foarte bine.” Nu ii este frica de adancimea fluviului: ” Te poti ineca si la doi metri si la 200. Este fix acelasi lucru. Altele vor fi problemele: viiturile, traficul fluvial, etc. Trebuie sa fim foarte atenti. Sper sa ma adaptez. Imi voi impinge limitele fizice si psihice si de data aceasta”

Pentru a fi la curent cu programul de antrenamente al bibliotecarului din Petrosani si cu evolutia acestui proiect grandios puteti sa urmariti pagina www.facebook.com/avramiancu/, iar cei care vor sa devina parteneri pot accesa site-ul iancuavram.ro. Pana in acest moment CANAH este principalul sponsor care sustine financiar tentativa ca romanul Avram Iancu sa devina primul om de pe glob care sa inoate parcursul Dunarii fara costum de neopren.

Avram Iancu e sincer!!! L-am intrebat ce i-ar spune unui tip care l-ar anunta ca isi propune acest proiect. „Cred ca aici este vorba de o perceptie generala. I-as spune-o pe aia: bai, esti nebun???:) Imi dau seama cand ma uit pe harta ca va fi foarte foarte greu. Este o simbioza intre visare si realitate. Sunt fascinat de mirajul Dunarii care ma cheama, dar sunt foarte bine ancorat si in realitate.”

Si eu sunt sincer! Avrame, poti sa duci? Daca da, sa ne vedem sanatosi la basorelieful lui Decebal… de la CAZANE.

P.S. Aventura lui Avram Iancu va incepe pe 20 iunie in Muntii Padurea Neagra din Germania si se va incheia pe 20 august la Sulina in Romania.