Razvan Roman are 26 de ani si este nascut la Agnita, judetul Sibiu, fix in „inima” tarii. Face parte din lumea „combinatorilor” asa cum se „alinta” decatlonistii. De 10 ani practica atletismul. Este multiplu campion national de juniori mari, tineret sau seniori. Este cel mai valoros roman, in prezent, in aceasta proba.„Sunt de părere ca cerul este limita si in fiecare zi ma trezesc cu dorinta de a fi cu putin mai bun ca in ziua precedenta”, isi dezvaluie motivatia Razvan Roman intr-un interviu aimx.ro.
Razvan Roman s-a mutat in Bucuresti de 6 ani. A absolvit Facultatea de Educatie Fizica si Sport la Cluj Napoca, iar masterul l-a facut in capitala
Nimeni din familia sa nu a facut sport de performanta. Doar mama sa a „cochetat” cu gimnastica cand era mica. Pentru Razvan prima dragoste a fost baschetul, la nivel de hobby. La 16 ani a inceput sa practice atletimsul. Mai intai a fost vorba doar de saritura in lungime. Apoi a trecut la decatlon, o disciplina in care trebuie sa excelezi in 10 probe: alergare 100 m, 400 m si 1500 m plat, 110 m garduri, săritura în lungime, în înălțime și cu prăjina, aruncarea greutății, a discului și a suliței. In sala este vorba de 7 probe, heptatlon: 60m, 1000m, prajina, 60 de metri garduri, aruncarea greutatii, prajina si saritura in lungime. „Am devenit vicecampion national in primul an de heptatlon, la juniori 2. Nu as fi ajuns la un nivel inalt pe plan european sau mondial doar intr-o singura proba. Decatlonul este o sansa pentru mine” este sincer Razvan.
Decatlonul i se pare „distractiv” si explica intr-o nota interesanta viziunea sa fata de acest sport: „Un decatlonist e ca un actor care trebuie sa intre in diferite roluri. Trebuie sa impresionezi publicul si in rolul de sprinter si de saritor sau aruncator. E ca o piesa de teatru in 10 acte. Noi suntem sportivii care venim primii in stadion, dimineata, si plecam ultimii. Dar satisfactia este uriasa atunci cand terminam proba. Suntem fericiti !”
Razvan Roman este subofiter si concureaza pentru Dinamo. In urma cu doi ani stingea incendii ca angajat ISU
„Sunt angajat militar la Dinamo, dar sunt si la clubul sportiv Seven Sport. Antrenorul meu principal este Paraschiv Eftimie, iar de doi ani am inceput sa lucrez cu antrenori specializati pentru fiecare proba. Sunt sprijinit de niste oameni extraordinari. Obiectivul meu este sa dobor recordurile nationale in sala si afara” a mai spus pentru aimx.ro Razvan. Decatlonistul e cu gandul si la Jocurile Olimpice de la Tokyo, desi stie ca drumul e destul de greu. „Tindem, dar e destul de complicat. Sunt optimist insa si imi spun ca daca altii au reusit eu de ce nu. Ca sa te califici la Jocuri baremul este de 8000 de puncte. Daca mi-as aduna toate rezultatele mele cele mai bune as fi foarte aproape. Ar insemna sa prind insa o zi ideala. As vrea sa mai fac un ciclu olimpic si Paris 2024 mi se pare accesibil. Vreau sa fiu primul decatlonist al Romaniei la Jocurile Olimpice.”
- Razvan Roman il are ca model pe francezul Kevin Mayer. Este detinatorul recordului mondial in decatlon: 9126 de puncte.
aimx.ro: Care este proba ta favorita si pe care o „urasti”?
Razvan Roman: Proba mea favorita din decatlon este lungimea. E o proba in care ma descurc. O simt cum zicem noi. Este si proba care imi aduce deseori cele mai multe puncte. Proba care spun ca o urasc, dar si asa e mult prea mult zis, ar fi ultima proba a primei zile: 400 de metri. Proba turului de stadion nu e asa de rea in momentul in care o faci (in aprox 50 de secunde se termina), dar din cauza datoriei de oxigen in muschi durerea de după durează mult si parca iti extrage ultima faramă de energie. Senzatia este asemănătoare, zic eu, cu accea traita de un om cu rau de mare puternic aflat pe o barca intr-o zi ploioasa. Este doar dorinta de a inceta senzatia a ceea ce ai in corp. Dar oricum, nu pot spune ca e o proba urata. Este doar o proba ce iti pune corpul la incercare si daca esti pregatit treci peste.
„Sunt in etapa maturitatii” – Razvan Roman
aimx.ro: Cum ti-ai caracteriza cariera ta pana in acest moment?
Cariera mea as spune ca acum intra in etapa maturității. Pana acuma nu am înțeles eu foarte bine ce este decatlonul însă acuma încep sa vad cum trebuie abordat fiecare lucru mic în parte. Accidentările și neajunsurile trebuie văzute ca lucruri din care trebuie sa înveți. Am avut ghinionul sa am câteva accidentări mai rele care m-au ținut departe de atletism, dar acuma am trecut peste ele și am învățat ca întotdeauna trebuie sa iti asculți corpul. El îți va spune mereu ce trebuie făcut. Important e sa ai oameni lângă tine, prieteni, care sa te ajute sa treci peste accidentări nu numai fizic cât și psihic. Acest lucru este la fel de important ca recuperarea fizica.
aimx.ro: Care sunt cele mai valoroase rezultate ale tale?
Heptatlon 5268 pct: 60m 7.12 , lungime indoor :7.32, aruncarea greutății: 13.18, inălțime 2 m, 60 metri garduri: 8.34, prajina 4.20, 1000 m: 2:56. Decatlon 6998: 100 m,10.95 , lungime 7.36, aruncarea greutatii :12.87, inaltime: 2m, 400m: 49:64, 110 metri garduri: 14.96, disc: 38.65, prajina: 4.30, sulita: 49.87m, 1500m: 4:48. Ca și titluri castigate am in palmares mai mult de 10 la diferite categorii de vârstă: juniori mari, tineret și seniori. De 2 ori sunt medaliat cu bronz la Campionatele Balcanice de seniori și cea mai mare realizare de pana acuma a fost castigarea Cupei Europei, liga a 2-a, impreună cu echipa României 5.
„În timpul liber fac studiul probelor, analizez videourile făcute la antrenament, vad greșelile ce trebuie corectate, ma uit și citesc despre alți sportivi, dar ies si la un film sau stau cu prietenii și familia”
Razvan Roman pentru aimx.ro
Tot pe aimx.ro puteti vedea cu ce rezultat excelent a inceput anul inotatorul Robert Glinta, aici!!!
Autor: Vlad Lucian Arhire
Credit Photo: Daniel Marinescu