sâmbătă, decembrie 2, 2023
AcasăCICLISMRECORD ROMÂNESC DE PARTICIPARE LA O CURSĂ CELEBRĂ DE MOUNTAIN BIKING

RECORD ROMÂNESC DE PARTICIPARE LA O CURSĂ CELEBRĂ DE MOUNTAIN BIKING

absa-2ABSA CAPE EPIC sună dacă nu înspăimântător, măcar impunător sau cel puțin provocator. 30 de mii de rideri se bat pe cele doar 1500 de locuri disponibile la fiecare ediţie. Concurenţa este infernală doar pentru a fi prezent la start. Duritatea cursei i-a determinat pe organizatori să formeze echipe de câte doi ciclişti pentru a face cursa cât mai sigură. A 14-a ediţie ABSA CAPE EPIC va avea loc între 19 şi 26 martie 2017. 3 români vor concura cu nume grele din elita mondială a mountain bike-ului, dar şi cu un câştigător al Turului Franţei, Cadel EVANS.

 

700 de km în 7 zile în pustietatea din Africa de SUD

    „Este una dintre cele mai frumoase, dar şi dificile curse de mountain biking din lume. În acelaşi timp numele impune respect. Este visul oricărui maratonist”, face introducerea Cătălin Sprînceană, managerul BikeXpert Racing Team. Este de fapt prima cursă din lume care a introdus cuvântul EPIC în denumirea competiției. Termenul a fost preluat apoi de mai multe concursuri de pe mapamond și chiar de la noi din țară.

       ABSA CAPE EPIC este surprinzătoare de la un an la altul pentru că la fiecare ediție traseul se schimbă. 8 zile durează aventura extremă din Africa de Sud: 7 etape plus un prolog care dă ordinea de start. În 2017 riderii au de pedalat 691 de km, cu o diferență de nivel de 15400 de metri. Etapa a șasea pare a fi cea mai dură: 103 km cu o diferență de nivel de 2750 de metri.

         30 de mii de oameni au aplicat în tentativa de a lua startul în aventura vieții. Cele 100 de locuri la liber au fost epuizate în doar  9 secunde. De ce este așa „înghesuială” ne explică tot Cătălin: „este bătaie mare pe înscrieri pentru că este considerat Turul Franței la MTB și pentru că au acces și amatorii. Sunt oameni care plătesc și 25.000 euro doar ca să beneficieze acolo de cele mai bune condiții.”

PREMIERĂ ÎN 2017: 3 ROMÂNI LA START

img_4209Cursa din 2017 înseamnă o provocare și pentru 3 români îndrazneți. Cătalin Sprînceană va forma o echipă cu scriitorul belgian, Hans Comijn. Prietenia ultimului cu unul din organizatorii competiției și două luni de insistențe pe lângă acesta i-a adus pe cei doi la start. „Noi am participat la un concurs pe echipe 4 MUNȚI și atunci am cochetat prima oară cu ideea, cu posibilitatea de merge la Cape EPIC„, a precizat Cătălin.img_4210

 

 

A doua echipă este sută la sută românească și va fi formată din Tudor Oprea și Lucian Logigan de la Scott Geiger TEAM. Lucian este campionul național la singura probă olimpică a mountain biking-ului,XCO, iar la Cape EPIC va purta tricoul de campion național așa cum impune regulamentul Uniunii Cicliste Internaționale. Cei doi sibieni s-au calificat în urma punctelor acumulate .

Competiția impune participarea în echipe de câte doi tocmai pentru a limita orice neplăcere cauzată de duritatea traseului: terenul stâncos, lungime, accidentări, probleme tehnice, etc. Coechipierii nu au voie să se afle în niciun moment pe parcursul competiției la o distanță mai mare de două minute unul de altul. Oprea și Logigan au planuri mari și aborează cu optimism infernala cursă:„Noi suntem îndrăzneți. Vrem să intrăm în primii 10.Nu vrem doar să participăm” a spus pentru aimx.ro, Oprea. De partea cealaltă: „obiectivul este simplu și clar: să terminăm concursul.”

În ceea ce privește dificultatea traseului cele două echipe vorbesc pe aceeași limbă: „nu ne este frică de traseu și mă aștept să fie mai ușor decât ce avem prin zonele sălbatice ale Carpaților. Sper să nu facem pene și să nu ne accidentăm”, evidențiază Cătălin principalele sale temeri. ” Sibiu Geiger Mountain Bike este mai grea ca orice etapă din Cape Epic, doar că acolo sunt 8″, completează și Tudor Oprea analiza traseului din Africa de SUD.img_4211

DOUĂ LEGENDE DIN TURUL FRANȚEI LA START

    Toată floarea MTB-ului va fi la linia de start a ABSA CAPE EPIC în frunte cu Nino Schurter, campionul olimpic al probei. De curând organizatorii au anunțat triumfal absa-cadel două prezențe de senzație, la cea mai televizată cursă de profil din lume. Este vorba de australianul Cadel Evans, 40 de ani, câștigător al Turului Franței în 2011 și de americanul George Hincapie, locotenentul lui Lance Amstrong, de 17 ori finisher în Turul Franței. ” Pare că va fi o aventură fantastică!” , a spus George care a completat că vinovat pentru participarea sa este Cadel Evans.

Taxă de partcipare Absa Cape Epic :5000 de euro de echipă( organizatorii oferă mese, transferurile și cazarea în corturi de o persoană)

CREDIT FOTO: facebook Absa Cape Epic, hila.ro, Florian Răducanu

 

 

DIN ACEEASI CATEGORIE
- Reclamă -

CELE MAI POPULARE