Ruth Jebet, campioană olimpică la Rio, suspendată patru ani din atletism

176

Campioana olimpică la 3.000 de metri obstacole, Ruth Jebet, a fost suspendată patru ani după ce a fost depistată pozitiv la un control antidoping. Atleta din Bahrein nu-şi va putea apăra astfel titlul la Jocurile Olimpice din acest an, de la Tokyo. Jebet Jebet era suspendată provizoriu din 2018.

Ruth Jebet era suspendată provizoriu din 2018

Ruth Jebet, campioana olimpică în proba de 3.000 m obstacole, a fost suspendată patru ani după ce a fost depistată pozitiv cu eritropoietină (EPO), a anunţat Unitatea de Integritate a Atletismului (AIU).

Jebet (23 de ani) era suspendată provizoriu din 2018 şi nu-şi va putea apăra titlul la Jocurile Olimpice de la Tokyo (24 iulie – 9 august). Atleta din Bahrein poate face însă apel la această decizie.

Sportiva născută în Kenya a câştigat titlul olimpic în 2016 la 3.000 m obstacole la JO de la Rio de Janeiro, iar apoi a stabilit un nou record mondial al probei (8:52.78) la Paris, în acelaşi an, într-un concurs Diamond League în care a spulberat cu peste şase secunde vechiul record.

Ruth Jebet nu îşi va pierde însă aurul olimpic, deoarece a fost depistată pozitiv ulterior, pe data de 1 decembrie 2017, la Kapsabet. Toate rezultatele sale din perioada 1 decembrie 2017 – 4 februarie 2018 vor fi însă şterse, iar sportiva va pierde toate titlurile, premiile şi medaliile obţinute în acest interval.

Atleta susţine că nu a luat EPO intenționat. Aceasta a spus că Nicholas Togom i-a administrate câteva tablete și injecții pentru utilizare terapeutică, motivând că medicamentul este bun pentru regenerare.

„Cu siguranță că a fost găsit această substanță în urină și sunt responsabilă de corpul meu, dar niciodată nu am luat această substanță în mod intenționat”, s-a apărat Jebet.

Credit foto: sport.tvp.pl, nettavisen.no

Pe AIMX puteti citi aici si despre seria de curse pe care si le-a propus ciclistul Eduard Grosu.