SCHIUL DE TURA O ALTERNATIVA EXCELENTA PENTRU A FACE MISCARE IARNA

752

      

http://www.youtube.com/watch?v=5x4qUnKhtGc

         Schiul de tură a devenit o alternativă pentru a-ţi petrece timpul liber în natură şi de a face mişcare în aer curat înconjurat de creste înzăpezite. Din ce în ce mai mulţi români, odată cu instalarea iernii, fug la munte petru o TURĂ. Schiul de tură reprezintă o formă de schi ce se practică, în principiu, în afara pârtiilor tradiţionale ceea ce oferă şi o doză mai mare de adrenalină, de spectaculozitate, dar şi de risc. Deplasarea se face pe skiuri atât în urcare cât și în coborâre sau pe teren plat. Alergător montan, Andrei Preda practică schiul de tură în timpul iernii pentru a se menţine în formă de la un sezon la altul. aimx.ro  a stat de vorbă cu Andrei pentru a afla cu ce „se mănâncă” acest sport.

       Cel mai bine pentru un începător este ….să înceapă să practice schiul de tură pe pârtiile normale. Se învaţă foarte repede. Mai greu este să cobori mai ales dacă nu ai mai practicat schiul slpin.

        Echipamentul …….. principala caracteristică a echipamentului folosit în schiul de tură este posibilitatea de a elibera călcâiul pentru a favoriza deplasarea pe teren drept sau înclinat. Există clăpari de tură şi  schiiuri de tură. Eu am început cu nişte schiuri mai grele cu legături de tură. În mod normal schiurile sunt mai uşoare, dar pentru început n-ar fi indicat să-ţi iei foarte uşoare pentrut că sunt şi foarte fragile. Ca începător poţi să iei o trântă şi le rupi şi sunt şi foarte scumpe. Pielea de focă este nelipsită. Se aplică pe schiuri pentru a avea aderenţă. Din echipament mai fac parte beţele şi colţarii care te ajută dacă-i zăpada foarte îngheţată

        Ne îmbrăcam.…când este mai cald şi dacă te mişti repede şi transpiri cu un combinezon de schi alpinism şi o pufoaică. Ultima este bună atunci când te ia frigul. Daca eşti mai lent şi ieşi doar la o tura de plimbare poţi purta un costum de schi obişnuit.

       Un traseu la îndemână...ar fi Munţii Baiului. Nu sunt periculoşi nici iarna.

        Este necesar să avem în caz de avalanşă.…… transciever de avalanşă, un emiţător, o sondă, o lopată…., dar şi colţari si pioleţi pentrut alipinism.

VIDEO CREDIT: ANDREI PREDA