Schiul de tura un fenomen care capata amploare in Romania

712

Schiul de tura sau schiul alpinism a devenit o variantă foarte bună pentru a te bucura de munte și în sezonul de iarnă și în același timp de a face mișcare în aer curat. Din ce în ce mai mulți români au descoperit acest sport care nu se practică însă doar de plăcere.

TRIAL LA 2000 DE METRI ÎN CONDIȚII EXTREME

schi-alpinism-2Chiar la acest sfârșit de săptămână a avut loc la Bâlea Lac o selecție pentru lotul național de ski alpinism. România vrea să fie prezentă la Campionatul Mondial din 2017 cu o echipă de 4-5 sportivi, dintre care 1 sau 2 juniori. Mondialul va avea loc în Italia, iar Federația Română de Alpinism și Escaladă va definitiva lotul în urma unui nou trial ce se va ține în luna ianuarie.

13 sportivi dintre 9 seniori au participat la cele 3 zile ale testului. La 2000 de metri altitudine iarna și-a impus propriile reguli, iar viscolul și ceața au cam dat peste cap programul zilei de vineri. Sportivii au avut de parcurs două probe: una de sprint ( urcare și coborâre pe piei de foci, skiuri și clăpari pe o distanță de aproximativ 1 km cu 100 de metri diferență de nivel) și o probă individuală de 10 km cu 1400 de metri diferență de nivel.

Deși au fost doar 9 seniori concurența este acerbă pentru a prinde un loc în lotul național. Pe primul loc a terminat trialul Silviu Manea urmat de Viorel Pălici, Silviu Bălan, Ionuț Gălițeanu și Andrei Preda.

În 2016 Campionatul Național de Schi Alpinism s-a ținut în 4-5 martie la Bâlea Lac și a vizat două probe. Numărul locurilor a fost de 40 de locuri la schi alpinism și 60 de locuri la schi de tură. Traseele, neamenajate și neprotejate, au fost selectate în zona de gol alpin, la peste 2000m altitudine. Pericolul de avalanșe, lovire sau căderi de pietre sau zăpada, alunecare necontrolata sau de cădere în gol era prezent, ceea ce a  necesitat din partea participanților experiență și cunoștințe speciale, pregătire fizică și tehnică, dar și cunoștințe despre avalanșe și salvarea din avalanșă.

CLASAMENT SKI ALPINISM 2016:                                                                                                                           verbier2015

1 Silviu Manea 1:26:36
2 Rares Manea 1:27:46
3 Viorel Palici 1:30:11
4 Andrei Preda 1:39:13
5 Ionut Galiteanu 1:42:20

 

Vom reveni cu câteva sfaturi pentru amatori, dar și cu imagini extraordinare de la astfel de ture oferite de Andrei Preda.

CREDIT FOTO: Fedrația Română de Alpinism și Escaladă