Secrete din Bob! Ultimele momente pentru tricolori la Jocurile Olimpice

910

Secrete din Bob impartasite de Ciprian Daroczi, la primul concurs olimpic din cariera. In tandem cu pilotul Mihai Tentea, Ciprian a terminat pe 18. Cei mai tineri participanti in concursul de bob dublu au concurat impotriva a 29 de echipaje. Rezultatul aici!

Mihai si Ciprian formeaza un tandem tanar dar „sudat”!

„L-am cunoscut pe Mihai in scoala generala. Apoi am fost colegi in liceu. Am facut atletism dar am simtit ca vreau sa schimb ceva. Calitatile mele ma ajuta mai mult in bob , asa am renunțat la atletism (nu ca nu aveam rezultate ). Asta mi-am
dorit si am zis sa incerc.”

Secrete din Bob: periculozitatea!

Viteza este un factor care contribuie mult la periculozitate. Sporturile rapide au mai multa energie de disipat in cadrul unor cazaturi” – Kim Blair, director al Institutului de Tehnologie si Inovatie in Sport din Massachusetts.

„Sincer nu am vazut bobul ca pe un sport periculos. Asteptam cu nerabdare sa am prima coborare pe gheata. Am avut emotii,  este un lucru normal, dar nu mi-a fost frica!

Secrete din Bob: sfaturi pentru doritori!

„Daca un tanar vrea sa se apuce de bob sau face deja un sport si vrea sa incerce bobul este important sa stie  ca daca nu are calitatile necesare, prin munca poate sa obtina ce isi doreste. Plus ca te ajuta sa te maturizezi.”

Secrete din Bob: de la prima ora pana la culcare.

„Cand sunt in sezon competitional ma trezesc la 6-7 in functie de ora la care avem coborari. Mergem la masa toti,  dupa, coboram la bob. Incarcam tot. Ce avem nevoie pentru antrenament: patine, trusa de scule si bineinteles bobul. Suntem pregatiti de partie! Ajunsi la partie descarcam  bobul. Toti lucreaza si ajuta la el. Intoarcem bobul, il punem pe suport adica (capra) asa se numeste. Punem patinele! Domnul profesor ne supravegheaza mereu sa nu gresim ceva. Facem incalzirea si ne asteptam randul. Avem 3-4 manse in zilele de antrenament, depinde de partie. Dupa antrenament incarcam tot, ajungem la hotel de obicei unde stam avem garaj unde bagam bobul.Il intoarcem pe suport (capra) scoatem patinele il stergem de zapada, il curatam, iar dupa masa , ne  odihnim.  Seara mergem la sala de  forta, ori stadion depinde ce antrenament avem.”

Secrete din Bob: ritualuri!

Mihai Tentea de obicei se duce singur pe partie: se concentreaza! Ciprian asculta muzica si se concentreaza pentru coborare.

„Ca pilot nu m-am dat niciodata acela este locul lui Mihai. Franarul nu vede nimic pe traseu, trebuie sa stea cat mai aplecat pentru aerodinamica. Franarul le simte pe toate insa si presiunea in viraje. Adrenalina este in functie de partie. Pe unele partii te zguduie si zdruncina. Pe unele ti-e drag sa te dai. Depinde si de mansa pilotului cat de bine merge. Ca franar spatele iti e cel mai mult solicitat.”

Prima participare la Jocurile Olimpice le-a ridicat deja o noua provocare sa se intoarca si sa fie si mai buni. Tentea si Daroczi se transforma din concurenti in suporteri pentru fete. Maria Constantin si Andreea Grecu au preluat stafeta de la coechipieri. Urmeaza pentru fete mansele prefinala!

Autor: Ovidiu Pețenghea