Semimaraton. A „cazut” recordul mondial vechi de 8 ani

1158

 Duminica, 28 octombrie, a fost doborat recordul mondial la semimaraton. Performanta a fost imbunatatita cu 5 secunde. Kenyanul Abraham Kiptum a oprit cronometrul la un timp incredibil: 58 de minute si 18 secunde. Recordul mondial in proba de semimaraton este oficial recunoscut de catre Federatia Internationala de Atletism de la 1 ianuarie 2004.

Abraham Kiptum a corectat cu 5 secunde performanta lui Tadese Zersenay (Eritrea), stabilita pe 21 martie 2010 la Lisabona

Valencia pare locul ideal pentru doborat recordurile mondiale la semimaraton. In 2017 Joyciline Jepkosge (Kenya) reusea cea mai buna perdormanta feminina din istorie: 1.04.51. Medio Maratón de Valencia Trinidad Alfonso, concurs de categoria Gold Label, a fost din nou gazda unei performante senzationale. De data aceasta in cadrul competitiei masculine. Abraham Kiptum a stabilit recordul mondial la 58 de minute si 18 secunde. Cel mai bun timp pe distanta de 21 de kilometri apartinea pana pe 28 octombrie lui Tadese Zersenay (Eritrea) 58.23.

Nimic nu anunta uriasul rezultat. La sedinta tehnica s-a convenit ca pacerii sa impuna un ritm pe primii 10 kilometri pentru 27 de minute si 50 de secunde. Se preconiza un finish sub 59 de minute fara ca recordul mondial sa fie adus insa in dicscutie.

semimaraton Kiptum a profitat insa de o vreme aproape ideala. Vant usor si o temperatura de 11 grade. La kilometrul 5 s-a trecut in 13.56, iar la 10 in 28.02. A fost momentul exploziei sportivului din Kenya care a preluat conducerea cursei si s-a indepartat de plutonul de 15. Kiptum a impus un ritm de 2 minute si 44 de secunde pe kilometru, iar la kilometrul 15 a trecut in 41.10. In acel moment se afla cu 7 secunde sub recordul mondial.

Abraham Kiptum, dupa ce a zdrobit recordul mondial la semimaraton: „Nu imi vine sa cred. Sunt in al 9-lea cer”

In varsta de 29 de ani Abraham Kiptum avea un Personal Best pe distanta semimaratonului de 59.09. Rezultatul il obtinuse la Copenhaga la inceputul lunii septembrie.

„Eram constient ca sunt intr-o forma buna. Eram nerabdator sa alerg in Valencia pentru ca este un concurs cu traseu foarte plat. Am realizat ca ritmul s-a incetinit intre kilometrii 9 si 10. Atunci am decis sa accelerez si sa merg pana la capat”, a declarat alergatorul din Kenya dupa concurs.

Kiptum va alerga la inceputul lunii decembrie proba de maraton la Abu DHabi. Isi doreste un timp sub doua ore si 5 minute.

Autor: Vlad Lucian Arhire

Credit Photo: Medio Maratón Valencia