Spartan Race ajunge a treia oara in Romania, pentru prima data la Cluj Napoca. Evenimentul se va desfasura pe 19 octombrie intr-o locatie in premiera mondiala: Parcul Etnografic al Transilvaniei. Traseul trece si prin padurea Hoia Baciu renumita ca fiind un loc infricosator. Organizatorii propun concurentilor doua trasee: de 13, respectiv 5 kilometri. „Din punctul meu de vedere locatia va da un farmec aparte acestui eveniment si va fi o experienta de neuitat pentru participanti”, a declarat pentru aimx.ro organizatorul Lorand Ilyes.
„Spartan Race Cluj Napoca vine dupa doua editii fenomenale organizate in Poiana Brasov”
aimx.ro: Devine un concurs cu lipici la romani?
Lorand Ilyes:Pot spune cu certitudine ca romanii sunt din ce in ce mai deschisi in fata acestor evenimente care ne aduc o schimbare majora in viata si in mentalitatea tuturor. Cursele Spartan ne invata sa fim mult mai increzatori in capacitatile noastre, sa fim mai deschisi in fata provocarilor, sa fim mai isteti in rezolvarea situatiilor complicate, neprevazute, iesite din comun si sa fim mai respectuosi atat cu natura care ne inconjoara, cat si cu persoanele din jurul nostru.
Spartan este un spirit si o conduita de urmat in viata noastra. Anul acesta s-a adeverit ca debutul din Romania, din 2018, cu un succes neasteptat de mare nu a fost intamplator. Suntem dupa doua editii fenomenale in Poiana Brasov, iar dupa ce anul trecut majoritatea participantilor au venit din strainatate (25 de tari), anul acesta procentul participantilor din Romania a fost majoritar. Deci, din ce in ce mai multi romani se alatura miscarii, stilului de viata si se regasesc in spiritul Spartan.
aimx.ro: De ce Cluj?
Din punctul nostru de vedere Clujul si clujenii reprezinta vitalitate, energie, deschidere, o sursa inepuizabila de inspiratie. Este un etalon in dezvoltare. Toate acestea ne arata ca oamenii din Cluj sunt proactivi, sunt deschisi in fata provocarilor si se uita mereu inainte. Astfel de insusiri omenesti au si spartanii zilelelor noastre. Putem spune ca prin evenimentul din Cluj Napoca dorim sa intarim spiritul, stilul de viata Spartan si celor care vor fi prezenti. Sa avem impreuna o inchidere de sezon pe cinste.
„Baza evenimentului va fi in incinta Parcului Etnografic al Transilvaniei. Putem spune ca va fi ceva inedit pe plan mondial. Vom avea trasee foarte interesante care ne vor calauzi atat prin casele si gospodariile traditionale din transilvania, cat si in padurea Hoia-Baciu, cunoscut drept cel mai infricosator loc din lume. Acest mix va da un farmec aparte tot evenimentului”- Lorand Ilyes, organizator, pentru aimx.ro
Marea majoritate a concurentilor de la Spartan Race vin din fitness si alergare. Varsta medie este de 34 de ani
aimx.ro: Ce trasee le propui spartanilor la Cluj Napoca?
Vom avea doua curse. Dimineata incepem cu Super, care are aproximativ 13m kilometri si 25 de obstacole, iar dupa pranz avem Sprintul, cu aproximativ 5 kilometri si 20 de obstacole. La pranz vom avea si curse pentru copii cu varste intre 4 si 14 ani, cu trasee si obstacole pe masura lor. Deci, va fi un eveniment unde toti membrii familiei isi vor gasi cursa potrivita pentru a-si depasi limitele. Pe langa participanti asteptam si pe cei care sunt curiosi de ceea ce va fi acolo sau care vor doar sa sustina concurentii.
aimx.ro: Pe o scara de la 1 la 5, cat de dificile cor fi traseele?
Daca Poiana Brasov a avut o dificultate intre 4 si 5, atunci pentru Cluj Napoca as da un punctaj intre 2 si 3. Din punctul meu de vedere locatia va da un farmec aparte acestui eveniment si va fi o experienta de neuitat pentru participanti.
aimx.ro: Poti face „profilul” unui spartan roman?
Pana acum pot spune ca majoritatea spartanilor romani au deja o experienta vasta in sport, insa vin din ce in ce mai multi care nu prea au practicat nimic. Acestia din urma vin pentru oportunitatea de a face primul pas concret pentru o schimbare in stilul lor de viata, pentru a primi un impuls pozitiv catre o viata mai activa, mai sanatoasa. In general barbatii sunt majoritari, aproximativ 60 la suta si 40 la suta femei. Varsta medie este de 34 de ani si majoritatea vin din ramurile de sport fitness si alergare. La obstacole stau bine cei care sunt membrii Training Gropurilor Spartan sau au o experienta de cativa ani in acest sport. Nu as putea defini in ce sunt mai buni romanii, insa, clar avem cativa sportivi care s-au alaturat miscarii si care din punct de vedere al performantei sunt printre elitele mondiale.
La Cluj Napoca, spartanii vor executa in total aproximativ 235000 de mii de burpees
aimx.ro: Cate mii de burpees se vor face?:)
Dupa datele noastre, intr-o cursa, o persoana face in medie 90 de burpees, adica gresec in medie de trei ori la obstacole. Pe baza acestor date in Poiana Brasov s-au executat aproximativ 235000 de burpees. Iar la Cluj Napoca va fi la fel 🙂
aimx.ro: Care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stie un concurent?
Concurentii trebuie sa cunoasca Regulamentul curselor Spartan si al obstacolelor. Acesta se gaseste pe pagina noastra, aici: .
Traseul este foarte bine marcat insa nu publicam niciodata datele exacte, la fiecare obstacol sunt voluntari care pot ajuta verbal si care supravegheaza pe cei care executa burpees-urile. In functie de lungimea traseului avem puncte de hidratare. In general in fiecare 5-7 km, insa acestea sunt de tip „spartan”, minimalist, adica de multe ori doar apa. In general nu impunem un echipament obligatoriu, doar in cazul curselor lungi, insa avem cateva recomandari: pantofi de alergare cu talpa profilata pentru teren, imbracaminte technica care nu retine apa, recipient de apa, borseta sau rucsac, etc. Concurentii pot fi descalificati in cazul unor comportamente nesportive, a scurtarii traseului, in caz de neexucatere a burpee-urilor, etc.
Pe langa Regulamentul curselor si al obstacolelor Spartan pentru fiecare eveniment exista un „Athlete Guie”, care este publicat pe site cu aproximativ 20-30 de zile inainte de eveniment, si care contine cele mai importante informatii specifice evenimentului respectiv.
Autor: Vlad Lucian Arhire
Credit Photo: Spartan Race Romania, aimx.ro