Sportivii de la schi alpinism sunt in „focul” pregatirilor pentru Jocurile Olimpice

357

Lotul olimpic de schi alpinism al Romaniei se afla in aceste zile in Italia. 5 sportivi si antrenorul lor Rares Manea sunt in „focul” pregatirilor inca din luna septembrie. Toti se antreneaza exemplar, desi au mai avut si unele probleme de sanatate, cu gandul la cel mai important concurs din viata lor: Jocurile Olimpice de Tineret Laussane 2020. „Este visul oricarui antrenor, visul oricarui sportiv…Sa participe la Jocurile Olimpice. Este ceva incredibil pentru Romania ca am reusit sa calificam 4 sportivi la schi alpinism„, a declarat pentru aimx.ro Rares Manea. 

Jocurile Olimpice de Tineret Laussane 2020 se desfasoara in perioada 9 – 22 ianuarie

George Jinga, Constantin Surdu, rezerva Petrut Cotinghiu, Alexandra Olaru si Daniela Cosofret sunt sportivii care vor reprezenta Romania la schi alpinism la Jocurile Olimpice de Tineret Laussane 2020. Din luna septembrie se pregatesc intensiv pentru competitia care reuneste cei mai valorosi sportivi de pe glob in sporturile de iarna la acest nivel de varsta.

„Avem in spate ceva antrenament. Sunt cateva luni de munca. Din luna septembrie am inceput pregatirea. Sper sa mai reglam greseli, sa mai punem la punct anumite amanunte pana in luna ianuarie. Este mult de munca. Se aduna si stresul. In prima parte am lucrat pe volum, am facut antrenamente cu multa diferenta de nivel. Acum lucram pe viteza, tehnica, pentru a fi in cea mai buna forma” a declarat Rares Manea.

Tehnicianul a vorbit si despre presiunea unei astfel de competitii. „Baietii merg foarte bine. Sunt increzator ca va iesi un rezultat foarte bun. Acum, de unde, vom vedea. Toti se antreneaza si dau totul in pregatire. Le spun inca din primavara ca este anul nostru. Ca acum este momentul sa dam tot ce putem. Nu ma cred un antrenor foarte experimentat, dar incerc sa fac tot ceea ce depinde de mine. Am si eu emotii ca poate ar mai trebui sa pun in practica si alte lucruri si nu stiu…Imi doresc sa fim sanatosi, sportivii sa nu prinda vreo raceala, gripa care sa-i traga inapoi”.

Rares Manea: „Pe Jinga ne bazam la individual. Surdu e foarte puternic, vanos. E bun la sprint”

La Jocurile Olimpice de Tineret sunt programate 3 probe: individual, sprint si stafeta. George Jinga este starul lotului: cu medalie de bronz in proba de vertical de la Campionatul Mondial pentru cadeti (2019) si argint la Europene (2018), tot la Vertical. „Jinga este bun si la individual. La Mondiale a terminat pe 4, la „mustata” de podium. Anul trecut Surdu a avut ceva probleme de sanatate, dureri de stomac. Acum e bine. Surdu este pe sprint si e foarte vanos. E bun! E forta! „, a precizat pentru aimx.ro Rares Manea. 

La sfarsitul saptamanii trecute lotul olimpic a participat la un concurs desfasurat chiar la Laussane, pe o parte din traseul de la Jocuri. Concursul a avut 1000 de metri diferenta de nivel. Jinga a fost pe 5, iar Surdu pe 8. Dupa participarea la campionatul national al Italiei, sportivii romani vor merge in 20-21 decembrie la o etapa de Cupa Mondiala in Franta. Finalul anului ii va gasi la Busteni la concursul organizat de clubul Caraiman.

Autor: Vlad Lucian Arhire